Dtum
Login with Facebookk
1909 | Október

Mikszáth Kálmán jubileuma

Annak a kulturális nemzeti ünnepnek, a mely Mikszáth Kálmán irodalmi munkásságának negyvenedik esztendejére készül, egy lelkes fölhivás az első harangkondulása. Ebben a fölhivásban a jubiláris ünnep teljes bizottsága — gróf Apponyi Alberttel az élén és kebelében a közéletnek, az irodalomnak, tudománynak, művészetnek, társadalomnak szinte minden kitűnőségével — azt adja tudtul, micsoda ajándékot ád ebből az alkalomból a magyar közönségnek.

 

Megállapíthatjuk, hogy a mit ád, méltó arra, hogy megünnepeljük. Megkaptuk Mikszáth Kálmán 30 kötetnyi munkáját, alkotásának azt a részét, a melyet maga az író legjobbnak tart — husz könyvbe foglalva. Ezt a husz könyvet a legfinomabb famentes papirosra külön erre a czélra készült betűvel nyomtatják.

 

Maga Mikszáth Kálmán rendezl sajtó alá őket és végleges kiadás gyanánt adja át a közönségnek, az irodalomnak, az időnek. Nem lesz a teljes Mikszáth — adja Isten a teljességnek ezt a betelését minél későbben! - de kész, végleges, változhatatlan része az egésznek és maga is elegendő ára egy biztos irói halhatatlanságnak.

 

A jubiláris gyűjtemény minden példányán ott lesz az író művészi képmása, alatta sajátkezű névírása. Ennek az ünnepi átadásnak meglesz az a sajátossága is, hogy szebb és gazdagabb lévén az előbbi kiadásoknál — hiszen harmincz kötelet ád husz könyvben — olcsóbb is lesz, mint azok voltak.

 

A két egyenként tíz könyves sorozatban megjelenő teljes gyűjtemény ára 80 korona, mind a husz könyv díszes kötésben 180 korona. Az összeget lehet egyszerre, lehet három részletben is fizetni. A jubiláris kiadás czélját a következő sorokban mondja meg a fölhivás:


A mi nemzetünk lelkében, képzeletében és érzésében meleg és derűs, igazszavú és szeretetreméltó, hűséges és biztató: ott ragyog Mikszáth költészetében. Tréfálva itél, évődve vigasztal borongva gyönyörködtet, mesélve jövendöl. E költészetnél mi sem tárja föl gazdagabban és elevenebben korunk magyar lelkét: mi sem erősíti jobban idehaza önmagunkban való méltó bizalmunkat; mi sem terjeszti messzebb idegenbe jogunkat a megbecsültetésre.


Köszönjük meg neki; köszönje meg egész nemzetünk. A mint teljes életében azon dolgozott, hogy ez a föld a mi nemzetünké maradjon: fejezzük ki iránta hálánkat azzal, hogy ennek a földnek azt a kicsiny darabját, melyet az ő eleinek, apáinak verejtéke öntözött, ajándékozzuk vissza neki.


Az előfizetési dijat illetve a megrendelést a Belvárosi Takarékpénztárhoz Budapest, Kigyó-tér 1.szám alá kell beküldeni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Volt haramia, aki este fél az utcán Volt haramia, aki este fél az utcán
Érdekes esetet mesélnek egy terroristáról is. A kommün nagy tébolyába...
Eldöntetlenül végződtek a porosz választások Eldöntetlenül végződtek a porosz választások
Az európai dráma második fölvonása a porosz választásokkal véget ért,...
Körmöczy Zsuzsi és az Asbóth-Tornyay - pár győzött a Postások versenyén Körmöczy Zsuzsi és az Asbóth-Tornyay - pár győzött a Postások...
A késő délutáni órákban még két döntőt játszottak. Egyébként nagy...
A kótaíró-gép A kótaíró-gép
Nagy meglepetést keltett az egyik nagyvállalatnál az a furcsa írógép,...
Kunszentmártoni hídavatás Kunszentmártoni hídavatás
Az elmult heten adták át ünnepélyes keretek között a forgalomnak azt...
Lujza főherczegasszony Párisban Lujza főherczegasszony Párisban
Koburg Lujza herczegnő és Mattasich Géza Németországon keresztül...
Fényes olasz-jugoszláv sikerről ír Belgrád és Róma Fényes olasz-jugoszláv sikerről ír Belgrád és Róma
A belgrádi egyezmény fényes sikere Olaszországnak és Jugoszláviának....
A kókuszpálma és gyümölcse, a termés A kókuszpálma és gyümölcse, a termés
A kókuszpálma egész éven át hoz termést. Szünet nélkül terem a fán a...
Zsuffka Viktor 406 centiméteres új rúdugrórekordot állított fel Zsuffka Viktor 406 centiméteres új rúdugrórekordot állított fel
Az UTE vasárnap délután ifjúsági és szenior számokból álló versenyt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98