Dtum
Login with Facebookk
1910 | Február

Az ötkoronások meséje

A fővárosban néhány nap óta valóságos tülekedés folyt az uj veretű osztrák ötkoronás pénzdarabokért, a melyeken a király arczképe alatt St. Schwartz örökítette meg a nevét. Azt beszélik, hogy az osztrák pénzverőnek, a hol ez ötkoronások készültek, egy Stefan Schwartz nevű érem-metszője volt, a ki hirtelen elmebajos lett a nélkül, hogy észrevették volna.

Stefan Schwartz azután, mikor kihallgatták, kijelentette, hogy azért nem véste a babérkoszorút a felség fejére, mert az őt, mint a pénz készítőjét illeti s a nevét is azért írta reá a pénzre, mert nem akarja, hogy műve az utókorra névtelenül szálljon át.


Az elterjedt hír szerint Stefan Schwartz most már az elmegyógyító intézetben él, fején a képzeletbeli babérkoszorúval.


Ezek a hiresztelések nagyon fölszöktették az új ötkoronás árát, s tíz-husz koronát is kínáltak egy-egy darabért, annál inkább, mert azt is tudni vélték, hogy a hibás pénzeket gyorsan kivonják ismét a forgalomból.


Mindezeknek a hireszteléseknek, a melyek úgy látszik Bécsben is el voltak terjedve, véget vetett egy komoly nyilatkozat, a melyet a sokat emlegetett Stefan Schwartz tanár, szobrász és éremmetsző tett közzé a héten egy bécsi lapban.

A nyilatkozatban Schwartz megczáfolja azt a hiresztelést, hogy az új ötkoronás pénzdarabokat kivonják a forgalomból. Az új ötkoronásokat az általa készített és jegyzett modell után, a király hozzájárulásával verték.

Megjegyzi a nyilatkozat, hogy újabb időben az új pénzeknél a művészi jellegre törekednek, ezért úgy nálunk, mint a külföldön a tervező művész alájegyzi a nevét. Így két külföldi állam pénzeire is az ő neve van vésve.

E nyilatkozat után bizonyára nem lesz oly nagy keletje St. Schwartz pénzeinek, mint eddig, s ezzel vége az ötkoronás meséjének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
5 koronás érme 5 koronás érme hátoldala
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98