Dtum
Login with Facebookk
1910 | Február

Szemelvények a koalíció történetéből

Nagyon jól emlékezik még minden ember arra, hogy a koalició negyedfélévig tartott uralma alatt zengett az ország a szabadelvü kormány uralmát gyalázó vádak visszhangjától. Az uralomra jutott pártok félretettek minden szerénységet, minden kiméletet és mérgezett nyelvvel, vérbe mártott tollal kürtölték világgá a „bukottak” által elkövetett mulasztások és vétkek hosszu sorozatát.

Most aztán visszakapták a kölcsönt.
Hieronymi Károly kereskedelmi miniszter, mint képviselőjelölt Iglón tartott beszédében csinos szemelvényeket kötött bokrétába a koaliciósok uralkodásának történetéből, melyek bizonyosan fájnak a koalició letünt matadorainak; különösen azért fájnak, mert — szóról-szóra igazak ! 

Pedig Hieronymi iglói beszéde tulajdonképen igen kegyelmesen bánt el a szájhősökkel.
Mennyit mondhatott volna és aránylag milyen keveset mondott és igazán keztyüs kézzel nyult ellenfelei sebeihez! Nem szólt például a kvóta-emelésről, melylyel a Wekerle-kormány megvásárolt egy nagy semmit: azt, hogy az egyezmény „szerződés”-nek neveztessék.

Nem szólt arról, hogy Wekerléék még a készfizetések felvétele terminusának megszabásáig sem voltak képesek eljutni, beleegyeztek az annekszióba, anélkül, hogy Magyarország jogos igényeit e téren érvényesitették volna, hogy mindent szállitottak, amit Bécs kivánt, de onnan soha nem hoztak semmit, még a bankszabadalom reviziójának kilátásba helyezését sem.

Mindezeket és sok egyebet elhallgatott Hieronymi, noha senki sem vehetné tőle rossz néven, hogy az alkalmat felhasználva, valódi mivoltukban mutassa be a királyi sarkantyu-pengéstől meglapuló törpe hazafiakat. 

De amit elmondott, az is bőven elég a koaliciós kormány hangzatos frázisainak a való értékére, illetve értéktelenségére való leszállitására. A vasuti ügyekben kiváló szakférfiu első sorban is kimutatja, hogy minő szépen becsapott az osztrák a vasuti tarifák dolgában az ugynevezett „szabadkéz” engedélyezésével, amit saját vasuti tarifáinak felemelésére és ennek segélyével a vámkülföldre irányuló kivitelünk meggátlására használt fel.

De hogy a vasutaknál maradjunk, beszéde további folyamán rámutatott vasutaink csődjére. Ezt a koalició nagy előszeretettel irta a szabadelvü rezsim számlájára, de Hieronymi kimutatja, hogy a Máv. jövedelme épp a koalíciós kormány idejében, 1906-tól 1909-ig csökkent 106 millióról 40 millióra. 

A sokat emlegetett bankkérdésben is nagy baklövésre mutat Hieronymi beszéde.
Magyarországnak — ugymond — törvényes joga van az önálló jegybank felállitásához, mégis Wekerléék elvállalták azt a kötelezettséget, hogy ez ügyben előbb az osztrák kormánynyal fognak tárgyalni vagyis a törvényes jog érvényesitését ennek beleegyezésétől tették függővé. Ezt tette az a kormány, mely folyvást a gazdasági függetlenség hangoztatásán lovagolt.

Az állam szomoru pénzügyi helyzetéről is lerántotta a leplet Hieronymi; rámutatott a koalició derekas gazdálkodására, a közös költségek emelésére és a minden közigazgatási ágazatban lábra kapott pazarlásra, a személyi kiadások hajmeresztő növelésére. És most ott állunk, hogy az állam rendes kiadásait ugyszólván napról-napra felvett kölcsönökkel kell fedezni. 

De ha Hieronymi azt hiszi, hogy mindezt az ország nem tudja, csalódik.
Láttuk és mérlegeltük a koaliciós gazdálkodást és habár mindenki hazaáruló volt ebben az országban, aki kritika tárgyává tette ezt a gazdálkodást, a széles néprétegek is tudják már, hogy mekkora csapást jelent az országra nézve a koaliciós kormány által végzett munka, mely nem volt más, mint az ország teljes letarolása: Ausztria, a reakció és a klerikálizmus érdekében. 

Nem igen gyengiti meg a leleplezés hatását Kossuth Ferencnek pártja körében tartott védekező beszéde. Erről el kell ismernünk, hogy Kossuth jobb ellenzéki kortes, mint miniszter, kitűnően ért a tények elferditéséhez, a koalicició bűneinek másokra való átháritásához. De habár mindezekben beszéde excellál, a Hieronymi által feltárt igazságokat nem homályosithatja el. Mert, ha igaza volna is Kossuthnak abban, hogy az ország nyomasztó gazdasági és helyzete az előző kormányok mulasztásaiban gyökerezik, akkor sem lehetne a koaliciós kormányt a vád alól felmenteni, hogy a mulasztások okozta bajokat nemcsak, hogy nem orvosolta, de uj és sulyosabb bajokkal tetézte.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Wekerle Sándor portréfotója Kossuth Ferencz beszédet mond
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98