Dtum
Login with Facebookk
1910 | Február

Automobil-szán

Az ismeretes nagyszánok mintájára már készitettek hatalmas automobil szánokat, a melyek az ismert nagy automobilok minden külsőségével és minden belső alkatrészeivel fel vannak szerelve, kivévén azt, hogy nem kerekeken gurulnak, hanem szántalpakon csusznak tovább.

Ezek az automobil nagy szánok sokféle változatban láthatók, mindazonáltal még távol állanak a mindennapi használhatóságától annál is inkább, mert a köznapi közlekedésben csakis akkor alkalmazhatók, ha a hótömeg, vagy a jégkéreg megfelelő és nem teszi hiábavalóvá azt, hogy az automobil alól kiszerelték a kerekeket és szántalpakra ültették át az egész érdekes gépezetet.

Most a tél alkalmából igen érdekes kis szánkót mutatunk be, a mely azokat, a kik a téli sportokat kedvelik, mindenesetre közelebbről fogja érdekelni. Két kisebb szánkó (a németből átvett rossz kifejezés szerint: rodli) egymás után van összekapcsolva. Az első kis szánkón van elhelyezve a motor, a mely áttétel utján kapcsolatban van a második szánkóval. A hátsó szánkón van a fékező, az ülés alatt pedig egy erős szeges felületű forgóhenger, a melynek felülete egybeesik a szánkó talpfáinak szintjével.

A mint a motor elkezd dolgozni, a második szánkó alatt levő henger gyors forgásba jön, a henger szegecsei belefurakodnak a havas, jeges talajba s ekkép a szánkó sebesen előresiklik. Ez az automobil-szánkó azért czélszerű, mert különösen a hegyi pályákon felfelé lehet vele haladni, a mi megkönnyiti a szánkók fárasztó felfelé huzását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98