Dtum
Login with Facebookk
1910 | Január

Kis gazda rovat

Pulykatenyésztés

Egy tenyésztő a következőket irja erről a tárgyról, a „Szárnyasaink” czímű baromfitenyésztési lapban:
Rendszerem által a pulykák, ha egyébként jó húsban vannak, 14-18 nap alatt pompásan kihíznak. Egy megfelelő ólban becsukva, reggel kapnak száraz kukoriczaszemet, amennyit megbirnak enni, inni édes tejet.

Evés után egy óra mulva megnézzük, ha talán hagytak ott kukoriczát, azt mind elvesszük tőlük és az ajtót becsukjuk, hogy a másik evésig sötétben legyenek. Így ők nyugodtan leülnek és pihennek, a mi zsírlerakódásra mindenesetre nagy befolyással van.

A második etetés este felé történik: ekkor kapnak keményre kevert darát, egy rész árpa, három rész kukoricza legyen és inni ismét csak tiszta tejet adjunk, vizet semmit. Mindenből annyit, a mennyit jóizűen elfogyaszthatnak, azonban a mit ott hagynak, azt mindenkor el kell venni, hogy így közbe-közbe ne nyalakodjanak, a mi étvágyukat rontaná. Tehát kell, hogy egyik etetéstől a másikig kiéhezzenek.

Végre megjegyzem azt is, hogy a fő-fő tényező mindenben a tisztaság legyen, mert a pulyka nagyon finnyás állat, megteszi azt is, hogy inkább éhezik, de a mi piszkos, azt meg nem eszi. Értem ez alatt az etető- és itatóvályuk tisztítását, valamint azt is, hogy alájuk naponta friss száraz szalma hintendő, mert sokkal jobb nekik hízás alatt lent a földön, mint az ülőrudon, a hova sötétben fel sem tudnának ülni. 


Malaczok hasmenése ellen rizspép jó szernek bizonyult, a hannoveri gazdasági kamara organuma szerint. Nem minden esetben, de sok esetben használ.

A fiatal malaczoknak olyan langymeleg vizet kell adni, melyben rizs főtt, az enni tudóknak pedig rizspépet.

Ha a szoptató koczák anyatejében van a hiba, akkor semmiféle szer sem használ. Ha a szoptató koczákat romlott vagy nagyon vizes és savanyú takarmányon tartjuk, akkor tejük megromlik és ez hat vissza hátrányosan a malaczok egészségi állapotára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pulyka Pulyka Malacok
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98