Dtum
Login with Facebookk
1910 | Január

A német-magyar uszómérkőzés

Végre megtörtént a várva várt mérkőzés, a két nemzet uszui között, mely hivatva volt eldönteni, hogy mely nemzet uszói a jobbak. Mindenki feszült érdeklődéssel várta e versenyt, a melyből a nagyobb diadal a magyarok javára jutott. Madenburgban is óriási volt az érdeklődés, ezt bizonyítja az, hogy már napokkal a verseny előtt elfogytak a jegyek.


A versenyt a Wilhelmsbad 25 m. hosszu, 14 m. széles és 1-3 m. mély medenczéjében tartották meg. Az uszoda vasbetonból készült, melynek sötét alapszine a vizet is sötétté teszi. Hogy az 50 m-es staféta vereséget szenvedett azt annak lehet tulajdonítani, hogy az indulás – a németek kikötése folytán – nem fejessel történt. A stafétaversenyeke kívül az egyéni számokban is szép sikereket értek el uszóink.


A versenyt követő banketten Dromer Frigyes a Deutscher Schwimm-Verband nevében üdvözölte a magyarokat és örömének adott kifejezést, hogy Halmayt,mint a verseny megteremtőjét, üdvözölheti. A Magyar Uszó Szövetség nevében Lindner Ernő válaszolt, ki meghívta a német uszókat a jövő nyáron Budapesten tartandó revanche-mérkőzésre.

Első nap.

Magyar-német staféta-mérkőzés, öt uszóval, tetszés szerint uszásnemben, 50 méteres távon. 1. Németország (vörös sapka) Opitz R. (Poseidon, Berlin), Bauner Walter (A. Schwimmverein, Breslau), Ritter Miksa (Hellas, Magdeburg), Schiele Oszkár (Hellas, Magdeburg) és Bretting C. (Hellas, Magneburd), Idő 2 p. 28.8 mp. (Átlagidő 29.8 mp.) 2. Magyarország (sárga sapka) Donáth Leo. (MAFC.), Onody József (MUE.), Rimanóczy Jenő (MAFC.), Zachár Imre (MTK.), Halmay Zoltán (MTK.). Idő 2 p. 32.4 mp. (Átlagidő 30.5 mp.). A németek 5 méterrel győztesek. A németeket a közönség hatalmas óváczióban részesíti. Buváruszás. 1. Holst Waldemar (Berliner SC.) 39.4 mp. 2. Wiedebach F. (Osnabrück) 45.2 mp. 3. Kankovszky Artur (FTC.) 50.4 mp. 10 induló. Főverseny 100 m. 1. Halmay Zoltán (MTK.) 1 p. 05.6 mp. 2. Bretting C.(Hellas,Magdeburg) 1 p.06.6 mp. Halmay végig vezet és egy és fél méterrel győz.


Melluszás 100 m. 1. Toldi Ödön (MTK.) 1 p. 21.6 mp. 2. Elek Imre (MTK.) 1 p. 22.8 mp. 3. Witt Károly (Poseidon, Uhlenhorst) 4. Stühmer A. (Hellas, Magdeburg). Elek két uszodahosszon át (50 m.) vezet, ott Toldi felnyomul és küzdelem után egy és fél méterrel előzi meg kitünő idő alatt honfitársát. Magyar-német staféta-mérkőzés öt uszóval tetszés szerinti uszásnemben, 150 méteres távon. 1. Magyarország (sárga sapka) Onody József (MUE.), Zachár Imre (MTK.), Hounung? Gyula (MTK.), Las-Torres Béla (MAC.) és Halmay Zoltán (MTK.) Idő 9 p. 20 mp. (Átlagidő 1 p. 53 mp.) 2. Németország.

Második nap.

Sajnos, a második nap ránk nézve kellemetlen meglepetéssel szolgált, mert a 100 m.-es staféta karcsapással elvesztettük.
A magyar csapat a vegyes stafétában 2 és fél m.-el győzött, míg a 100 m.-es stafétát a föntebb említett czapás érte. Beleznay László (MAFC.) szép győzelmet aratott a 200 méteres főversenyben. Ellenben Vendelin csak harmadik helyezett lett a 200 m.-es hátuszásban. A 300 m.-es melluszást Toldi könnyen nyerte, míg Kankovszky a tányérkeresést nyerte 16 ponttal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Legnagyobb messzelátók Legnagyobb messzelátók
Leghatalmasabb távcsöve a Yerkes-obszervatóriumnak van (Chicago...
Miből van a benzin? Miből van a benzin?
Már jó hetvenöt évvel ezelőtt tudták, hogy a benzin szénből és...
Lenbach Ferencz (1836-1904)
MÁJUS 6-ÁN távirat adta hirűl, hogy Lenbach Ferenc megszűnt München...
Képzőművészeti szemle Képzőművészeti szemle
Végre megjelent egy kísérlet Rippl-Rónai József művészetének...
A magyar katonák harczkészsége A magyar katonák harczkészsége
Az aradi várban, a hol az ujabb és ujabb menetzászlóaljakat állítják...
Botránysorozat egy budai kávézóban
A budai polgári középosztály találkozóhelyének, az egyik Margit-...
Conan Doyle, Bernard Shaw és Jules Romain levelet irtak A Reggel-nek a frankügyben Conan Doyle, Bernard Shaw és Jules Romain levelet irtak A Reggel-nek...
Az angol imperialista politika tollvivője, Conan Doyle, a modern...
A MAFC meetingje A MAFC meetingje
Teljes elismerés illeti a MAFC-ot, jelesen annak éltető lelkét,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98