Dtum
Login with Facebookk
1910 | Január

Az ágyugyártás

Eléggé szomoru valóság, de ezen már egyelőre aligha segithetünk, hogy t. i. a háboru rémének megnyugtatására kénytelenek vagyunk olyan áldozatokat hozni, amelyek idővel, ha soká tart a – fegyveres béke, társadalmi összeroppanáshoz fognak vezetni. Valaki ugyanis helyesen jegyezte meg, hogy egy szabályszerü, rendes háboru, ha még oly borzalmas és még oly drága is, sohase kerül annyiba, mint a fegyveres béke.

Mert a fegyverezés folyton-folyvást emészti a drága milliókat, a százmilliókat és cserébe a hideg vasat, bronzot, lövegeket nyujtja, a melyeket bántani nem szabad, de a melyeket tovább kell őrizni. Az állami jövedelmek, az adófillérek oroszlánrésze jut a fegyveres békére, a mely ugy megemészti a közvagyont, mint a rozsda a vasat. Vegyük hozzá, óriási, hatalmas gyárak élnek meg a fegyveres békéből, hogy vállalkozók milliókat szereznek abból hogy az állam a békét jól körül akarja bástyázni és fegyverek meg ágyuk csövével megvédelmezi, akkor fogalmuk lehet arról, hogy micsoda rettenetes drága a fegyveres béke.

Szó sincs róla: igen bölcs dolog az előrelátás és mindig ajánlatosabb, ha valaki elkészül az eshetőségekre, mintha akkor kapkod fűhöz-fához, a mikor nyakán a baj. Másrészt azonban az sem szenved kétséget, hogy ez a fegyveres béke vagyonban, pénzben, kincsekben óriási holt tőkét képvisel, a melynek az a baja még, hogy ez óriási tőke rettenetes nagy töredékei vesznek el néhány év alatt, talán néha egynéhány hónap alatt az uj találmányok hatása következtében.

Ha ugyanis valamelyik állam uj és jobb ágyura tesz szert, vagy jobb fegyvermodellt juttat a katonáinak, akkor a szomszéd állam pillanatig sem akar mögötte maradni és hiven utánozza, akár birja a terheket, a melyek ebből származnak, akár nem. Elég utalnunk az esseni világhirű Krupp-gyárra, a melynek közel tizezer mukása és ezeknek négy-ötször annyi hozzátartozója él meg az ágyugyártásból, a fegyveres béke örző szörnyetegeiből, nem szólva arról, hogy maga a Krupp-család többszörös milliomos, egész falvak, vidékek képezik már a tulajdonát.

A rengeteg kiterjedésű gyárban az ágyugyártás minden fázisára külön mühelyek vannak, a hol a gyárnak saját szakmérnökei és hires munkavezetői ellenőrzik a gyártás minden legaprólékosabb mozzanatát. Óriási mennyiségű érczet dolgoznak fel a gyár rettentő nagy kohóiban, a melyeknek hatalmas kéményei állandóan ontják a fekete füstfelhőket. Nincsen állam a világon, a mely ne rendelne valamilyen ágyuszörnyeteget a Krupp-gyárnál.

Ez a gyártelep egyébként érdekes a maga berendezése szempontjából. Vannak iskolái, vannak lelkészei, saját templomai stb. Érdekes, hogy mialatt a lelkész a telep ezer és ezer munkása előtt istentisztelet alkalmával a béke és a szeretet erényei dicsőíti, korán reggel megcsendülnek a gyártelep harangjai, a melyek a munkásokat a gyárba, a munkára szólitják, hogy az emberpusztító szörnyetegeket tovább gyártsák.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Krupp-gyárban két nagyerejü munkás az ágyuanyaghoz szükséges bronzkeveréket izzó fehér állapotban szállitja a hűtőbe A világhirű esseni Krupp-gyár belsejének egyik műhelyosztálya, a hol az ágyucsöveket készitik
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A francia evezősök A francia evezősök
A francia evezősöket, kik a frankfurti nyolcas csapat ellen...
Szenes Béla Szenes Béla
Harminchárom éves volt. Mosolygó és szerencsés író. Nyilván boldog...
Barlangkutatás Betfián Barlangkutatás Betfián
Már századok óta ismertek a biharvármegyei Püspök-fürdő közelében...
Lovasroham, katasztrófa Lovasroham, katasztrófa
A korábbi háborúk emléke a hadvezérekben a lovasrohamot a csata...
Atlétika – Budapest bajnokságai Atlétika – Budapest bajnokságai
Budapest atlétikai bajnoki viadala, amely a Magyar Atletikai...
Kínos erkölcsi botrány Debrecenben furcsa orgiákkal és rendőri beavatkozással Kínos erkölcsi botrány Debrecenben furcsa orgiákkal és rendőri...
Egész Debrecent nagy izgalomban tartja egy különös erkölcsi botrány,...
A beszélő szív A beszélő szív
Nagyszabású kísérletet fejezett be két tanár a washingtoni egyetemen...
Nagy tömegek az árumintavásáron Nagy tömegek az árumintavásáron
A szombaton megnyílt XV-ik árumintavásár egész vasárnapon át az...
Elkészült az Aladár-lista Elkészült az Aladár-lista
Ismeretesek az illetékeseknek az elmúlt hónapokban ismételten...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98