Dtum
Login with Facebookk
1910 | Június

Meghalt Mikszáth Kálmán

Mikszáth Kálmán
1847-1910


Isten magyar erdejének büszke ékessége kidőlt. A fejszés halál egy rettenetes csapása leterítette a törzset, mely csodákkal volt megáldva. Megáldott a csodával, hogy negyven esztendőkön végig télen és nyáron örökké virágban és gyümölcsben álljon.

 

És megáldatott a csodával, hogy a mi virágot termett, az soha el ne hervadjon; a mi gyümölcsöt termett, annak mosolygó szine, édes íze és zamatja örökké frissen maradjon. De maga a fa már többet nem terem.


Ha a mindenektől tudott igazat mondván, el is mondjuk, hogy ez ujság fehér papirosa volt az, a mire ez áldott fa legtöbb termését hullajtotta, fájdalmunk nem oly vakmerő, hogy az egész magyar erdőnek, az egész nemzetnek gyászát és veszteségét a mi gyászunknak és veszteségünknek hirdessük.Milliók sokaságának közepén állunk lehajtott fejjel és lelkünk nehéz szomorúságával Mikszáth Kálmán halálának árnyékában.


Csak egy pár hete még az élete dicsőségének hordtunk bokrétát és koszorút, a hódolat selymével átkötve az öröm virágaiból. Mikor ott láttuk a nemzeti lelkesedés forró viharzásában a boldogság fényével szemén, ajkán a boldogság áradó szavával, ki hitte volna, hogy az öröm, a melyen áll: Nébó hegye?


Hogy míg tekintete meghatott könyjének páráján át az Örökkévalóság Városának nézésében fürdik, aranykupoláinak és gyémánt tavainak látásán ittasul, homlokát ama dalos szellők hullámai simogatják, már mögötte áll a halál fekete fátylas asszonya és már előre nyújtja két kezét, hogy pilláit lecsukja és örökre szemébe zárja e dicsőséges, ez utolsó látomást.


De így végeztetett, És mi csak a magunk sorát sirathatjuk. Amaz álmodott világok gyönyörűségének elvesztésén bánkódhatunk, a melyek sírba sülyedtek, mielőtt még megteremtődhettek. Mert ő, a ki eltávozott, már több volt, mint a mi elsiratni való. Magyarországnak nagyobb halottja mint Mikszáth Kálmán, nem lehetett.

 

De kevésbbé, mint Mikszáth Kálmán, e földön meg senki se halhatott. Ő a maga világát itt már örökkévalóvá tette. Még azt is, a mi neki testi köntöse volt csupán. Mert ha az az ember, a ki Mikszáth Kálmán volt, vonásait viselte, szavait mondotta, álmait álmodta és elmesélte, már el is fáradott, már sírjába le is feküdt, a halhatatlanság őt újra alkotja.

 

Húsnál és csontnál erősebb anyagból a legszilárdabb érczből. És odaállítja majd az élet közepébe úgy, a hogyan ez ő hozzája méltó. Márványoszlop büszke magasságába. Föléje a nyüzsgésnek. Föléje a zarándok seregnek, a mely hódoló, meghatott és csodálkozó tekintetét rája emeli. És föléje a muló századoknak is, a melyek egymásra tornyosodván, nagyságát és egymás nyomába lépvén örökkévalóságát mérik.

 

A magyar erdő még tele lesz az élő meséinek susogásával, elhullajtott virágainak örökké friss illatával akkor is, mikor már régen föld leszünk a földben, mi, a kik őt sírjához kisértük lehajtott zászlóval, a gyászfátyolos dob tompa, szomorú pörgetésével sirván el, hogy fejünknek koronája lehullt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mikszáth a halottas ágyán Mikszáth ravatala az Akadémia oszlopcsarnokában A koporsót kihozzák az Akadémiáról A család tagjai a halottas kocsi mögött A sírnál - A baloldali előtérben Mikszáth Jánoska, fiának koporsója Mikszáth Kálmán sírdombja a Kerepesi-úti temetőben
Cikk-ajánló
Starhemberg herceg gyilkosságokban való bünrészességgel vádolja Hitler kancellárt Starhemberg herceg gyilkosságokban való bünrészességgel vádolja...
Általános feltűnést kelt Starhemberg hercegnek, az osztrák Heimwehr...
A kormányválság A kormányválság
A két hétig elhuzódott kormányválság véget ért. A...
Ahonnan a csillagok közé akarnak repülni Ahonnan a csillagok közé akarnak repülni
A mi századunk a csodák százada. Nincs az a fantaszta jövőbelátó, aki...
Rövidek Rövidek
Az Osservatore Romano foglalkozik Molotov beszédével. Sztalin...
Francia készülődés a keleti veszedelem ellen Francia készülődés a keleti veszedelem ellen
A párisi lapok burkoltan ugyan, de érthető céltudatossággal...
Móricz Zsigmond - Nemzeti koncentráció Móricz Zsigmond - Nemzeti koncentráció
Hol volt, hol nem volt, túl, túl a trianoni határokon, volt egyszer...
Atletika: A Libits díj Atletika: A Libits díj
A MAC mezei versenye a Libits díjért vasárnap d.e. 11 órakor folyt le...
Ujabb nagyértékű régészeti leletre bukkantak a belvárosi plébánia...
Rendkívül nagyjelentőségű régészeti leletre bukkantak a közelmultban...
Érdekes képek a nagyvilágból Érdekes képek a nagyvilágból
XIII. Alfonz spanyol király a kis fiával. A király, a ki magyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98