Dtum
Login with Facebookk
1910 | Május

Rutkai Ráth Péter

A mai kitüntetések napról-napra szaporodó tömkelegében végre egy érdemes férfiura is sugárzott a királyi kegy. Nem szándékszunk köznapi összehasonlitásokat tenni másminemü rendszeres jutalmazások és Ráth rangemelése között, — nem pedig azért, mert evvel a finom disztinkcióval az ő tényleg megszerzett érdemeinek valóban tartozunk. 

E kitüntetés, a társadalom legszélesebb köreiben élénk viszhangra s igaz örömre talált.
Az ő egyéniségét mindenütt népszerüvé, kedveltté és szeretetreméltóvá tette az emberekkel való érintkezése ugy a hivatali, mint a magánéletben. Ritka előzékenységgel, szolgálatkész figyelmességgel és szives készséggel intézte a mások ügyét s ott, ahol csak segithetett a mások érdekén — ott segitett. 

Kitartó vasszorgalommal és meg nem szünő munkával a kassa-oderbergi vasut fellendüléséhez nagyban hozzájárult s mint igaz és jó hazafi hazája iránti szeretetét és háláját róta le, a midőn többek közt megalapitotta az iglói internátust, hozzájárult a Tátrának világhelylyé tételéhez stb. stb. 

Rutkai Ráth Péter magyar kir. udvari tanácsos a csaczai kerület volt országgyülési képviselője Budán 1842. augusztus hó 6-án régi budapesti patricius családból született. 

Ráth Péter középiskolai és müegyetemi tanulmányainak befejezése után, mint mérnök 1865-ben kezdte meg az akkor épült pest—losonczi vasut épitésénél mérnöki gyakorlatát, majd e vasut üzembehelyezése után, a vasut üzemében volt alkalmazva.

Innen a kassa—oderbergi vasuthoz nyervén meghivást, e vonal nyomjelzési munkálataiban, mint osztályvezető-mérnök vett részt, majd pedig gróf Mikó Imre, a kiegyezés után megalakult kormány első közmunka- és közlekedési ministere, e ministerium müszaki osztályába hivta meg és azóta egészen Baross Gáborig valamennyi közlekedési minister oldalán, kezdetben müszaki szolgálatban, később a ministerium vasuti és hajózási főfelügyelőségében, mint magyar kir. vasuti és hajózási főfelügyelő vett részt a közlekedési ügyek intézésében. 

1888-ban megüresedvén a kassa—oderbergi vasutnál a vezérigazgatói állás, a társaság Baross Gábor ajánlatára Ráth Pétert választotta meg, ügyvivő-igazgatójának nevezte ki, mely minőségben most is müködik. Ő felsége 1880-ban a Ferencz József rend, 1894-ben a magyar nemesség adományozása által tüntette ki. Ugyancsak ő Felsége 1896-ban a millenáris kiállitás vasuti osztályának rendezése körül szerzett érdemeiért királyi elismerésben részesitette s 1899-ben magyar kir. udvari tanácsossá nevezte ki. Birja ezenkivül a szerb kir. Takova rend kontur keresztjét, a bolgár érdemrend nagykeresztjét, alelnöke a Budepest-terézvárosi kaszinónak, diszpolgára Igló, Zsolna, Rózsahegy, Ruttka, Csacza és Polgár városoknak. 

Nagy elfoglaltsága mellett Budapest székes fővárosi törvényhatósági bizottsági tag módot talál a városi ügyekkel való foglalkozásra is.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A telepátia a rendőrség szolgálatában A telepátia a rendőrség szolgálatában
A hipnózist, vagyis az álomszerű állapotba való sugallást,...
A testalkatról le lehet olvasni a lelki tulajdonságokat , típusok A testalkatról le lehet olvasni a lelki tulajdonságokat , típusok
A fejlett izomzatú, atléta típushoz tartozókat a zömök testalkat s a...
Világszínház két háború között Világszínház két háború között
Az az időköz, melyet Kürti Pál kis könyve átfog, a színháztörténetnek...
Halottak bálványai Halottak bálványai
Indiában, a bálványok országában, szokás volt régente, hogy a...
Hitlert a választók 84.3%-a Hindenburg utódává választotta Hitlert a választók 84.3%-a Hindenburg utódává választotta
A vasárnapi német szavazás a birodalom egész területén rendben én...
Kínzókamra, ahol életünkre vigyáznak,. próba alá vett vasúti alkatrészek Kínzókamra, ahol életünkre vigyáznak,. próba alá vett vasúti...
Nem érti, persze. Nos, megnyugtatásul elmagyarázom magának, miért nem...
Tanácskozás a gazdasági átmenetről Tanácskozás a gazdasági átmenetről
Az uj városháza közgyűlési termének zsufolt padsorai előtt folytatta...
Az osztendei gyorsvonat (Bécs-London 36 óra) Az osztendei gyorsvonat (Bécs-London 36 óra)
Bécs mostani világvárosi forgalmát elsősorban nagyszerü vasuti...
Végjáték Tanganyikában Végjáték Tanganyikában
Német-Kelet-Afrikában 3500 német és 12 000 afrikai katonából álló...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98