Dtum
Login with Facebookk
1910 | Március

Balkáni királyok utazása

A Balkánnak két nevezetes szenzácziója volt a közelmultban. Az egyik az, hogy I. Ferdinánd bolgár király meglátogatta neje kiséretében a török szultánt Konstantinápolyban, a másik pedig az, hogy I. Péter szerb király Pétervárott járt Miklós czárnál.

 

Hogy melyik látogatás szárnyalja tul nevezetességben a másikat, nehéz volna eldönteni. Mert igen nagy nevezetessége van a konstantinápolyi látogatásnak, tekintve azt, hogy csak a mult hónapokban oly feszült volt a helyzet Törökország és Bulgária között, hogy háborutól lehetett tartani. E helyett pedig a bolgár király keresztülvitte, hogy nem háboru lett a két szomszédos ország között, hanem békésen barátkoznak.

 

Ugyancsak fontos volt a szerb király pétervári látogatása, tekintve, hogy a czár a felköszöntő alkalmával olyan kijelentéseket tett, a melyek felett azok, a kik a czár békeszeretetét, vagy hozzánk való baráti vonzalmát hiresztelték, sokat gondolkozhatnak. Szóval: a czár és Péter szerb király, a szultán és Ferdinánd bolgár király békességben megvannak, de kérdés, hogy ez a békés ensemble meddig tart?

 

A legérdekesebb a dologban, hogy Péter szerb király nem akar bolgár kollégája mögött elmaradni s ő is látogatást tett a szultánnál, a ki Péter királyt szintén nagy barátsággal fogadta. Most azután mindkét balkáni király meg lehet elégedve a vizitjeivel, mert Ferdinánd király volt Pétervárott és Konstantinápolyban ugyanezt cselekedte meg Péter király is. Ezek után remélhető, hogy a békében bizni lehet a legközelebbi hadi konczertig.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ferdinánd, bolgár király Karagyorgyevics Péter
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98