Dtum
Login with Facebookk
1910 | Október

A sertések orrkarikájának veszedelme

Nem mondjuk, hogy elő nem fordulhat eset, a mikor kényszerítve vagyunk a sertés orrczimpájába, hogy ne turhasson, vaskarikát huzni; de tekintve a sertés általános szokásos tartását a legelőn, nem pusztán ezért kell elitélnünk ez orrgyűrűzést, mert állatkinzás, hanem azért is, mert természetellenes, a sertésre nem előnyös állapotokat teremt. 

Minden állat, így a sertés is, akkor érzi magát a legjobban, akkor diszlik igazán, ha természetadta tulajdonságait szabadon használhatja s ha reá nézve természetes létfeltételekben teljes része van. Nos pl. a turási művelet a sertésnek faji őstulajdonsága s ha alkalom kinálkozik erre, használja, ha pedig nincs rá lehetőség, vagy ha orra és turókarimája a tenyésztés mesterségével alkalmatlanná van téve a turásra, akkor nem érvényesíti e természeti kényszerből folyó műveletet. 

Hát a turásnak orrkarikával való megakadályozása mondjuk, hogy talán indokolt akkor, ha a sertés tartózkodási helye szűkebb, zárt terület, a ki nem kövezett kopasz talajon, a hol turásával gödröket, ezekben szennyes, korhadó, az egészségre veszedelmes pocsolyákat létesít; indokolt még talán, ha oly nem pusztán sertés által legelt legelőkön jár, a melyeken turásával rontja a füvelőt s egyéb legelő állat számára silánnyá teszi: ámde szűk helyen arra való a talaj burkolása, hogy a föld felturását lehetetlenné tegye, a legelésben pedig arra való az állatfajok különféleségéhez mért kijelölés, hogy a sertés neki legjobban megfelelő oly legelőn élhessen, a melynek turásával nem árt, a mely azonban neki az ott lelhető eleség révén természetes és előnyös.

Ilyen önként is érthetően az ugar, a tarló, a makkos erdő, a vadgyökerekben, gumókban, férgekben s egyéb állati eleségekben gazdagabb, szelidebb mocsaras talaj, a hol turás nélkül talán meg se élhetne, a hol azonban turással nagyon is és úgyszólván: ingyen. 

Épen a csak turással megszerezhető eleségek azok, a melyek a disznónak legtermészetesebb, szervezete által jól értékesíthető táplálékai és a melyek a turási művelet fenn nem forgása esetén a gazdaságban kihasználatlanul veszendőbe mennének. 

Hazánk sertéstartási és tenyésztési viszonyait és körülményeit tekintve, azt mondhatjuk, hogy nincs egy fikarcznyi szükség arra, hogy az állatunk, nevezetesen a mangalicza, orrsövényébe vagy orrczimpájába karikát huzzunk, patkószeget erősítsünk, hogy ne turjon: csak hadd turjon, hiszen rendszerint ott tur, a hol kárt nem tehet, a hol ellenkezőleg turása hasznot jelent. 

Más kérdés azonban és igen mélyreható kérdés, a mi még megoldásra vár, hogy vajjon az ilyen felforgatás közben turással a talajból nem jutnak-e abban foglalt fertőző anyagok, kórnemző gombák az állat szervezetébe s nem vezethető-e vissza legalább részben az a sokféle járványos fertőző betegség, mely a sertésállományt oly kegyetlenül tizedeli, épen a turásra, mint egyik okozóra? Mert ha így volna, ha kiderülne kétségtelenül, hogy így van, akkor már egészen más hurt kellene pengetnünk ebben a kérdésben, akkor már kegyetlenül orrkarikáznunk kellene, bármennyire természetellenes is az, legelső disznóink egész összeségét. 

Az állatvédők ebben az esetben beszélhetnének aztán nekünk az orrkarika ellen s az élettan tudósai is hirdethetnék, hogy kérem: sok jó, alkalmas, sőt nélkülözhetetlen tápláló anyag jut a turási művelet révén s a mi fő: rendszerint ingyen, a sertés szervezetébe, ne bántsuk hát a turást! És én, a magam részéről, mi tagadás: nagy respektussal vagyok a talaj e gyanusságával szemben s csak az alterál, hogy nem turó állataink is pusztulnak, vesznek, nem különben legelőn szerzett fertőző nyavalyákban.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bakonyi sertés Szalontai sertés
Cikk-ajánló
A leszerelésről és a négyhatalmi szerződésről újabb tanácskozás kezdődik ma Genfben A leszerelésről és a négyhatalmi szerződésről újabb tanácskozás...
A lapok élénk figyelmet szentelnek Göring római tárgyalásainak és a...
Szerbiában összeesküvés készül Szerbiában összeesküvés készül
A belgrádi „Narodné Liszt” nagy feltűnést keltő...
A lángész természetrajza A lángész természetrajza
A kulturemberiség szellemi életében tán félezer év óta nem kötött le...
Az FTC úszóversenye Az FTC úszóversenye
Az őszi hosszas pihenő után az első komoly megmozdulást jelentő...
József Ágost főherczeg honvédezredes és ezredtulajdonos József Ágost főherczeg honvédezredes és ezredtulajdonos
A király József Ágost főherczeget magyar királyi honvédezredessé...
Tábori Posta Tábori Posta
Kedves Barátom, nagyon örvendek, hogy egy kényelmes, tiszta kórházban...
A tiszavirág A tiszavirág
A tiszavirág vagy kérész egyik legősibb rovar a földön. A...
Mihajlovics Sándor orosz nagyherczeg látogatása Bulgáriában Mihajlovics Sándor orosz nagyherczeg látogatása Bulgáriában
A Balkán-félszigeten megint napirenden vannak az olyan jelenségek,...
Bőrvérzéseket gyógyít a P- (paprika) vitamin 2. rész Bőrvérzéseket gyógyít a P- (paprika) vitamin 2. rész
Az egész emberiség nagy hálájára érdemes kutató orvostanárok most...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98