Dtum
Login with Facebookk
1910 | Szeptember

Nikita király

Három esztendővel ezelőtt még három fejedelem volt Európában. A bolgár fejedelem, a montenegrói fejedelem és a monakói fejedelem. Most már csak egy maradt meg fejedelemnek. A monakói. A másik kettő rangban előléptette magát és országát.

 

Az összes bolgárok czárja és király lett Ferdinánd, Bulgária uralkodója és most követte példáját a Fekete Hegyek ura, Montenegró fejedelme, Miklós, vagy a hogyan emlegetni szokták, Nikita, a ki a döntő hatalmak barátságos beleegyezésével immár szinte fölvette a királyi czímet és megalkotta Európának legújabb és legkisebb királyságát.


Mert igen kicsike ország ez a legújabb királyság. Az egész ország lakossága a felét se teszi Budapest lakosságának (nem egészen négyszázezer lélek), a fővárosánál, Cetinjénél pedig akárhány nagyobb falu is van Magyarországon. Nikita fejedelem, most már király palotája, a cetinjei konak szerény kis egyemeletes épület, úgy hogy mikor még Nikitának minden gyermeke otthon volt a szülei házban, a meglehetősen népes királyi család nem minden tagjának jutott külön szoba benne.


Mennél kisebb, gyengébb egy ország, az uralkodói erényeknek, képességeknek és kiválóságoknak annál nagyobb tömegére van szüksége a fejedelemnek, hogy népe és hazája érdekeit a hatalmasak veresége közepett meg tudja óvni és védelmezni. És ha az e téren elért eredményt vesszük a fejedelmi képességek mértékének, akkor tisztelettel kell meghajtanunk az elismerés lobogóját a legújabb király alakja előtt. Mert bizonyos, hogy országa az ő negyvenéves uralkodása alatt nagyobbá, haladottabbá és virágzóbbá lett, mint a milyennek átvette.


Ezt az elismerésünket el nem némíthatja az a tény, hogy hányszor a politikai viszonyok a nemzetek összetűzésre kész csoportosulását hozták létre, Nikitát többször láttuk az ellenünk készülődő hatalmi csoportban, mint mellettünk. Oroszországhoz húzott, a míg Oroszország hatalma mindenhatónak látszott, de azért arra is mindig volt gondja, hogy velünk szemben kenyértörésre ne vigye a dolgot. Sőt mikor Oroszország szerencsecsillaga lehanyatlott, sietett lehetőleg meleggé és barátivá tenni a viszonyt a szomszéd hatalmas monarkiával.

 

Az állhatatosság koszorúja, bizonyára meg nem illeti, de az is bizonyos, hogy minden fordulásban kis országa és népe javát kereste. Az érzelmeit mindig hajlandó volt megtagadni országa érdekeiért, de soha országa érdekeit a maga érzelmeiért föl nem áldozta. Ravasz, de tüzes és lelkes hazafi volt mindig, a harcztéren pedig valóságos hős, a kinek bátorságát dalokban éneklik országában.


Még más nagy szerencséje vagy virtusa is volt Nikitának. Leányainak szépsége. Semmi hozományt nem adhatott velük, mégis valósággal elkapkodták őket. Két leánya orosz nagyherczegek felesége, egy pedig, a gyönyörű Helena, trónra is jutott, Viktor Emánuel olasz királynak a felesége. Így azután leányai révén nagyhatalmi uralkodó családokkal jutott rokonságba és ez az előkelő atyafiság bizonyára szintén kiadós támasza volt emelkedésének föl egész a királyi trónusig.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nikita király és Milena királyné Koronázási ünnepség
Cikk-ajánló
Nem csúcspont, csak kezdet (Marshall és MacArthur ) Nem csúcspont, csak kezdet (Marshall és MacArthur )
Míg Ludendorff és Hindenburg, Haig és Bruszilov, Joffre és Foch,...
Ötszáz milliót követel a meggyilkolt Csobaji József örökségéből menyasszonya Ötszáz milliót követel a meggyilkolt Csobaji József örökségéből...
Az a titokzatos gyilkos merénylet, amely néhány hét előtt történt...
Legelő gulya átusztatása a Nagydunán Legelő gulya átusztatása a Nagydunán
Moson megyének a Kisduna és Nagyduna közötti részén, az úgynevezett...
Erélyes fellépés a lázadó romániai parasztokkal szemben Erélyes fellépés a lázadó romániai parasztokkal szemben
Az új román kormánynak csakhamar alkalma nyilt arra, hogy erélyét s a...
Egymást vádolja Baky és Endre László Egymást vádolja Baky és Endre László
Baky László kihallgatása érdekes részletekben bővelkedett. Az egykori...
A moziról A moziról
Mindössze néhány megállapítást szeretnék tenni itt a filmről. Úgy...
Kelen pályarekorddal nyerte a mezei futóbajnokságot Kelen pályarekorddal nyerte a mezei futóbajnokságot
A mezei futóbajnokságokkal kezdődik a sporttavasz. Vasárnap délelőtt...
Az összes európai pénzpiacokon olcsóbb a pénz Az összes európai pénzpiacokon olcsóbb a pénz
A nemzetközi pénzpiac feszültsége az amerikai események folytán az...
Márianosztra ismét megtelt női bűnözőkkel Márianosztra ismét megtelt női bűnözőkkel
A nyilas uralom egyik leggaládabb tette volt a börtönkapuk...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98