Dtum
Login with Facebookk
1910 | Szeptember

Nikita király

Három esztendővel ezelőtt még három fejedelem volt Európában. A bolgár fejedelem, a montenegrói fejedelem és a monakói fejedelem. Most már csak egy maradt meg fejedelemnek. A monakói. A másik kettő rangban előléptette magát és országát.

 

Az összes bolgárok czárja és király lett Ferdinánd, Bulgária uralkodója és most követte példáját a Fekete Hegyek ura, Montenegró fejedelme, Miklós, vagy a hogyan emlegetni szokták, Nikita, a ki a döntő hatalmak barátságos beleegyezésével immár szinte fölvette a királyi czímet és megalkotta Európának legújabb és legkisebb királyságát.


Mert igen kicsike ország ez a legújabb királyság. Az egész ország lakossága a felét se teszi Budapest lakosságának (nem egészen négyszázezer lélek), a fővárosánál, Cetinjénél pedig akárhány nagyobb falu is van Magyarországon. Nikita fejedelem, most már király palotája, a cetinjei konak szerény kis egyemeletes épület, úgy hogy mikor még Nikitának minden gyermeke otthon volt a szülei házban, a meglehetősen népes királyi család nem minden tagjának jutott külön szoba benne.


Mennél kisebb, gyengébb egy ország, az uralkodói erényeknek, képességeknek és kiválóságoknak annál nagyobb tömegére van szüksége a fejedelemnek, hogy népe és hazája érdekeit a hatalmasak veresége közepett meg tudja óvni és védelmezni. És ha az e téren elért eredményt vesszük a fejedelmi képességek mértékének, akkor tisztelettel kell meghajtanunk az elismerés lobogóját a legújabb király alakja előtt. Mert bizonyos, hogy országa az ő negyvenéves uralkodása alatt nagyobbá, haladottabbá és virágzóbbá lett, mint a milyennek átvette.


Ezt az elismerésünket el nem némíthatja az a tény, hogy hányszor a politikai viszonyok a nemzetek összetűzésre kész csoportosulását hozták létre, Nikitát többször láttuk az ellenünk készülődő hatalmi csoportban, mint mellettünk. Oroszországhoz húzott, a míg Oroszország hatalma mindenhatónak látszott, de azért arra is mindig volt gondja, hogy velünk szemben kenyértörésre ne vigye a dolgot. Sőt mikor Oroszország szerencsecsillaga lehanyatlott, sietett lehetőleg meleggé és barátivá tenni a viszonyt a szomszéd hatalmas monarkiával.

 

Az állhatatosság koszorúja, bizonyára meg nem illeti, de az is bizonyos, hogy minden fordulásban kis országa és népe javát kereste. Az érzelmeit mindig hajlandó volt megtagadni országa érdekeiért, de soha országa érdekeit a maga érzelmeiért föl nem áldozta. Ravasz, de tüzes és lelkes hazafi volt mindig, a harcztéren pedig valóságos hős, a kinek bátorságát dalokban éneklik országában.


Még más nagy szerencséje vagy virtusa is volt Nikitának. Leányainak szépsége. Semmi hozományt nem adhatott velük, mégis valósággal elkapkodták őket. Két leánya orosz nagyherczegek felesége, egy pedig, a gyönyörű Helena, trónra is jutott, Viktor Emánuel olasz királynak a felesége. Így azután leányai révén nagyhatalmi uralkodó családokkal jutott rokonságba és ez az előkelő atyafiság bizonyára szintén kiadós támasza volt emelkedésének föl egész a királyi trónusig.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nikita király és Milena királyné Koronázási ünnepség
Cikk-ajánló
A magyar területi követeléseket szudétanémet mintára rendezik A magyar területi követeléseket szudétanémet mintára rendezik
A magyar kormány utasítására a prágai magyar követ Krofta csehszlovák...
A száj- és körömfájás okozójának és a betegség gyógyításának mai ismerete, a ragályanyag A száj- és körömfájás okozójának és a betegség gyógyításának mai...
Waldmanné és Papeé, továbbá Hobmaieré az érdem, kiknek sikerült kis...
Börtsök Jenő a Postások tornászbajnoka Börtsök Jenő a Postások tornászbajnoka
Házi bajnokságot rendezett a Postás Sport Egyesület. A versenynek az...
Évente 80.000 munkást fog nyaraltatni az Országos Szabadidő Intézet, a magyar Dopolavoro Évente 80.000 munkást fog nyaraltatni az Országos Szabadidő Intézet,...
Két igen fontos szociálpolitikai törvényjavaslaton dolgoznak az...
A vér a szervezet védelmében A vér a szervezet védelmében
Midőn Loewenhoek az általa feltalált mikroskóppal 1673-ban felismerte...
A bécsi főiskolai verseny A bécsi főiskolai verseny
A Residenz Fechtclub által magyar és osztrák főiskolai hallgatók...
FTC – Rapid 2:0 (1:0) FTC – Rapid 2:0 (1:0)
Két esztendővel ezelőtt járt utoljára a Rapid Budapesten, amikor az...
Köllő Miklós - tragikus életút Köllő Miklós - tragikus életút
A nyolczvanas évek közepén Zala György műtermében láttam először...
Pénzszükséglet – hitelválság Pénzszükséglet – hitelválság
Bankjegyforgalmunk megközelíti a három billiót, ami szörnyű nagy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98