Dtum
Login with Facebookk
1911 | Április

Itália ünnepe

Itália Unita, az egységes Olaszország e mostani év derekán hónapokig tartó nemzeti ünneppel tölti. Olyanforma esztendejük ez az olaszoknak, a milyen nekünk volt a millennáris esztendő. Az alkalom pedig, a mely az általános ünnep örömtüzeivel világítja meg az egész olasz földet az, hogy a tartományokra való tagoltságból újra egységbe forrt mai Olaszország most tölti be újjászületése után föltámadt életének ötvenedik esztendejét.


Ötven esztendő, micsoda kis idő, ha például az évezred mellé mérjük, a melynek betelését mi ünnepeltük, de ez a kis idő nem jelenti Itália fiatalságát. A valóság ugyanis az, hogy nincs nemzet Európában, a mely dicsőségben és megpróbáltatásokban eltelt oly óriási multra tekinthetne vissza, mint az olasz. Az ő családfája valamennyi művelt nemzeté között a legrégibb.

 

Se Francziország, se Németország, illetve a germán országok és tartományok, se Anglia historiája nem vetekedhetik az emberi kulturában szerepelt multja terjedelmében az olasz nemzetével, ha ez a nemzet az idők folyamán szervezeti egységét hosszú századokra el is veszítette.

 

De a darabokra tépett, hazai apró zsarnokoktól és idegen hatalmaktól egyaránt elnyomott és kiszipolyozott olasz nemzet soha se szünt meg érezni, siratni és epedni együvé tartozását. Nem mondott le a vágyról és a jogról, hogy szétdarabolt tagjai megint egy önálló és teljes nemzeti szervezetté egyesüljenek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98