Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1911 | December

Szeretném, ha szeretnének

Ady Endre izgató egyénisége körül annyi beszéd, vita, agitálás folyik már vagy két év óta, hogy mindenki elmondta körülbelül mindazt, a mi mondanivalója róla volt. Az álláspontok világosan állanak körüle, új anyagot a vitába csak az vihet bele, a ki az ellentétet szítani akarja a szemben álló nézetek között.

 

Annyira végre eljutottunk, hogy Ady szokatlan tehetségét, igazi költői hivatottságát ma már nem tagadja senki, a ki az egydül jogosult irodalmi szempontokból szól irodalomról s elvégre mégis csak ez a fődolog akkor, a mikor költőről szó van.

 

A ki még küzd ellene, azt nem annyira a költő műveinek művészi tartalma, mint inkább iránya ingerli ellene, s talán a költő személyes szereplésének egyes mozzanatai, melyek másutt aligha rínának annyira ki, nálunk azonban szokatlanságuknál fogva kihívják az ellenmondást.

 

Ennél minket sokkal jobban érdekel, mit hoz a költő legújabb könyvében, jelent-e ez a könyv pályáján fejlődést? Mindjárt az elején megállapíthatjuk, hogy jelent, még pedig jelentékeny fejlődést, pontosabban szólva tisztulást, bizonyos zavaroktól való szabadulást. Mi is jobban beletanultunk sajátos, egyéni formanyelvébe, ő benne is kiérlelt a fejlődés egy s más kiforratlanságokat.

 

Hangos jajveszékelése, melynek régebbi köteteiben, igaz néhány az emberi lélek mélyeiből feltörő hangot köszönhetünk, de a mély kevésbbé szerencsés órákban épen zajosságával gyanút keltett maga iránt, most halkabb s ezért művészibb fájdalommá nemesedett, daczos, elkeseredett magyarsága megtisztult a túlzásokból, melyek révén annyian félreértették, s a faját fájdalommal szerető, sorsát remegő aggodalommal néző magyar ember igaz és őszinte szavait mondatja vele, a keserű izű, duhaj tobzódásnak alig van nyoma is új könyvében.

 

S mindez a fejlődés a nélkül ment végbe, hogy egyik legfőbb ereje: közvetlenség csak egy parányit is elhűlt volna. A költő fejlődött s vele fejlődött költészete. Örömmel és elégtétellel jegyezzük ezt fel mi, a kik elejétől fogva biztunk benne, hogy meg fog szabadulni azoktól a ballasztoktól, melyek inkább a költő helyzetéből, mint egyénisége természetéből folyva önmagával s olvasóival való tisztázódását megnehezítették.

 

Most már igaz művészettel s az igaz művészetet jellemző egyszerű eszközökkel tudja megoldani a legnehezebb művészi problémákat, kifejezni a legnehezebben kifejezhető érzés-árnyalatokat. Régi nagy ereje, a színes, mindent kifejezni tudó nyelv megmaradt: egy sorba most is egész gondolatsort tud tömöríteni, egy inverzióval, egy-egy szónak kissé szokatlan elhelyezésével most is ki tud fejezni olyan érzés-árnyalatokat, a melyekre eddig hasztalanul kerestek kifejezést, szavak, szólamok, fordulatok új színt, értéket, szépséget kapnak a nyelvén.

 

Új, meglepő, színes képeknek egész seregét hozza most is, majd minden versében találunk ilyet. A ki megtanulta az ő gondolata járást és formanyelvét követni, az lépten-nyomon új szépségekre bukkan verseiben. A magyar bánatot tükrözi a bokor verse, azt a keserűséget, a mely mindig belevegyül magyar érésünkbe s a mely ezredévi szenvedés öröksége lelkünkben. A szerelemnek kielégíthetetlensége, a mely a teljes egygyé forradás lehetetlen vágyába hajt két, különnemű embert, a költőnek hányódása az önmagában való bizakodás magaslatai és az önmagán való kétségbeesés mélységei között.

 

Szeretete az elnyomottak, szegények, szenvedők iránt, a falu nyomasztó, ködös, téli képei s az Istennel való pogány vivódás, a mely nem tud beleilleszkedni a dogmába rögzített vallásosságba. De Istentől elfordulni sem tud s néha a kálvinista zsoltár hatalmas erejű hangján szólal meg ajkán, - ezek adják témáinak javarészét. S a kötet száznál több verse között, ha vannak is értékre, erőre különbözők, alig van egy is, a melyben nem volna meg az igazi művészet fényének legalább a villanása.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A papirpénz mosása A papirpénz mosása
A modern higienikusok és bakteriumismerök a papirospénzt tartják a...
A BBTE nyerte a tenisz csapatbajnokságot A BBTE nyerte a tenisz csapatbajnokságot
Vasárnap délután játszották le a férfi csapatbajnokságok utolsó...
Cs. Szabó László: Illyés Gyula Cs. Szabó László: Illyés Gyula
Illyés Gyula Márainak engedte át a társadalmi önéletrajz elsőbbségét...
A Henrik herceg túraút startja A Henrik herceg túraút startja
Korán akartunk a startnál lenni s azért Fiat-kocsink már 4 órakor...
Országszerte körzeti szappanfőzők felállítását szorgalmazza a közellátási hivatal Országszerte körzeti szappanfőzők felállítását szorgalmazza a...
A szappan a háborús közellátásnak egyik legfontosabb tétele. A...
A BSzKRt nyerte a nemzetközi kosárlabda tornát A BSzKRt nyerte a nemzetközi kosárlabda tornát
A Nemzeti Sportcsarnokban pénteken a nemzetközi kosárlabda tornát...
A hágai konferencia hatása a középeurópai tőzsdékre A hágai konferencia hatása a középeurópai tőzsdékre
A hágai konferencia eredményeinek vizsgálata a középeurópai tőzsdék...
A Budapesten élő oroszok a Vörös Hadseregben A Budapesten élő oroszok a Vörös Hadseregben
A magyar tanácsköztársasággal szövetséges Oroszország számos katona...
Dobay István örökös földönfutása tragikus szenvedélye elől, Pesttől, végig az egész világon Dobay István örökös földönfutása tragikus szenvedélye elől, Pesttől,...
Dr. Dobay István bécsi letartóztatása a főváros előkelő társaságának...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98