Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1911 | Január

Bank-ex-lex vagy bankprovizórium

A képviselőház hosszú vitát folytatott a szerb kereskedelmi szerződés beczikkelyezéséről, úgy hogy csak két-három napi időköz választotta el a parlamentet a karácsonyi ünneptől. Ezt a két-három napot kihúzni a szerb vita kinyujtásával nem lehetett nehéz az ellenzék ama részére nézve, a mely a bank-ex-lexet akarta felidézni, s a mely e szerint a bankprovizórium vitája elől fogyasztotta az időt. 

Ilyenformán az veszedelem fenyegetette a kormányt, hogy – ha hirtelen fordulattal nem véteti elő a bankprovizóriumról szóló javaslatot – méltán találkozhatott volna azzal a váddal, hogy komolyan meg sem kisérlette a bank-ex-lex elkerülését, mert noha előterjesztette ugyan a provizórikus javaslatot, de nem javasolta napirendre tűzését s nem tette lehetővé, hogy a törvényhozás tárgyalja és elfogadja. 

Kétségtelennek látszik tehát, hogy az ilyetén vádnak elkerülése czéljából szakíttatta meg a kormány a szerb szerződés vitáját. Most már elmondhatja a kormány, hogy el lehetett volna kerülni a bank-ex-lexet, ha a képviselőházban meg lett volna erre nézve az egyetértő szándék s a törvényes állapot megóvására irányuló törekvés.

Rámutathat arra a nevezetes körülményre, hogy az osztrák reixrát egy óra leforgása alatt meghozta azt a határozatot, a mely törvényes formában fentartja a bank dolgaiban a jelenlegi állapotot. A magyar képviselőház pedig egy napig tárgyalta a provizórium kérdését és bár csak a jelenlegi állapotnak egynéhány héttel való törvényes meghosszabbításáról volt szó s bár a képviselőháznak csaknem minden pártja a provizórium meghosszabbítás mellett foglalt állast, egy pártnak ellenállása folytán még sem lehetett a javaslatból törvényes határozat. 

A bank-ex-lex elkerülhetetlennek bizonyult, de a kormány fedezte magát s az egynapi tárgyalás révén most már azokra háríthatja a felelősségét, a kik a provizórium elfogadását megakadályozták. 

A Justh-párt ezek után méltán dicsekedhetik azzal, hogy győzelmet aratott, de ez a diadal is erkölcsi veszteséget jelent az alkotmányos élet erősségeiben, mert sikerül bebizonyítani, most már a bankügyek terén is, hogy törvényes felhatalmazás nélkül is meg lehet lenni. A két kormány természetszerűen fenn fogja tartani az eddigi állapot s a jegybank működésében sem fog beállani semmi néven nevezendő zavar. 

Csak újév után, január 3-án ül össze újra tanácskozásra az országgyűlés.
Akkor a Ház a szerb kereskedelmi szerződést fogja végig tárgyalni. Ennek elintézése után a bankjavaslat kerül napirendre, de nem a provizórium, hanem kormánynak eredeti és érdemleges előterjesztése, a mely 1917-ig javasolja a bankszabadalom – és az ezzel összefüggő egyéb ügyek – megújítását. A bankprovizórium tárgyalásának nem volna semmi értelme többé, arra e szerint nem kerül többé sor. 

De hogy a bank-ex-lex meddig fog tartani, azt ma még megjósolni nem lehet. Mert január hónapjában összeülnek ismét a delegácziók – súlyos új terhek vállalására és megvitatására – s ezeknek tárgyalása közben a Ház tanácskozása szünetel. Csak delegáczióknak ezúttal rendkívül nehéznek igérkező tárgyalásai után lehet majd végigharczolni a képviselőházban az igazi, komoly harczot – a bank mellett és a bank ellen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gyűlés az önálló bank mellett Gyülekező Justh Gyula szónoklat előtt
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy apa borzasztó tette
Egerben szeptember 24-ikén este Rab József kőmives revorveller...
Az angol ligabajnokság Az angol ligabajnokság
A nagy ligacsapatok közül kettőt sohasem lehetett átcsalogatni a...
Lear Király Lear Király
Játék az élet legmélyebb problémáival. Ma tisztán feltűnt előttem a...
Nem teszik szabaddá Budapesten a lakásforgalmat Nem teszik szabaddá Budapesten a lakásforgalmat
Szombaton éjfélkor befejeződött Budapesten a zsidók...
Ahol a térképek készülnek Ahol a térképek készülnek
Az egykori Magyar-Osztrák Monarchia katonai térképei a bécsi...
Az idei Nemzetközi Vásár a városliget uttesteit is kénytelen igénybe venni Az idei Nemzetközi Vásár a városliget uttesteit is kénytelen igénybe...
Az idei Nemzetközi Vásárra jelentkező cégek száma már eddig is oly...
A hadikölcsön kötvény A hadikölcsön kötvény
A háboru alaposan tönkretette az idegzetünket. Azelőtt is - igen...
Jean Giraudoux Jean Giraudoux
Rövid távirat jelentette a gyászhírek szűkszavúságával, hogy végleg...
A Bass Erika - Barcza Béla pár fényes sikere Zakopane-ban A Bass Erika - Barcza Béla pár fényes sikere Zakopane-ban
A vasárnap reggeli lengyel lapok részletesen foglalkoznak a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98