Dtum
Login with Facebookk
1911 | Január

Bank-ex-lex vagy bankprovizórium

A képviselőház hosszú vitát folytatott a szerb kereskedelmi szerződés beczikkelyezéséről, úgy hogy csak két-három napi időköz választotta el a parlamentet a karácsonyi ünneptől. Ezt a két-három napot kihúzni a szerb vita kinyujtásával nem lehetett nehéz az ellenzék ama részére nézve, a mely a bank-ex-lexet akarta felidézni, s a mely e szerint a bankprovizórium vitája elől fogyasztotta az időt. 

Ilyenformán az veszedelem fenyegetette a kormányt, hogy – ha hirtelen fordulattal nem véteti elő a bankprovizóriumról szóló javaslatot – méltán találkozhatott volna azzal a váddal, hogy komolyan meg sem kisérlette a bank-ex-lex elkerülését, mert noha előterjesztette ugyan a provizórikus javaslatot, de nem javasolta napirendre tűzését s nem tette lehetővé, hogy a törvényhozás tárgyalja és elfogadja. 

Kétségtelennek látszik tehát, hogy az ilyetén vádnak elkerülése czéljából szakíttatta meg a kormány a szerb szerződés vitáját. Most már elmondhatja a kormány, hogy el lehetett volna kerülni a bank-ex-lexet, ha a képviselőházban meg lett volna erre nézve az egyetértő szándék s a törvényes állapot megóvására irányuló törekvés.

Rámutathat arra a nevezetes körülményre, hogy az osztrák reixrát egy óra leforgása alatt meghozta azt a határozatot, a mely törvényes formában fentartja a bank dolgaiban a jelenlegi állapotot. A magyar képviselőház pedig egy napig tárgyalta a provizórium kérdését és bár csak a jelenlegi állapotnak egynéhány héttel való törvényes meghosszabbításáról volt szó s bár a képviselőháznak csaknem minden pártja a provizórium meghosszabbítás mellett foglalt állast, egy pártnak ellenállása folytán még sem lehetett a javaslatból törvényes határozat. 

A bank-ex-lex elkerülhetetlennek bizonyult, de a kormány fedezte magát s az egynapi tárgyalás révén most már azokra háríthatja a felelősségét, a kik a provizórium elfogadását megakadályozták. 

A Justh-párt ezek után méltán dicsekedhetik azzal, hogy győzelmet aratott, de ez a diadal is erkölcsi veszteséget jelent az alkotmányos élet erősségeiben, mert sikerül bebizonyítani, most már a bankügyek terén is, hogy törvényes felhatalmazás nélkül is meg lehet lenni. A két kormány természetszerűen fenn fogja tartani az eddigi állapot s a jegybank működésében sem fog beállani semmi néven nevezendő zavar. 

Csak újév után, január 3-án ül össze újra tanácskozásra az országgyűlés.
Akkor a Ház a szerb kereskedelmi szerződést fogja végig tárgyalni. Ennek elintézése után a bankjavaslat kerül napirendre, de nem a provizórium, hanem kormánynak eredeti és érdemleges előterjesztése, a mely 1917-ig javasolja a bankszabadalom – és az ezzel összefüggő egyéb ügyek – megújítását. A bankprovizórium tárgyalásának nem volna semmi értelme többé, arra e szerint nem kerül többé sor. 

De hogy a bank-ex-lex meddig fog tartani, azt ma még megjósolni nem lehet. Mert január hónapjában összeülnek ismét a delegácziók – súlyos új terhek vállalására és megvitatására – s ezeknek tárgyalása közben a Ház tanácskozása szünetel. Csak delegáczióknak ezúttal rendkívül nehéznek igérkező tárgyalásai után lehet majd végigharczolni a képviselőházban az igazi, komoly harczot – a bank mellett és a bank ellen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gyűlés az önálló bank mellett Gyülekező Justh Gyula szónoklat előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Franciaország megszállással fenyegeti Németországot
A németek julius 9-én délelőtt 11 óra 15 perckor írták alá a...
Fém Zeppelin Fém Zeppelin
Évek, sőt évtizedek óta folyik a versengés a repülőgép és a léghajó...
Hová vezet Wekerle uj földreformja Hová vezet Wekerle uj földreformja
A földbirtokreform tizéves fordulóján, képviselőházi beszélgetés...
A detektivkisasszonyok A detektivkisasszonyok
A Budapesten nemrég lezajlott feminista kongresszuson akadt kollégám...
Lovas Antal meglepő győzelme Lovas Antal meglepő győzelme
Lovas Antal, a MAC old boy atlétája, nagy meglepetést keltett a MAC 9...
A szigetelő-lakkok A szigetelő-lakkok
A szigetelés czéljaira igénybevett lakkok alapanyagát a különböző...
Észak- Amerikában mindenki naponta új fogkefét használ Észak- Amerikában mindenki naponta új fogkefét használ
Amerikából zseniális találmány indult el útjára: praktikus fogkefe...
A fasizmus felé vezeti Oroszországot Stalin A fasizmus felé vezeti Oroszországot Stalin
Nyolc hónappal ezelőtt egy fiatal bolseviki egyetlen pisztolylövéssel...
Bizonytalanság a költségvetés és a szorzószám körül Bizonytalanság a költségvetés és a szorzószám körül
Ellenzéki körökben bizonyosra veszik, hogy a kormány julius elsején...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98