Dtum
Login with Facebookk
1911 | Január

Bank-ex-lex vagy bankprovizórium

A képviselőház hosszú vitát folytatott a szerb kereskedelmi szerződés beczikkelyezéséről, úgy hogy csak két-három napi időköz választotta el a parlamentet a karácsonyi ünneptől. Ezt a két-három napot kihúzni a szerb vita kinyujtásával nem lehetett nehéz az ellenzék ama részére nézve, a mely a bank-ex-lexet akarta felidézni, s a mely e szerint a bankprovizórium vitája elől fogyasztotta az időt. 

Ilyenformán az veszedelem fenyegetette a kormányt, hogy – ha hirtelen fordulattal nem véteti elő a bankprovizóriumról szóló javaslatot – méltán találkozhatott volna azzal a váddal, hogy komolyan meg sem kisérlette a bank-ex-lex elkerülését, mert noha előterjesztette ugyan a provizórikus javaslatot, de nem javasolta napirendre tűzését s nem tette lehetővé, hogy a törvényhozás tárgyalja és elfogadja. 

Kétségtelennek látszik tehát, hogy az ilyetén vádnak elkerülése czéljából szakíttatta meg a kormány a szerb szerződés vitáját. Most már elmondhatja a kormány, hogy el lehetett volna kerülni a bank-ex-lexet, ha a képviselőházban meg lett volna erre nézve az egyetértő szándék s a törvényes állapot megóvására irányuló törekvés.

Rámutathat arra a nevezetes körülményre, hogy az osztrák reixrát egy óra leforgása alatt meghozta azt a határozatot, a mely törvényes formában fentartja a bank dolgaiban a jelenlegi állapotot. A magyar képviselőház pedig egy napig tárgyalta a provizórium kérdését és bár csak a jelenlegi állapotnak egynéhány héttel való törvényes meghosszabbításáról volt szó s bár a képviselőháznak csaknem minden pártja a provizórium meghosszabbítás mellett foglalt állast, egy pártnak ellenállása folytán még sem lehetett a javaslatból törvényes határozat. 

A bank-ex-lex elkerülhetetlennek bizonyult, de a kormány fedezte magát s az egynapi tárgyalás révén most már azokra háríthatja a felelősségét, a kik a provizórium elfogadását megakadályozták. 

A Justh-párt ezek után méltán dicsekedhetik azzal, hogy győzelmet aratott, de ez a diadal is erkölcsi veszteséget jelent az alkotmányos élet erősségeiben, mert sikerül bebizonyítani, most már a bankügyek terén is, hogy törvényes felhatalmazás nélkül is meg lehet lenni. A két kormány természetszerűen fenn fogja tartani az eddigi állapot s a jegybank működésében sem fog beállani semmi néven nevezendő zavar. 

Csak újév után, január 3-án ül össze újra tanácskozásra az országgyűlés.
Akkor a Ház a szerb kereskedelmi szerződést fogja végig tárgyalni. Ennek elintézése után a bankjavaslat kerül napirendre, de nem a provizórium, hanem kormánynak eredeti és érdemleges előterjesztése, a mely 1917-ig javasolja a bankszabadalom – és az ezzel összefüggő egyéb ügyek – megújítását. A bankprovizórium tárgyalásának nem volna semmi értelme többé, arra e szerint nem kerül többé sor. 

De hogy a bank-ex-lex meddig fog tartani, azt ma még megjósolni nem lehet. Mert január hónapjában összeülnek ismét a delegácziók – súlyos új terhek vállalására és megvitatására – s ezeknek tárgyalása közben a Ház tanácskozása szünetel. Csak delegáczióknak ezúttal rendkívül nehéznek igérkező tárgyalásai után lehet majd végigharczolni a képviselőházban az igazi, komoly harczot – a bank mellett és a bank ellen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gyűlés az önálló bank mellett Gyülekező Justh Gyula szónoklat előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Utazás a Nap középpontjába Utazás a Nap középpontjába
Mivel minden utazás jegyváltással kezdődik, mindenekelőtt nézzük meg...
A magasabbrendű növények védőanyagai A magasabbrendű növények védőanyagai
Ismeretes, hogy azok a berendezések, amelyeknek segítségével a...
Bethlen polgári összefogást hirdetett Darányi vezetése alatt Nagykanizsán Bethlen polgári összefogást hirdetett Darányi vezetése alatt...
- Mikor két éve programbeszédet mondtam, kemény és éles szavakkal...
A nagyvilágból 1. -  A kávé ártalmai A nagyvilágból 1. - A kávé ártalmai
Miért nem emészti meg az ember bele önmagát? Az ember és az állatok...
Községnevek helyes irásárol
Az országos törzskönyv bizottság, a mely a községek névváltozását az...
Rövidek Rövidek
A német harcosok birodalmi szövetsége a német birodalom alapításának...
Az ukrániai fakészletek és a magyar tőke Az ukrániai fakészletek és a magyar tőke
Megirtuk, hogy Berlinben magyar, német és osztrák fatermelők...
Budapest – Berlin ökölvívó mérkőzés Budapest – Berlin ökölvívó mérkőzés
Budapest válogatott ökölvívói 12:4 arányú fölényes győzelmet arattak...
Jókai nagybeteg Jókai nagybeteg
Május 3-ikán nagy megdöbbenéssel beszélték a fővárosban, hogy Jókai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98