Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1911 | Január

Beethoven, Liszt Ferencz és Pozsony

Magyarországé az a dicsőség, hogy a zeneszerzők legnagyobbikának, Beethoven-nek ünnepi miséjét ( missa solemnis op. 123). a misekompozíczió legkiválóbb remekét ugyanabban az egy városban, ugyanabban az egy templomban az isteni tisztelet közben vagyis liturgikusan, tehát a szent mise alatt eddig 24-szer adták elő.


Az 1833-ik évben alapított és azóta szakadatlanul működő pozsonyi egyházi zeneegyesület legelső karmestere, Kunlik József vezetése alatt 1835 november 21-ikén adta elő először Beethoven ünnepi miséjét Pozsony városának Szent Mártonról czímzett plébánia-és főtemplomában a szent mise alatt először - és azóta ugyanebben a templomban még 23-szor, mindannyiszor liturgikusan.


Az első pozsonyi; 1835-iki előadás azért is fontos zenei esemény, mert a Beethoven-féle ünnepi misét, melyet a nagy zeneszerző 1823-ban fejezett be, 1830-ig kizárólag hangversenyeken adták elő: 1824-ben Pétervárott és Bécsben, 1827-ben a Majna m. Frankfurtban. A legelső liturgikus előadást 1830-ban Warusdorf-ban Csehországban rendezték: a pozsonyi 1835-iki előadás pedig az egész világon ennek a misének második liturgikus bemutatása.


Ezeket a pozsonyi előadásokat évek óta nem csak a pozsonyiak és Pozsony környékéből való zenebarátok, hanem külföldi előkelő és zeneértő vendégek is hallgatják - nagy ájtatossággal és lelkesedéssel. Annak emlékét, hogy 1910-ben 24-edszer adták elő ezt a remekművel a pozsonyi főtemplomban, lelkesült helybeli és külföldi zenebarátok meg akarták örökíteni az által; hogy a 24-iki, dr.

 

Kosow Jenő egyesületi karmester által vezetett előadás után a kórus feljárata mellett a főtemplom falára bronz-szögekkel erősített, általuk adományozott svéd ősgránit-emléktáblát lepleztek le, melynek képét Kozics Ede pozsonyi (udvari) fényképész felvétele után a jelen számunkban közöljük. Ez az emléktábla felsorolja az összes 24 előadás évszámait és az egyesületi és vendég karmestereket, a kik az előadásokat vezették.


Abból az alkalomból, hogy a folyó évbe esik Liszt Ferencz, nagy hazánkfia születésnapjának századik évfordulója, megemlítjük, hogy a pozsonyi egyházi zeneegyesület az egyetlenegy az országban, mely Liszt Ferencz nagy miséit csaknem 40 év óta rendesen és állandóan liturgikusán előadja: így az Esztergomi misét először 1872-ben Mayerberger és azóta Laforest, egyesületi karmesterek, és 1903-ban Brecker Gusztáv (jelenleg Hamburg-ben élő) vendégkarmester vezetése alatt - egészben véve 10-szer; továbbá a koronázási misét Mayerberger óta, 1874-től 1911-iki január 6-ikáig negyvenszer és pedig kivétel nélkül mindig kebelbéli szóló-énekesekkel.


Épen ez a 40-ik előadás a bevezetése azoknak, a zenei előadásoknak, a melyekkel az egyesület a templomban és a hangversenyteremben ünnepelni fogja a nagy mester emlékét születése századik fordulójának évében.


Azt a kiváló állást, melyet a pozsonyi egyházi zeneegyesület az ország zenei életében elfoglal, nemcsak a fentemlített mise-előadások jellemzik, hanem az a tény is, hogy Liszt Ferencz, kinek művész-sorsa, a mint maga többször mondta, Pozsonyban 1820-dik évi hangversenye alkalmával dőlt el.

 

1884-ben Heiler Károly pozsonyi városi plébános, az egyházi zeneegyesület elnöke, ötvenéves papi jubileuma alkalmával személyesen dirigálta koronázási miséjét a szent mise alatt - továbbá még az a tény, hogy ekkor közreműködtek mint vendégek az egyesület következő tiszteletbeli tagjai: id. Hellmesberger József, udvari karmester, a világhírű Richter Jánosunk, akkor udvari karmester-helyettes vonós hangszereken és ifj. Hellmesberger József mint hegedű - szólista.


Liszt Ferencz Szent Erzsébet legendája czímű oratoriumát az egyesület kétszer adta elő, mind a kétszer kebelbeli szóló-énekesekkel; először 1883-ban Liszt Ferencz, az egyesület alapító tágjának jelenlétében a városi szinházban mint világi hangversenyt, másodszor pedig 1907-ben a Pozsonyban született Árpád-házi dicsőséges Szent Erzsébet asszony hétszáz éves országos jubileuma alkalmával a pozsonyi főtemplomban - este sok száz hallgató és Izabella főherczegasszony, az egyesület és az országos Szent Erzsébet-jubileum védnöke jelenlétében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ludwig van Beethoven Liszt Ferencz
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A pesti tőzsde gurul a lejtőn A pesti tőzsde gurul a lejtőn
Sivárabb, szomorubb, kiábránditóbb piacot, mint aminőt hónapok óta a...
A karácsonyi királynő A karácsonyi királynő
Az angolországi Folksestoneban kedves ünnepséget szoktak rendezni...
Az északkeleti határ mentén, Uzsok községben, amint ez egyébként évente előfordul, több kiütéses tifuszmegbetegedés történt. Az északkeleti határ mentén, Uzsok községben, amint ez egyébként...
Az északkeleti határ mentén, Uzsok községben, amint ez egyébként...
Az amerikai kivándorlás és visszavándorlás 1908-ban Az amerikai kivándorlás és visszavándorlás 1908-ban
Az 1908.évi gazdasági válság folytán tudvalevőleg a visszavándorlók...
Spanyolnátha Spanyolnátha
A múlt hét elején beállott örvendetes javulás most már tartósnak...
A Berliner SC jubileumi versenye A Berliner SC jubileumi versenye
Fennállásának huszadik évfordulója alkalmából a Berliner Sport Club...
Tardieu és Grandi elfogadták MacDonald meghivását Tardieu és Grandi elfogadták MacDonald meghivását
Husvétkor a Foreign Office és a Quai d’Orsay szakadatlan...
A Csepel FC nagyot lépett a bajnoki cím megszerzése felé A Csepel FC nagyot lépett a bajnoki cím megszerzése felé
Az NB. 26-ik fordulójában a Csepel FC fölényesen győzte le a Gammát,...
Magyarország – Csehország 2:0 Magyarország – Csehország 2:0
A római vereség után mindenki magyar győzelemre szomjazott és ez be...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98