Dtum
Login with Facebookk
1911 | Január

Az aradi vértanuk sírja

Másfél hónap óta kutatjuk az aradi vesztőhelyen a vértanuk sírját. A keresésnek eddig semmi eredménye sincs. A kutatás mostani állásáról a tizenhármas-bizottságnak az ásatás vezetésével megbízott tagja a következő felvilágosítást adta:


Az aradi vértanuk hamvainak fölkutatására kiküldött bizottság működését két irányban folytatja. Megtette a kellő lépéseket az ismert helyen lévő hamvak Aradra hozatala érdekében és buzgalommal folytatja az ásást a zsigmondházai határban. Urbán Iván főispán közbenjárt, hogy a Leiningen, Kiss és Dessewffy Arisztid vértanuk családjához tartozók a hamvainak Aradra hozatalához beleegyezésüket adják.

 

A Dessewffy-család a polgármesterhez intézett levelében kijelenti, hogy Dessewffy Arisztid hamvait az Aradon építendő mauzoleumba leendő elhelyezésre a legnagyobb készséggel átengedik. Kiss Ernő és Leinigen gróf hamvainak átengedése iránt a tárgyalást még nem fejezték be. Damjanich és Lahner hamvainak Aradra hozatalára vonatkozólag néhai gróf Károlyi Tibor 1897-ben özv.

 

Damjanich Jánosnéhoz intézett levelében jelentette, hogy a mácsai uradalmi parkban nyugvó hamvak Aradra hozatalához a legnagyobb készséggel hozzájárul. Gróf Vécsey az aradi temetőben nyugszik. Dományi József a bizottság kérelmére az Aradra hozandó hamvak ideiglenes elhelyezésére a Dományi-család sírboltját engedte át. Az aradi vár sánczaiban nyugvó Lázár és Schweidel vértanuk hamvainak átszállítására a polgármester illetékes helyen szintén megtette a lépéseket.

 

Lázár és Schweidel sírhelye megállapítható lévén, hamvainak kiemelése nehézségeket sem fog okozni. A zsigmondházai határban nyugvó Pöltenberg, Török, Knésich, Aulich és Nagy Sándor hamvainak felkutatása azonban gondot okoz. A bizottság az obeliszk környékén és szemtanuk útbaigazításai szerint az obeliszkhez közelebb fekvő területeken a futóárkok ásatását befejeztette. Az említett területeken ásott futóárkok együttes hossza mintegy négy és fél kilométer. A legnagyobb lelkiismeretességgel és a leggondosabb ellenőrzés mellett vezetett munka azonban teljesen eredménytelen maradt.

 

A később Dományi József és Hirschl Zsigmond szemtanuk által megjelölt területeket is fölmond szemtanuk által megjelölt területeket is fölástál, azonban szintén eredménytelenül. A bizottság most az ásatást a várhoz sokkal közelebb fekvő részeken folytatja. A bizottság a vesztőhely megállapítása érdekében a honvéd-menház felügyelő bizottságához is fordult. A bizottság nevében dr. Balogh Sándor a Váczott lakó Kovács Ernő 48-as őrnagyot nevezte meg, mint olyat, aki az aradi várbörtönben a napi eseményekről naplót vezetett s föltehető, hogy a kivégzés helyének megállapítására is részletesebb adatokkal rendelkezik. A bizottság most Kovács Ernő őrnagy feleletét várja. A város tanácsa az ásatás költségére 6000 koronát utalványozott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98