Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

Kis gazda rovat

Ne itassunk hideg vízzel

Kétségtelen dolog, hogy túlságosan hideg víz hátrányos az állat egészségi állapotára, a mennyiben különösen vemheseknél is különféle hurutos bántalmakra is szolgáltathat okot. De nemcsak egészségi állapotukra van kedvezőtlen befolyással, hanem tejelési képességükre is.

Egy gazdaságban hat tehénnel tétetett erre nézve kísérlet, a melyek közül három darab állott vizet kapott, a másik három pedig a kútnál hideg vizzel lett itatva; az állott vizet ivó három darab tehén mindenike egy-egy liter tejjel adott naponta többet, mint a hideg vizet ivók. Egy idő elteltével a tehenek felcseréltettek s az eredmény ugyanaz maradt, vagyis azok, melyek előbb kútnál itatva egy literrel kevesebb tejet adtak, az istállóban álló vízzel itatva egy literrel darabonként és naponként adtak több tejet. Mindebből azt láthatjuk, hogy legalább a fejős teheneknek nem szabad nagyon hideg vizet adni.

De langyos vizet se ajánlatos itatni vemhes tehenekkel, mert a szervezet nagyon elpetyhült lesz s a vehemben levő borjú sem lesz életképes magzat, hanem kényes pára, melyet felnevelni is alig lehet, akár az üvegházi növényt a szabad ég alatt. 


Új módok a tojás épentartására

Dr. Kanika egy müncheni vegyész és nagy baromfitenyésztő egy új tojáskonzerválási módot próbált ki és most ezt ajánlja követésre a tenyésztőknek. A konzerválandó tojásoknak természetesen épeknek és frisseknek is kell lenniök.

Az eljárás a következő:
Egy negyed órára 35 fokos langyos vizbe teszszük a tojást és közben jól megmossuk. Ezután kiveszszük a vízből és füles kosárba helyezve, öt másodperczre teljesen forró, lobogó vízbe mártjuk és onnét kivéve, nyomban utána hideg vizbe teszszük, míg csak teljesen le nem hülnek. Ezen eljárás után megszárítjuk, szárazra töröljük és ládákba száraz moha, ponyva vagy hamu közé elrakjuk és száraz, hűvös, de fagymentes helyen elraktározzuk.

Ily módon a junius és julius hóban esett tojásokat a következő télen jól lehet élvezni.
A forró vizbe mártással egyrészt megöljük a penészgombákat és a romlást előidéző csírákat, melyek a tojás likacsaiban esetleg megfészkelték magukat, másrészt keményre változtatjuk hártyát, mely ekként a levegő behatolásától elzárja a tojást. Pontos betartása a fönt leirt föltételeknek és a teljes tisztaság az eljárás sikerének föltétele.

Az angoloknál a gyakorlatban újabban kétféle eljárás lett divatba hozva. Az egyik abból áll, hogy forró olajban viaszt oldanak föl és ezzel jól bemázolják a tojást. A másik mód szerint raffinál faggyúval, margarinnal, vonják be és így rakják el ládákba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gulya a kútnál Evés-ivás
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98