Dtum
Login with Facebookk
1911 | Május

A Justh-párt és a szoczialisták aradi gyülése

Azt a szövetséget, a melyet a Justh-párt a szocziáldemokratákkal az általános választójog érdekében kötött, vasárnap nagy népgyűléssel pecsételték meg Aradon. A népgyűlés délután három órakor kezdődött a Szabadság-téren : a déli gyorsvonattal odaérkező Justh Gyulát és tizenhárom képviselőtársát a szocziálisták ünnepiesen, zeneszóval kisérték le a pályaudvartól. Körülbelül három-négyezer ember jelent meg a gyűlésen, Arad értelmiségéből több százan, továbbá az aradi zsinatra érkezett papok és tanítók is jelentékeny számban csoportosultak az emelvény körül.

 

A gyűlést dr. Mülek Lajos közjegyző nyitotta meg, utána gróf Batthyány Tivadar lépett az emelvényre. Hevesen kikelt az uralkodó-párt ellen, a mely ígéretet tett a választójog megalkotására s most ellene tör. Visszapillantást vetett az 1848 előtti forradalmi mozgolódásra, mikor a jobbágyság felszabadításáért nem is a nép, hanem a főnemesség küzdött.

 

A jobbágyokat, úgymond, a Kossuth Lajosok és – ne vegyék szerénytelenségnek – a Batthyány Lajosok szabadították fel. A midőn mi most szintén a népjogokért harczolunk, egyenes követői vagyunk Kossuth Lajosnak és Batthyány Lajosnak. Szükséges a népet jogokkal ruházni fel, mert eddig Bécsben fütyültek a mi alkotmányunkra és azt hangoztatták, hogy a magyar parlament nem képviseli egész Magyarországot, hanem csak pár százezer, a hatalomtól függő választópolgárt. Ha azt akarjuk, hogy itt necsak a felső tízezrek uralkodhassanak, hanem a nép milliói is élhessenek tisztességesen a maguk igényei szerint, akkor meg kell alkotni a népparlamentet.

 

Utána Justh Gyula lépett az emelvényre. Taps és éljenzés fogadta, mire ő beszélni kezdett. Kegyelettel emlékezett meg az aradi tizenhárom vértanuról, a kiknek szelleme rójja pártjára ezt a kötelességet: teljes erővel szembeszállni a reakczióval! A mai parlamenti rendszerrel ez nem lesz lehetséges, ezért kell arra törekedni, hogy az igazi népképviseletét megvalósíthassuk. Majd így folytatta:
- Azt mondják a reakczió lovagjai, hogy ez az ország még nem érett meg az általános, titkos választójogra és ha megvalósítanánk, akkor megszünnék a magyar faj szupremácziája és a vezetés kisiklanék az intelligenczia kezéből. Szükséges itt elmondanom, hogy a függetlenségi párt fennállása óta küzdött az általános választójogokért. Irányi Dániel 1872-ben, Mocsáry Lajos 1874-ben adott be javaslatot a parlamentnek az általános választójogokért. 1872-ben nemzetiségek is helyet foglaltak a függetlenségi pártban.

 

A Mocsonyiak együtt írták alá Irányival a választójogot követelő javaslatot.
Ismertette a koalíczió választójogi politikáját, a mely nem annyira a választójogot, mint inkább a kormányon maradást akarta kierőszakolni. Hosszú statisztikai adatokkal mutatta ki, hogy az általános választójog biztosítja a magyar faj szupremácziáját, mert a nemzetiségi megyékben ma sokkal alacsonyabb a czenzus, mint a magyarokban. Végül arról beszélt, hogy az általános választójog megszünteti az osztályuralmat, véget vet a vallási villongásnak, a nemzetiségi viszálynak és általános békét, megértést, szeretetet teremt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Magyar Úszó Szövetség jubiláris versenye Magyar Úszó Szövetség jubiláris versenye
A pünkösd egyetlen sporteseményének, a 25 éves fönnállását ünneplő...
A cseh-tótok Temesvármegyében A cseh-tótok Temesvármegyében
Cseh-tót agitátorok járták be Trencsérvármegyét, hogy eltérítsék a...
Ismét kivetik az inségjárulékot Ismét kivetik az inségjárulékot
A hét közepén megjelent a belügyminiszteri rendelet az 1937/38. évi...
A postakincstár felelőssége A postakincstár felelőssége
A budapesti kir. itélőtábla egy konkrét eset alkalmából kimondotta,...
A Friedrich-vacsorán résztvett képviselőket mára megidézte a rendőrség A Friedrich-vacsorán résztvett képviselőket mára megidézte a...
Vasárnap délelőtt Katona Rezső rendőrfőtanácsos tovább folytatta...
Ahol minden második ember csempész Ahol minden második ember csempész
Dr. Bíró Árpád vasvári orvost Szombathely egyik utcáján két polgári...
A papirgyártásról A papirgyártásról
A papirgyártás eredetileg Kínából indult ki, ahonnan a mórok...
A transzbajkáli vasút A transzbajkáli vasút
Ez az a sokat emlegetett vasút, amelyen az oroszok a háboru...
Az Orosz Miklós-vándordíj győztese a MAC Az Orosz Miklós-vándordíj győztese a MAC
A szezon legérdekesebb és legszebb birkózóviadala a Postások Orosz...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98