Dtum
Login with Facebookk
1911 | Október

Szeszkartel és szeszmonopólium

Az utóbbi időben a budapesti szeszpiacon bizonyos fezörök azon fáradoztak, hogy osztrák mintára Magyarországon is szeszkartelt létesitsenek. Ezek ugyanazok, akik az osztrák szeszkartel létrejöttén fáradoztak. A mi információink szerint azonban a magyar érdekeltek között kevés hajlandóság mutatkozik valamelyes kartel megkötésére, mert ezekben a körökben jól tudják, hogy a magyar kormány a szeszgyártás és a szeszárusitás monopolizálásának tervével foglalkozik. 

A Magyar pénzügy tudósitója a tervezett szeszmonopólium dolgában érdeklődött a pénzügyminiszterium illetékes szakosztályában. Stuckheil Gusztáv miniszteri tanácsos az V. a. osztály (szeszadók, szeszkontingens, stb.) főnöke a monopóliumra vonatkozólag a következőket mondta nekünk: 

– Nem titok, hogy a kormány a szeszmonopólium tervével foglalkozik.
A pénzügyminisztériumban már folynak az idevonatkozó előmunkálatok. Részleteket nem árulhatok el, annál kevésbbé, minthogy ezek az előmunkálatok még csak a kezdet stádiumában vannak. Hogy pedig a szeszmonopólium mikor fog életbe lépni, annak az időpontját ma még nem állapithatjuk meg, mert hiszen előbb az osztrák kománynyal kell tárgyalásokat folytatnunk és a javaslatok csak ezután kerülhetnek majd a két ország parlamentjei elé. Ismétlem, tény, hogy a pénzügyminiszter komolyan foglalkozik a szeszmonopólium tervével.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kartell
Szabóné Fricska Anna

A tőkés csoportok együttműködésének legegyszerűbb (és legnépszerűbb) formája a kartell.


A kapcsolatban lévő csoportok, vállalatok teljesen önállóak, egymástól függetlenek maradnak, viszont a gazdaság működésének néhány területére megállapodást kötnek. Így valósulhat meg árakban, a piac felosztásában vagy a termelés mennyiségében az együttműködés.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98