Dtum
Login with Facebookk
1911 | Szeptember

A luziádok népe

A rex fidellissimust elűzték, s Portugálból köztársaság lett. Ez a második köztársaság, melyet a portugál faj monarchiából alakít. Az első Brazilia, Portugál leányországa volt, honnan huszonegy évvel ezelőtt küldötték haza Európába az öreg II. dom. Pedro császárt, vele adva pénzt és vagyont, mondván: Jó császárunk, derék, jóindulatú ember voltál, de nekünk már nem kell császár, menj Isten hírével.

 

S a jó dom. Pedro elment, s most ott pihen Lisszabonban, a Sao Vicente kolostor altemplomában, a portugál királyok pantheonában, fekete bársonynyal díszített koporsóban  zöld bársonyba, a braziliai színbe burkolva .


Ebbe a kriptába több király koporsóját nem teszik. Az utolsó kettő a három évvel ezelőtt Lisszabonban meggyilkolt Carlos király és fia a trónörökös koporsója volt. Mikor e két halottat levitték őseik közé, akkor foglalta el a portugál trónt. Isten kegyelméből, az özvegy Amália királyné tizennyolcz éves másodszülött fia, Mánunel király. Ő volt az utolsó portugál király. Elmenekült, s a szép Luzitánia földjét nem látja többé.


„Ezt a latin fajt mintha megbabonázták volna”, — így kiáltott fel X. Pius pápa, midőn hírét vette a lisszaboni eseményeinek. Valóban, nem a legegyszerűbb kérdések közül való, hogyan alakult át e népek lelki világa. De átalakult és átalakulóban van. A portugál nép a közmondás szerint „udvarias és vidám”.


De lelkének vannak erősebb indulatai s nagyobb mélységei, melyekkel a régi közmondás nem vetett számot. Származása, vére a legsajátszerűbb. Nincs Európában a fajok és törzsek oly sokféleségének keverékéből összealkotott nép, mint a portugál. Ibériai, kelta, romai, gót és mór elemek alkotják e nép-egyéniséget, melynek vérében elvegyül még egy-egy csepp az első karthagói hódítók, a francziák és a zsidók véréből.

 

Ennek következtében az ország északi hegyvidékein lépten-nyomon találni hatalmasan megtermett, fehér képű, szőkehajú férfi- és asszonynépet s szöszhajú gyermekeket; ezekről lerí a germán eredet. A délvidéken egészen más fajtájú a portugál nép: bőre, vonásai czigányosak, alkata sudár, arcza kerek, mandulaszerű metszésű szeme szokatlanul nagy, szemöldökének íve merész - s különösen az asszonynépen néha elragadóan szép - telt ajka, arczának olajbarna, mór színe tiszta afrikai eredetre vall.

 

A kikötővárosokban sok a mulatt. Ez a portugál nép nagy gyarmat-alapító multjára s a négerek sűrű bevándorlására vall. A portugál nép jellegén alapjában véve a román eredetre vall minden: az élénkség s mozgékonyság, a külső pompa kedvelése, e lovagias, szertelen udvariasság. A délvidék e sajátszerű heve félreismerhetetlenül meglátszik még a régi eredetű portugál népünnepélyeken és népszokásokon még manapság is.

 

Az ország egyes vidékein még ma is megőrizték - ha csak külső formái szerint is - a leányrablás ősi szokását: a legény az erőszak jelei közt viszi el szülőfalujából szívének választottját. A temetés nagy dísze, az égő gyertyákkal való középkorias színezetű gyászmenetek, a dús halotti tor, mind-mind hamisítatlan délvidéki szokás jellemző szokásai.


A rex fidelissimus bizony nem tér vissza többé országába s a nyolczszáz éves portugál királyságnak vége. A forróvérű nép, mely egykor a dinasztikus hűség példaképe volt, s regényes, kalandvágyó vérétől űzetve, gyarmatokat hódított túl a messze tengeren és gyarmatainak mesés kincseit hordotta össze. Királyainak dicsőségére, az anyaországnak világszép fővárosába és egyéb kulturhelyeire, Camoens népe, a hit védője, délszaki hevének minden forróságával köztársaságért rajong és szakítva a pápasággal, a pozitivizmus, a szabadgondolkozás szolgálatába áll.


A régi Luzitánia másodszor is meghalt s megszületett belőle a latin faj harmadik köztársasága: Francziaország és Brazília után Portugália. Tíz hónapos az új respublika. A régi király-párt minden kővel megmozgatott és megmozgat, hogy új életre keltse a monarchiát a volt királylyal, vagy a Braganza-család más szülöttével - de a köztársaság eléggé ellenállóképesnek mutatkozott. S a porgtugal nemzetgyűlés most összeült, köztársaságot az egész nemzet nevében véglegesen proklamálta, a köztársaság elnöki székét elfoglalta Portugália első választott elnöke: dom. Manoel de Arriaga.

 

A nemzetek elismerése most már nem késhetik soká. Az Éjszakamerikai Egyesült Államok régebben elismerték a portugál köztársaságot, Francziaország most ismerte el s példáját mihamarabb követni fogják az európai monarchiák is. Portugália szakított a monarchiával; de vajjon hívebb lesz-e köztársasági vezéreihez, mint királyaihoz?

 

Az első elnökválasztás a minap már a hálátlanság jelei közt emelte a köztársaság élére a jó köztársasági érzelműs derék, de fényesebb tulajdonok nélkül való Arriagat, az elnöki székről pedig haza küldte könyvei közé a tudós Braga Theofilt, a portugál köztársaság eszméjének lángszavú hirdetőjét, megbuktatta az érdemes Machado Bernardino jelöltségét, Magelhaes Limáról pedig meg sem emlékezett.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Dr. Wilson Woodrow, az északamerikai Eyesült Államok leendő uj elnöke. Dr. Wilson Woodrow, az északamerikai Eyesült Államok leendő uj...
Wilsont az első választási aktusnál elnöknek választották,...
A kolera veszedelme A kolera veszedelme
Már a tripoliszi háboru óta fenyegeti Európát a kolera réme. Az...
Előadás közben lezuhant egy trapézművész az újpesti cirkuszban Előadás közben lezuhant egy trapézművész az újpesti cirkuszban
Vasárnap este Ujpesten, a Szent László téren felállított...
Oktalan támadás Budapest ellen Oktalan támadás Budapest ellen
A belügyi tárcza költségvetésének különben ugyancsak csöndes és gyors...
Helyzetkép választások után Helyzetkép választások után
Akkora izgalommal és feszültséggel aligha néztek még nemzetközi...
Impozáns Szent Kristóf ünnepséget rendezett a Magyar Kerékpáros Szövetség Impozáns Szent Kristóf ünnepséget rendezett a Magyar Kerékpáros...
Vasárnap délelőtt a kerékpárosok védőszentjének, Szent Kristófnak az...
Megalakult az uj osztrák kormány Megalakult az uj osztrák kormány
Az osztrák császárváros mai szenzácziója, hogy Bienerth bárónak végre...
Kristályképződés mágneses térben Kristályképződés mágneses térben
Kristályképződés mágneses térben. Már azelőtt is többen vizsgálták a...
A perzsák is velünk harcolnak A perzsák is velünk harcolnak
Perzsia is harcba szállt közös ellenségeink ellen s a vitéz Dárius...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98