Dtum
Login with Facebookk
1911 | Szeptember

Automobil, mint lónyiró-gép

Az itt bemutatott képünk a technikai leleményesség két egymástól igen távol álló tényét foglalja egybe. Maga az a tény, hogy a ló téli szőrzetének lenyirását géppel végzik, haladás abban az ágban, a mely még nem is olyan régen csak azt a széles, lapos aprófogu ollót ismerte, a melylyel a kovács, vagy jobbmódu embereknél a gyógykovács, avagy pláne az állatorvos a lovakat megnyirta.

Mindenekelőtt látjuk, a ló hátsó lábainál álló egyén, valami olló-félét tart a kezében, a mely egy csővel van összekötve, a cső egy dobban végződik az állványnál. Ezen az állványon van egy kerékdob, a mely kötél segélyével össze van kötve egy forgató erővel. Ez a forgató erő itt az automobil motorja.

A lónak géppel való nyirása azért oly sokféle formába kerül használatba, hogy azokkal minden válfaját nehéz lenne megismertetni. Igen használatos és elterjedt a levegő hajtással dolgozó nyirógép, a milyet képünkön itt bemutatunk. Az automobil motorja lánczáttétellel hajt egy szijdobot, a mely az auto egyik kerekének küllőzetére van erősitve. Ez a szijdob hajtja a rajta fekvő kötél, vagy szij segélyével a kis állványra erősitett kisebb dobot. Ennek a dobnak a tengelyében van egy kis ventilátor egy szekrénykében, a mely a forgatás erejének megfelelő erős légáramlatot idéz elő s ezt a forgató erőt mind abba a csőbe, helyesebben tömlőbe szoritja, a mely a doboz végéről nyulik le.

A tömlő végén vannak a lapos fogas aczél korongok, a melyek a levegő nyomása következtében egymás fölött forognak s finoman fogaikkal a közéjük jutó szőrzetet lenyesik. Ezeknek a nyiró korongoknak olyan a szerkezetük, mint az emberek haját nyiró gépeknek. Ilyen kézigép ma már az utolsó falu borbélyánál is használatos tárgy. Ezt a nyirógépet a vele dolgozó ember egyszerüen vezeti a lenyirandó felületen, óvatosan, nehogy mélyen tartva a bőrt is megsértse. Ügyesen kezelve a ló testén olyan kellemes kotorást jelent, hogy a legvadabb állat is nyugodtan állja az operácziót.

A technikai berendezéshez tartozik még az is, hogy az állvány a képen is látható kötéllel le van horgonyozva, hogy a hajtó erő fel ne döntse.

A másik része ennek a technikai leleményességnek kétségen kivül az amerikai állatorvosnak az ügyes ötlete, hogy a gépi erőt az automobiljának a motorja szolgáltatja. Hogy a berendezés gépi erővel rendkivül sok időnyerést jelent, hogy az automobillal való közlekedése lényegesen emeli az egy nap alatt elvégezhető munkateljesítményének értékét, ezt mondanunk sem kell. Az egész nyiró szerkezet hajtószijjal, állványnyal együtt kényelmesen elfér az automobilon.

Felül az állatorvos, a segédje és a soffőr az autóra, gyorsvonat sebességgel megy, megérkezik arra a helyre, a hová hivták, öt percz alatt kész a nyirógép szerkezet összeállítása, a lovat odaállítják és nem telik bele egészen egy fél óra, a ló meg van nyirva, másik öt percz alatt a gép szétszedve és felrakva, az automobil száguldhat tovább. Az automobil motorjának ilyen hajtó czélra való felhasználása az amerikai állatorvos nevéhez fűzödik, a kit igy méltán lehet praktikus amerikainak nevezni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az MTE félórás futóversenye Az MTE félórás futóversenye
Győztes Grosz István (MTK) 8637 m. Sikerült és egyben érdekes...
 Port-Arthur ostroma Port-Arthur ostroma
Egy meleg nyári napon 1903 augusztusában kisebb külföldi katonai...
Nem utaztam Pécsre, nem ájultam el, nem raboltak ki Nem utaztam Pécsre, nem ájultam el, nem raboltak ki
Rémült családi interurbán-telefonálás, résztvevő baráti érdeklődések...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Az „Adria” m. kir. tengerhajózási részvénytársaság...
Pogrom –filmet készített, mozit harácsolt
VIII. kerületi rendőrkapitányság politikai osztályán megjelentek dr....
A budapesti Köpenik A budapesti Köpenik
A minap sokat írtak az ujságok egy Ollé Ferenc nevű katona különös...
Hamis kétkoronás bankjegyek Hamis kétkoronás bankjegyek
Az Osztrák Magyar Bank 1914 évi kibocsájtású kétkoronás bankjegyeinek...
Asszonyok és leányok iskolája Asszonyok és leányok iskolája
Megirtuk már a „Néplap”-ban a hirek közt, hogy az ország...
A MÁV. gépgyári Sportkör országos szenior birkózóversenye A MÁV. gépgyári Sportkör országos szenior birkózóversenye
A MÁV. gépgyári sportkör vasárnap rendezte az idei szezon első...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98