Dtum
Login with Facebookk
1912 | Augusztus

Az új véderőtörvény életbeléptetése

Az 1889. évi véderőtörvényutasítás 2-ik almelléklete négy csoportra osztja a testi fogyatkozásokat. E szerint fogyatkozások 1. azok, melyek a különben meglevő testi képesség mellett a hadi szolgálatra való alkalmasságot meg nem szüntetik, 2. melyekkel az illető csak póttartalékba mint „kevésbbé alkalmas” avatható föl, 3. melyek a fegyveres szolgálatra való alkalmasságot kizárják, 4. minden szolgálatra alkalmatlanná tesznek.

 

Ezzel a beosztással szemben az új utasításban a fogyatkozások négy csoportja így minősül: 1. A melyek a különben meglevő testi alkalmasság mellett a katonai szolgálatra való teljes alkalmasságot nem zárják ki. 2. Az illetőnek csak „segédszolgálatokra alkalmas mint….,” gyanánt való besorozását engedik meg. 3. A fegyveres és segédszolgálatokra való alkalmasságot kizárják. 4. Minden szolgálatra alkalmatlanná tesznek.
A minősítés e változásának természetes következménye, hogy az egyes csoportokba sorolt fogyatkozásokat is újból kellett osztályozni. A régi beosztás 74 tételével szemben az új 81 tételt sorolt föl.

 

Az első csoportba csak olyan fogyatkozások tartoznak, a melyek a fegyveres szolgálatot abszolute nem akadályozzák. A régi gárdaseregek iránt támasztott követelmények közt az esztétikainak nagy, sőt elsőrendű szerepe volt. Ma sem a kopaszság, sem egy kisebb anyahegy nem akadályozhat abban, hogy a nagyfejűség is ide tartozik, mert ez a harmadik csoportba esik, az első csak a szabályos koponya nagyságától és alakjától való csekélyebb eltérést engedi meg.


A régi utasítás az első csoportból kizárta a ludtalpuakat, izzadós lábuakat, sérveseket stb. Azóta az orvosi tudomány fejlődött s már régóta, időközben kiadott rendeletek alapján ezeket a fogyatkozásokat nem tekintették akadályozónak. Megállapítható, hogy az első csoport fogyatkozásai olyanok, hogy alig van ember, a kinek ne volna belőle. Híres atlétáink, legdaliásabb férfiszépségeink közt is gyakori a térdsurlós, a rövidlátó, a vágott orru. Csak körül kell néznünk.

 

A második csoport fogyatkozásai is olyan természetűek, hogy az egyenruhát nem teszik komikussá, a minthogy európai szemben sohasem tehet komikussá valakit, hogy szerencsétlenségére biczeg. E mellett lehet jó szabó, czipész, szerelő, küldöncz stb.

 

A harmadik csoportba tartozók sohasem fognak egyenruhát viselni. Ahhoz pedig, hogy sánczot ássanak, erdőt vágjanak ki, házakat romboljanak, anyagot hordozzanak, nincs szükség Adoniszokra.
A negyedik csoportba tartozók valóban teljesen nyomorékok. De a legnagyobb tévedés, hogy ezek is tekintetbe jönnének, mint katonák.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Rippl-Rónai József emlékére Rippl-Rónai József emlékére
A drága szép feje minduntalan feltűnik a falakon, az emlékkiállítás...
Merényletterv a czár ellen Merényletterv a czár ellen
Helsingforsból jelentik, hogy a finn öbölben a minap egy gyanus hajót...
Rövidek Rövidek
Az angol választások eredményéről a kormánypárt tulnyomó többségének...
A tisza-eszlári pör fővádlottjának halála A tisza-eszlári pör fővádlottjának halála
A tisza-eszlári pör egyik váldottja, Scharf József volt templomszolga...
120 egészséges ember halálát jelentette be az OTI-nál a leleplezett amerikai stílusú bűnszövetkezet 120 egészséges ember halálát jelentette be az OTI-nál a leleplezett...
Vasárnap öt jólöltözött ember költözött be a főkapitányság híres...
Seipel osztrák kancellárt meglőtték Seipel osztrák kancellárt meglőtték
A golyó a szövetségikancellárt eltalálta. A déli pályaudvar rendőri...
Szövetségesek vitája Szövetségesek vitája
A németek győztek a Mazuri-tavaknál, de közben szövetségesük, a...
Az adóvégrehajtás visszásságai Az adóvégrehajtás visszásságai
Az adófizetés február hó 15-én és május hó 15-én esedékes. Ha eddig...
Golyó találta az eleven céltáblát Golyó találta az eleven céltáblát
Buffalo feleségével együtt évek óta járja a külföld nagyobb városait...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98