Dtum
Login with Facebookk
1912 | December

Teleszky a pénzintézetek megrohanásáról

– A képviselőház ülése –

 

A képviselőház deczember 8-án tartotta utolsó érdemleges ülését ebben az évben.
A napirenden csak kérvények szerepeltek, a melyeket vita nélkül elintéztek. Az ülés végén azonban egy igen fontos ügy került szóba: a pénzintézetek megrohanásának kérdése. A közönség körében a háborús bonyodalmak miatt az a téves hit terjedt el, hogy apénzintézetekben a takarékbetétek nincsenek biztosságban és e miatt igen sok betevő visszakéri a pénzét a pénzintézetektől.

Mivel ily módon szerfölött megnehezítik a pénzintézetek helyzetét, Hantos Elemér munkapárti képviselő a mai ülés végén meginterpellálta a pénzügyminisztert, hogy a közönség megnyugtatására alkalmat adjon.

Teleszky pénzügyminiszter alaposan meg is magyarázta, hogy se a gazdasági válság, se az egyre csökkenő háborús veszedelem nem lehet elég ok arra, hogy a közönség a pénzintézetekkel szemben bizalmatlanná váljék.

Mivel az a téves nézet is meglehetősen el van terjedve, hogy a jövőben a takarékpénztárak a betétekről jelentést fognak tenni a pénzügyigazgatóságnak, hogy a betevők a jövedelmi adókötelezettség alól ki ne bújhassanak, a pénzügyminiszter azt is kijelentette, hogy a pénzügyi hatóság nem fogja keresni, hogy kinek hol van betéte és ez iránt a pénzintézetek sem fognak jelentést tenni a pénzügyi hatóságoknak.

Az ülés végén gróf Tisza István „a lefolyt sikeres és áldásos munkálkodás után” kellemes ünnepeket kivánt a Ház tagjainak, a kik különben még egy formális ülésre összejönnek ez évben, alkalmasint deczember 31-ikén.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98