Dtum
Login with Facebookk
1912 | Február

Boris trónörökös nagykorusitása


A bolgár királyságnak nagyfontosságu állami ünnepe volt nemrégen, a mikor Boris herczeg, trónörököst a bolgár alkotmány által előirt formaságok betartása mellett nagykorunak nyilvánitották.

 

A herczeg még csak tizennyolcz éves, ámde az uralkodóház házi törvényei és az alkotmány szerint ebben a korban a trónörökös, hacsak értelmi képességeiben nincsen elmaradva, nagykorusitandó. Önkényt érthető, hogy a törekvő bolgár nemzet, karöltve az uralkodóházzal, megragadta az alkalmat, hogy ezt az államjogi eseményt olyan ünnepélyes mezbe öltöztesse, a mely illő és méltó annak nagyfontosságu jelentőségéhez.

 

Meghívták az összes uralkodóházakat, kormányokat, a diplomácziát. Képviseltették magukat az orosz czár, I. Ferencz József, a német császár, a szultán stb. Résztvettek az alkotmányjogi ünnepségen a diplomácziai kar Szófiában időző tagjai. Oroszlánrésze volt az ünnepségek külső fényének emelésében a bolgár hadseregnek, a melynek Szófiában időző ezredei mind kivonultak.

 

Az udvari banketten nem hiányoztak a felköszöntők, de legnagyobb feltünést keltett a czár képviselőjének, Vladimirovics nagyherczeg tósztja, valamint a czár ajándéka a trónörökös számára. A czár ugyanis Boris herczegnek egy remek kardot küldött, ezredtulajdonosnak nevezte ki, mintegy jelezve azt a rokonszenvet, a melylyel a bolgár királyság iránt viseltetik, viszont alkalmat akart nyujtani a bolgároknak is, hogy valamiképp meg ne feledkezzenek az oroszokkal való barátkozásról.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98