Dtum
Login with Facebookk
1912 | Július

Az uj bolgár kereskedelmi és hajózási szerződés

Bulgáriával 1906. március 12-ikétől kezdve a legnagyobb kedvezményi viszonyban állunk, melyet eddig évről-évre provizórium alakjában diplomáciai uton hosszabbitottak meg. E legnagyobb kedvezményi viszonyt lesz hivatva felváltani a Bulgáriával való kereskedelempolitikai viszonyainkat szilárd alapokra helyezni a Bulgáriával 1912. április hó 22-én kötött kereskedelmi és hajózási szerződés, melyet Beöthy László kereskedelmi miniszter hétfőn a magyar országgyülés képviselőháza elé terjesztett. 

Az uj kereskedelmi és hajózási szerződés a legnagyobb kedvezmény elvének fentartása mellett ipari kivitelünk javára eső többrendbeli mérséklést nyujtó tarifa-szerződés. Minthogy Bulgária a tárgyalások időpontjában a forgalma szempontjából legfontosabb államokkal szerződését már megkötötte, a mi szerződésünknek az volt a célja, hogy a mai bolgár szerződéses vámrendszerben bizonyos hézagokat a mi javunkra kitöltsön és hogy azon iparcikkek vámtételének leszállitását érje el, melyekből eddig is számottevő vagy fejlesztésre alkalmas kivitelünk volt Bulgáriába.

Tekintettel azonban egyrészt arra, hogy a bolgár kormányok a magas vámokban a hazai ipar-fejlesztésnek egyik fontos eszközét látják, másrészt figyelemmel arra, hogy a vámjövedelmek a bolgár államháztartás egyik igen fontos bevételi forrását alkotják, a bolgár kormány részéről adott tarifális engedmények csak szükebb keretekben mozoghattak annál is inkább, mivel a magyar és az osztrák ellenengedmények sem voltak olyan méretüek, hogy ezekért még jelentősebb tarifális leszállitások lettek volna vásárolhatók.

Mindennek ellenére azonban az uj kereskedelmi és hajózási szerződés igen értékes engedményeket tartalmaz hazai kivitelünk szempontjából több fontos cikkre nézve (számszerint 73 mérséklés), melyek remélnünk engedik, hogy a magyar ipar a leszállitott vámtétel élvezetében még nagyobb tért fog Bulgáriának felvevő képességében napról-napra erősbödő piacán hóditani. 

Az uj kereskedelmi és hajózási szerződés a legnagyobb kedvezmény alapján is állván, a magyar és az osztrák kivitelt a Bulgáriába exportáló többi államokéval egyenjogusitja, ugy, hogy az ezeknek biztositott kedvezmények és könnyitések ipso jure Magyarországot és Ausztriát is megilletik. A szerződésnek egyik ránk nézve igen jelentős értéke épen a legnagyobb kedvezmény szerződéses biztositásában rejlik.

Amaz engedmények, amelyeket Magyarország és Ausztria Bulgáriának tett, a következőkben körvonalozhatók, hangsulyozva azt, hogy az uj szerződés teljesen érintetlenül hagyta azt a sarkalatos elvet, amely szerint élő állatok behozatala és átvitele az egypatások és a fogyasztásra szánt baromfi kivételével egyáltalában meg van tiltva. A Bulgáriának engedélyezett szarvasmarha-kontingens tizenkétezer darab szarvasmarhában lett megállapitva.

A megállapodás szerint Bulgáriának joga lesz 1917. év végéig évenkint tizenkétezer darab szarvasmarha husát, amelyek határainkon kivül előzetes szigoru állatorvosi vizsgálat után teljesen a román, illetve a szerb szerződés szerint történő elbánás mellett külön e célra létesitendő vágóhidon vágatnak le, Magyarország és Ausztria külön kijelölt fogyasztási helyeire behozhatni. Sertés behozatalt és juhbehozatalt Bulgáriának nem engedélyeztünk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Manuel király Londonban Manuel király Londonban
Manuel, a trónjáról elüzött fiatal portugál király – mint...
A berlini Viktória - MAC. 2:1 A berlini Viktória - MAC. 2:1
Ha győzelmet nem is aratott a MAC csapata múlt vasárnap Berlinben,...
A Vasas hatalmas küzdelemben verte az MTE-t a Thomka-díjban A Vasas hatalmas küzdelemben verte az MTE-t a Thomka-díjban
A tizedik Thomka-versenyt hol jéggel borított talajon, hol bokáig érő...
Fizetési tilalom Angol- és Franciaországgal szemben Fizetési tilalom Angol- és Franciaországgal szemben
Anglia és Franciaország tudvalévőleg megtiltották alattvalóiknak,...
Karácsony előtt avatják doktorrá Ottó királyfit Karácsony előtt avatják doktorrá Ottó királyfit
Ottó királyfi, aki november 20-án ünnepli huszonkettedik...
Ferdinánd bolgár király Ferdinánd bolgár király
A bolgárok hős király Ferdinánd, mint tudjuk, már a háboru előtt is...
Négyezer ujpesti butorgyári munkás lép ma sztrájkba
Az ujpesti butorgyárakban alkalmazott munkások szombaton – mint...
Kagyló-, taréj-, kucsma- s kivájt narancsformájú az új kalapdivat Kagyló-, taréj-, kucsma- s kivájt narancsformájú az új...
Míg az őszi toalettek egyelőre csupán a divatbemutatókon szerepelnek,...
Az FTC úszóversenye Az FTC úszóversenye
A magyar úszósport, amely mindenkor a világ legjobbjai közé...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98