Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1912 | November

Gazdasági érdekeink a Balkánon

A külügyminiszter a napokban az osztrák ipartanács küldöttségét fogadta, melynek szónoka kifejtette, hogy elsőrendü érdeke Ausztria és Magyarország nyugodt gazdasági fejlődésének, hogy a balkáni háboru minél előbb véget érjen és hogy a jelenlegi pillanat arra használtassék fel, hogy kereskedelmi viszonyaink a Balkán-államokkal barátságos alapon ujból és tartósan szabályoztassanak.

Ezzel kapcsolatban rendezendők volnának azok a közlekedési kérdések is, melyek hazai termelésünk és kereskedelmünk érdekében elsőrendü fontossággal birnak. A külügyminiszter válaszában azt mondotta, hogy a helyzet a Balkánon még nincs ugyan tisztázva, de már most kijelenti, hogy a külügyi kormány elhatározásaiban a monarchia iparának és kereskedelmének érdekei elsőrendü szerepet fognak játszani.

Azt hiszem – fejezte ki a külügyminiszter – hogy a háborus eseményekkel szemben tanusitott eddigi magatartásunk épen a gazdasági élet terén fog jó eredményekkel járni. Hasonló szellemben nyilatkozott a külügyminiszter expozéjában is, amelyben hangoztatta, hogy külpolitikánkat terjeszkedési törekvések nem befolyásolják, de másrészről jogunk van követelni, hogy a monarchia legitim érdekei a dolgok uj alakulása következtében kárt ne szenvedjenek. 

A külügyminiszter eme kijelentései arra engednek következtetni, hogy külügyi politikánkat a Balkán-kérdésben végre-valahára nem a hatalmi, hanem a gazdasági érdekek fogják vezetni. Ugy látszik, hogy külügyi politikánkon végre a józan, helyes irány akar felülkerekedni, mely megóv bennünket attól, hogy mi magunk is háboruba keveredjünk és amely a Balkán-államokkal való barátságos megegyezés utját fogja vezérelvéül tekinteni. Ennek természetesen az az első feltétele, hogy ne akadályozzuk meg a Balkán-államok aspirációinak megvalósitását.

A hadviselő szövetséges Balkán-államok első sorban szintén gazdasági előnyökért küzdenek, melyeket azonban csak territoriális hóditással érhetnek el. Reánk nézve teljesen közömbös, hogy a vitás területek török vagy szerb fenhatóság alatt állanak. A mi külügyi politikánknak csak arra kell mindenkép törekednie, hogy a Szaloniki felé vezető vasutvonal kiépittessék és kereskedelmünk részére a Balkán-államokban megfelelő könnyitések nyujtassanak.

Ezt pedig a török rezsim alatt harminc évi sürgetés dacára sem tudtuk elérni.
A török kormány mindig talált ürügyet a kérdés elintézésének a kitolására. Ma azonban jó alkalom kinálkozik a dolog kedvező megoldására. Ugyanis Szerbia kész nekünk minden lehető gazdasági előnyt nyujtani, ha territoriális terjeszkedésében nem gátoljuk. A monarchia nem vágyódik területhóditásra és igy a barátságos megegyezésnek semmi se állhatja utját. 

Ipari termékeinkkel természetszerüleg is a Keletre, első sorban pedig a Balkánra vagyunk utalva. Igyekezzünk tehát a Balkánt gazdaságilag meghóditani, ami pedig csak ugy lesz lehetséges, ha a Balkán-államokkal politikai barátságot is tartunk. 

Már elmultak azok az idők, amidőn két politikailag barátságban élő állam egymással vámháborut viselhetett. Ma a gazdasági és politikai érdekek annyira összeforrottak egymással, hogy azokat lehetetlen egymástól elválasztani. Csak a közelmultban történt, hogy a Szerbiával való gazdasági háboru rövid idő alatt a legnagyobb politikai feszültségre vezetett. Ma a kül- és belpolitikát első sorban gazdasági érdekek dominálják.

A háboruk is gazdasági életkérdések miatt viseltetnek és a diplomácia tevékenysége ma nem a reprezentálásban, hanem első sorban a gazdasági érdekek figyelemmel tartásában merül ki. 

Külügyi kormányunknak tehát az kell, hogy képezze első feladatát, hogy a Balkán kérdés küszöbön álló rendezésénél egész befolyását vesse latba abból a célból, hogy gazdasági érdekeink a Balkánon minden tekintetben respektálhassanak. Ez a feladat csak ugy lesz sikerrel megoldható, ha a monarchia a Balkán-államok területi aspirációinak nem szegül ellen s ezért ellenszolgáltatásul gazdasági előnyöket biztosit magának.
A monarchia mindkét államának már most precizirozni kellene azokat a gazdasági követelményeket, melyeket a Balkán-államokkal való tárgyalások során a külügyminiszterium révén támasztani akarunk. E követelmények között a legfontosabbak azok, melyek az Égei és Adriai tengerek felé való vasuti közlekedési kérdésekre vonatkoznak. Ezt a régen vajudó kérdést most okvetlenül dülőre kell vinni.

A monarchiának garanciákat kell kapnia arra, hogy a Szaloniki irányában való vasuti csatlakozás a legrövidebb idő alatt meg fog valósittatni. Ez fontos érdeke a monarchiának, mely a Balkánon ezentul az ugynevezett pénétration pacifique elvével akar gazdaságilag érvényesülni.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A gallipoli világító torony a Dardanellákban A tengerpart Gallipoli mellett Ferdinánd bolgár király Bulgáriába hazamenet kinéz a magyar vasúti kocsi ablakából Drinápoly a Szelim-mecsettel
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
József Attila verskötete József Attila verskötete
Csak egy pár meleg őszinte szót szeretnék írni róla, amiknek értéke,...
Ausztria – Magyarország 1:0 (0:0) Ausztria – Magyarország 1:0 (0:0)
Már régen megfigyelhető, hogy Magyarországon és Ausztriában a futball...
Petőfi Petőfi
Petőfi költeményei között, a tőle kihagyottak sorában, van egy dévai...
Az olasz hadsereg Az olasz hadsereg
Az olaszok már érzik hitszegésük átkát, mert vereséget vereség után...
Pamela Wrinch az Angol Tudományos Társaság legfiatalabb tagja Pamela Wrinch az Angol Tudományos Társaság legfiatalabb tagja
Pamela Wrinch 11 éves gyermek, az Angol Tudományos Társaság...
A benzin helyettesitése A benzin helyettesitése
A galiciai petroleumforrások ezidőszerint az oroszok kezén vannak. A...
Az OTE  atletika versenye Az OTE atletika versenye
Szép számu közönség előtt folyt le a filatorigáti pályán az OTE...
Magyarország mezei futóbajnoksága Magyarország mezei futóbajnoksága
Vasárnap reggel nagyszámú közönség zarándokolt ki Csillaghegyre, hogy...
Majszki ujabb rádióbeszédében kért segítséget Angliából Majszki ujabb rádióbeszédében kért segítséget Angliából
Majszki londoni szovjet nagykövet szombaton beszédet mondott az angol...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98