Dtum
Login with Facebookk
1912 | Október

Sebők Zsigmond ifjusági könyvei

 Ifjusági irodalmunk, mely úgyszólván teljesen a karácsonyi könyvpiacára van szorulva, már évek óta Sebők Zsigmond révén nyeri legértékesebb gyarapodását Sebők finom és választékos, harmonikus és lágy kedélye bámulatosan meg tudja találni a kapcsokat a gyermek lelkével, egyszerű tiszta és meleg hangja meg tud szólaltatni minden az ifjú léleknek kedves húrt.

 

Szereti az ifjúságot és szívesen, önkéntelen odaadással szól hozzá, nem érezteti - a mi az átlagos ifjusági olvasmányoknak kellemetlen mellékízt ad, - hogy most le akar szállni a gyermeki elme színvonalához, úgy szól serdületlen olvasójához, mint magához hasonló valakihez, - úgy szól a hogy az írónak olvasójához szólania kell. Benne magában is kell valami gyermekiesnek lenni, mert csak az tudja úgy maga köré gyűjteni a gyermekeket, a ki megőrzött még egyet-mást magamagában a hajdani gyermekből s ezen a hídon át jut vele kontaktusba.

 

Ez a gyermek-bűvölő ereje megérzik olyan munkáin is, a melyeknek tartalma nem az ő leleménye, csak az előadása. Most egy igazán pompás könyve jelent meg: A legszebb mesék czímmel. Összegyűjti benne az emberiség egész óriási mese kincsének legszebb gyöngyeit, Európa, Ázsia és Amerika népeinek legbájosabb meséit s a népmesei kincsekhez még néhányat nagy költők meséiből.

 

A könyvnek összeválogatása is rendkívül gondos, finom érzékből és megértésből fakadó, előadása pedig, a mi már Sebők legsajátabb műve, olyan önkéntelenül, frissen és nyájasan buzogó, annyira behízelgő hangú, hogy felnőtt ember is gyönyörködve olvassa, a gyermekek pedig majd nem tudnak betelni vele. A könyv kiállítás dolgában valóságos díszmű. Pompás, rendkívül finoman reprodukált színes képek vannak benne, a mesei képzelet stílusában tartott, fantasztikus, a gyermek lelkéhez szóló képek, mindegyik egy-egy művészi kompoziczió.

 

Nyomása, kötése is igazán szép és praktikus. Teljesen Sebők Zsigmond leleménye az ő híressé vált maczkó-történeteinek új sorozata, mely Dörmögő Dömötör utazásai hegyen-völgyön meg a nagy ládával czímen jelent meg. Dörmögő Dömötör, a mindenfelé lábatlankodó, folyton izgő-mozgó, ide-oda-utazgató maczkó, a ki esetlenkedéseivel, falánkságával, kotnyelességével mindenütt mulatságos kalandokba bonyolódik, - gyermekirodalmunk legkitűnőbb leleménye.

 

Naiv humor, mindig megújuló komikum van benne, sohasem válik egyhangúvá, csaknem korlátlan lehetőségeit nyújtja az író találékonyságának új meg új helyzetek kitalálására. A maczkó már esetlen alakjánál fogva is ősidőktől fogva humoros alakja a naiv képzeletnek - nem egy ősi népmese tanúskodik erről, hogy ez a felfogás milyen mélyen belegyökeredzett a mi gyermekeink képzeletébe, mutatja azoknak a mártírokat ábrázoló játékszereknek és képeknek az elterjedése, melyekkel tele van a világ minden játékszeres boltja.

 

Rendkívül szerencsés ötlettel ezt a hagyományos maczkó-rokonszenvet használta fel Sebők Zsigmond s olyan alakot teremtett Dörmögő Dömötörben, a mely a hagyományos maczkó-karakter vonalaiból kiindulva, minden furcsasága mellett is elevenen tud a realitással kapcsolatban maradni. Belevitte lényének harmonikus derültségét, mindig résen álló ízlését s olyan gyermekkönyvek sorozatát teremtette meg, melyeknek ép akkora az irodalmi, magukban való értékük, mint a mekkora a gyermeki lélekre való hatásuk.

 

Az új Dörmögő-könyv a legváltozatosabb kalandokon viszi keresztül maczkóját a fogorvosnál, a Tátrában, a Vaskapunál s bizonyára sok új hívet fog hódítani magának. Még egy harmadik ifjúsági könyve is jelent meg Sebőknek: Kujon és Kaján czímmel; változatos, bohó, mókás történetek, friss jókedvvel kitalálva és elbeszélve, mulattató, csinos képekkel.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Kanada nyerte a jéghokki világbajnokságot Kanada nyerte a jéghokki világbajnokságot
A jégkorong-világbajnokságot Kanada csapata nyerte, amely többszöri...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A belföldi pénzpiacon a mult héten a helyzet nem változott. Az...
A Taylor-rendszer A Taylor-rendszer
Taylor amerikai mérnöknek egy nagyszabásu munkája kelt mostanában...
Svájci hang a vasút – autó problémáról Svájci hang a vasút – autó problémáról
A vasút és az autó problémája a világ valamennyi államát érdekli....
Cseh ujonczok tüntetése Cseh ujonczok tüntetése
Morvaországban Königsfelden márczius 23-ikán nagy feltűnést keltett a...
Az atom, az atomenergia Az atom, az atomenergia
Az atomenergia igazi tartálya ugyanis a középponti mag. Ugy...
Davos Davos
A davosi kétnapos korcsolya meeting keretében megrendezett...
Szeged győz 3:1 arányban Kecskemét AK. ellen
Kecskemét összeszedve több pesti játékost, erős ellenfélnek...
A munkásnép új törvénye A munkásnép új törvénye
Márczius elsején életbelépett az 1912. évi VIII-ik törvénycikk, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98