Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1912 | Október

Sebők Zsigmond ifjusági könyvei

 Ifjusági irodalmunk, mely úgyszólván teljesen a karácsonyi könyvpiacára van szorulva, már évek óta Sebők Zsigmond révén nyeri legértékesebb gyarapodását Sebők finom és választékos, harmonikus és lágy kedélye bámulatosan meg tudja találni a kapcsokat a gyermek lelkével, egyszerű tiszta és meleg hangja meg tud szólaltatni minden az ifjú léleknek kedves húrt.

 

Szereti az ifjúságot és szívesen, önkéntelen odaadással szól hozzá, nem érezteti - a mi az átlagos ifjusági olvasmányoknak kellemetlen mellékízt ad, - hogy most le akar szállni a gyermeki elme színvonalához, úgy szól serdületlen olvasójához, mint magához hasonló valakihez, - úgy szól a hogy az írónak olvasójához szólania kell. Benne magában is kell valami gyermekiesnek lenni, mert csak az tudja úgy maga köré gyűjteni a gyermekeket, a ki megőrzött még egyet-mást magamagában a hajdani gyermekből s ezen a hídon át jut vele kontaktusba.

 

Ez a gyermek-bűvölő ereje megérzik olyan munkáin is, a melyeknek tartalma nem az ő leleménye, csak az előadása. Most egy igazán pompás könyve jelent meg: A legszebb mesék czímmel. Összegyűjti benne az emberiség egész óriási mese kincsének legszebb gyöngyeit, Európa, Ázsia és Amerika népeinek legbájosabb meséit s a népmesei kincsekhez még néhányat nagy költők meséiből.

 

A könyvnek összeválogatása is rendkívül gondos, finom érzékből és megértésből fakadó, előadása pedig, a mi már Sebők legsajátabb műve, olyan önkéntelenül, frissen és nyájasan buzogó, annyira behízelgő hangú, hogy felnőtt ember is gyönyörködve olvassa, a gyermekek pedig majd nem tudnak betelni vele. A könyv kiállítás dolgában valóságos díszmű. Pompás, rendkívül finoman reprodukált színes képek vannak benne, a mesei képzelet stílusában tartott, fantasztikus, a gyermek lelkéhez szóló képek, mindegyik egy-egy művészi kompoziczió.

 

Nyomása, kötése is igazán szép és praktikus. Teljesen Sebők Zsigmond leleménye az ő híressé vált maczkó-történeteinek új sorozata, mely Dörmögő Dömötör utazásai hegyen-völgyön meg a nagy ládával czímen jelent meg. Dörmögő Dömötör, a mindenfelé lábatlankodó, folyton izgő-mozgó, ide-oda-utazgató maczkó, a ki esetlenkedéseivel, falánkságával, kotnyelességével mindenütt mulatságos kalandokba bonyolódik, - gyermekirodalmunk legkitűnőbb leleménye.

 

Naiv humor, mindig megújuló komikum van benne, sohasem válik egyhangúvá, csaknem korlátlan lehetőségeit nyújtja az író találékonyságának új meg új helyzetek kitalálására. A maczkó már esetlen alakjánál fogva is ősidőktől fogva humoros alakja a naiv képzeletnek - nem egy ősi népmese tanúskodik erről, hogy ez a felfogás milyen mélyen belegyökeredzett a mi gyermekeink képzeletébe, mutatja azoknak a mártírokat ábrázoló játékszereknek és képeknek az elterjedése, melyekkel tele van a világ minden játékszeres boltja.

 

Rendkívül szerencsés ötlettel ezt a hagyományos maczkó-rokonszenvet használta fel Sebők Zsigmond s olyan alakot teremtett Dörmögő Dömötörben, a mely a hagyományos maczkó-karakter vonalaiból kiindulva, minden furcsasága mellett is elevenen tud a realitással kapcsolatban maradni. Belevitte lényének harmonikus derültségét, mindig résen álló ízlését s olyan gyermekkönyvek sorozatát teremtette meg, melyeknek ép akkora az irodalmi, magukban való értékük, mint a mekkora a gyermeki lélekre való hatásuk.

 

Az új Dörmögő-könyv a legváltozatosabb kalandokon viszi keresztül maczkóját a fogorvosnál, a Tátrában, a Vaskapunál s bizonyára sok új hívet fog hódítani magának. Még egy harmadik ifjúsági könyve is jelent meg Sebőknek: Kujon és Kaján czímmel; változatos, bohó, mókás történetek, friss jókedvvel kitalálva és elbeszélve, mulattató, csinos képekkel.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A hetvenéves Adler professzor szerint csak a házasságon beül lehet megoldani a szexuális élet problémáit A hetvenéves Adler professzor szerint csak a házasságon beül lehet...
Columbia- egyetem előtt hatalmas autótábor, az egyetem aulájában több...
Háromatómos hidrogén (H3) előállítása Háromatómos hidrogén (H3) előállítása
Az oxigén háromatómos molekulája, az ozon (O3), már régóta ismeretes....
A tragikus szülés A tragikus szülés
André Gide újabb naplójegyzeteit (1932-35) olvasom elragadtatva és...
A IX. MaDISz Dózsa lett a női kosárlabda-bajnok! A IX. MaDISz Dózsa lett a női kosárlabda-bajnok!
Zsúfolt nézőtér előtt kerültek ismét lebonyolításra a kosárlabda...
Olaszország – Magyarország 2:0 Olaszország – Magyarország 2:0
Ragyogó napsütésben, 45.000 néző előtt, a torinói...
Derunapht és Sojunapht Derunapht és Sojunapht
Ezt a két furcsa szót hamarosan meg fogja tanulni mindenki Európában,...
Az acélöntő Az acélöntő
A vasnak a felhasználását az ókorban is tudta, ismerte az emberiség....
1902. junius 15-ike sikerei 1902. junius 15-ike sikerei
A magyar sport történetében szinte páratlanul álló napot jelez a...
Magyarország 1928. évi atlétikai bajnokságai Magyarország 1928. évi atlétikai bajnokságai
A hőség szombatról vasárnapra még emelkedett, az atléták tehát...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98