Dtum
Login with Facebookk
1912 | Október

Sebők Zsigmond ifjusági könyvei

 Ifjusági irodalmunk, mely úgyszólván teljesen a karácsonyi könyvpiacára van szorulva, már évek óta Sebők Zsigmond révén nyeri legértékesebb gyarapodását Sebők finom és választékos, harmonikus és lágy kedélye bámulatosan meg tudja találni a kapcsokat a gyermek lelkével, egyszerű tiszta és meleg hangja meg tud szólaltatni minden az ifjú léleknek kedves húrt.

 

Szereti az ifjúságot és szívesen, önkéntelen odaadással szól hozzá, nem érezteti - a mi az átlagos ifjusági olvasmányoknak kellemetlen mellékízt ad, - hogy most le akar szállni a gyermeki elme színvonalához, úgy szól serdületlen olvasójához, mint magához hasonló valakihez, - úgy szól a hogy az írónak olvasójához szólania kell. Benne magában is kell valami gyermekiesnek lenni, mert csak az tudja úgy maga köré gyűjteni a gyermekeket, a ki megőrzött még egyet-mást magamagában a hajdani gyermekből s ezen a hídon át jut vele kontaktusba.

 

Ez a gyermek-bűvölő ereje megérzik olyan munkáin is, a melyeknek tartalma nem az ő leleménye, csak az előadása. Most egy igazán pompás könyve jelent meg: A legszebb mesék czímmel. Összegyűjti benne az emberiség egész óriási mese kincsének legszebb gyöngyeit, Európa, Ázsia és Amerika népeinek legbájosabb meséit s a népmesei kincsekhez még néhányat nagy költők meséiből.

 

A könyvnek összeválogatása is rendkívül gondos, finom érzékből és megértésből fakadó, előadása pedig, a mi már Sebők legsajátabb műve, olyan önkéntelenül, frissen és nyájasan buzogó, annyira behízelgő hangú, hogy felnőtt ember is gyönyörködve olvassa, a gyermekek pedig majd nem tudnak betelni vele. A könyv kiállítás dolgában valóságos díszmű. Pompás, rendkívül finoman reprodukált színes képek vannak benne, a mesei képzelet stílusában tartott, fantasztikus, a gyermek lelkéhez szóló képek, mindegyik egy-egy művészi kompoziczió.

 

Nyomása, kötése is igazán szép és praktikus. Teljesen Sebők Zsigmond leleménye az ő híressé vált maczkó-történeteinek új sorozata, mely Dörmögő Dömötör utazásai hegyen-völgyön meg a nagy ládával czímen jelent meg. Dörmögő Dömötör, a mindenfelé lábatlankodó, folyton izgő-mozgó, ide-oda-utazgató maczkó, a ki esetlenkedéseivel, falánkságával, kotnyelességével mindenütt mulatságos kalandokba bonyolódik, - gyermekirodalmunk legkitűnőbb leleménye.

 

Naiv humor, mindig megújuló komikum van benne, sohasem válik egyhangúvá, csaknem korlátlan lehetőségeit nyújtja az író találékonyságának új meg új helyzetek kitalálására. A maczkó már esetlen alakjánál fogva is ősidőktől fogva humoros alakja a naiv képzeletnek - nem egy ősi népmese tanúskodik erről, hogy ez a felfogás milyen mélyen belegyökeredzett a mi gyermekeink képzeletébe, mutatja azoknak a mártírokat ábrázoló játékszereknek és képeknek az elterjedése, melyekkel tele van a világ minden játékszeres boltja.

 

Rendkívül szerencsés ötlettel ezt a hagyományos maczkó-rokonszenvet használta fel Sebők Zsigmond s olyan alakot teremtett Dörmögő Dömötörben, a mely a hagyományos maczkó-karakter vonalaiból kiindulva, minden furcsasága mellett is elevenen tud a realitással kapcsolatban maradni. Belevitte lényének harmonikus derültségét, mindig résen álló ízlését s olyan gyermekkönyvek sorozatát teremtette meg, melyeknek ép akkora az irodalmi, magukban való értékük, mint a mekkora a gyermeki lélekre való hatásuk.

 

Az új Dörmögő-könyv a legváltozatosabb kalandokon viszi keresztül maczkóját a fogorvosnál, a Tátrában, a Vaskapunál s bizonyára sok új hívet fog hódítani magának. Még egy harmadik ifjúsági könyve is jelent meg Sebőknek: Kujon és Kaján czímmel; változatos, bohó, mókás történetek, friss jókedvvel kitalálva és elbeszélve, mulattató, csinos képekkel.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Edison haldoklik Edison haldoklik
Thomas Edison állapota válságos és a betegszobából kiszivárgott hírek...
Amerika nem ad kölcsönt Csehországnak Amerika nem ad kölcsönt Csehországnak
A Neuer Wiener Tagblatt newyorki tudósitása szerint különböző európai...
Az interlakeni merénylet Az interlakeni merénylet
A svájczi rendőrségnek sikerült megállapítania, hogy annak a nőnek, a...
Vérszomjas őrangyalok Vérszomjas őrangyalok
Még nem temettek el minden áldozatot és nem száritottak föl minden...
Németh Béla (MAC) fölényesen nyerte meg első országos mezei bajnokságát Németh Béla (MAC) fölényesen nyerte meg első országos mezei...
Mint nyári zápor után erdőben a gombák, úgy tűntek föl a megyeri...
Terstyánszky alezredes nyerte meg a tőrbajnokságot Terstyánszky alezredes nyerte meg a tőrbajnokságot
Külföldi, olasz és francia vívókat vártak az idei tőrbajnokságra,...
Carpentier és Wels boxmérkőzése Carpentier és Wels boxmérkőzése
Izgalmas boxmérkőzés Londonban. Az angol főváros lázas érdeklődéssel...
Uj eljárás az időjóslásra Uj eljárás az időjóslásra
Uj eljárás az időjóslásra. Az eddig követett eljárás abban áll, hogy...
Pestises patkányok pusztitása Pestises patkányok pusztitása
Régen tudják már, hogy a patkányok veszedelmes terjesztői számos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98