Dtum
Login with Facebookk
1913 | Augusztus

Dr. Domony Móric

Ő Felsége, a király, Dr. Domony Móricnak, a Magyar folyam- és tengerhajózási részvénytársaság igazgatójának, a közlekedés terén szerzett érdemei elismeréséül a Ferenc József rend középkeresztjét adományozta.

Rég kiérdemelt kitüntetés ez!
Egy igazán szorgalmas nagy tehetségü kedves embernek, ki a modern Magyarország gazdasági életében igen jelentős helyet foglal el, kinek nagyszabásu tevékenysége kiterjed a közgazdaság minden ágazatára, s aki különösen a közlekedés s főleg a folyamhajózás terén szerzett kiváló érdemeket. 

A Magyar folyam- és tengerhajózási rt. müködése alatt
példátlan arányu fejlődést mutat. Pályája kezdetén nehéz viszonyokat talált a Dunán, amelyeket könnyen legyőzve, megkezdi a társaság fejlesztésére irányuló, sikerekben gazdag munkálkodását. A Magyar folyam- és tengerhajózási rt.-nek megszerzi a Eggenhofer-féle hajózási vállalatot s a megnagyobbitott hajóparkkal uj vonalakat, uj állomásokat és uj üzletágat szervez.

A társaság üzleti politikája tartalomban, erőben gyarapodik.
A nemzetközi viszonylatokban a társaság tekintélye megnövekszik s az erőteljes, aktiv üzleti politika az éles versenyt sekélyebb mederbe kényszeriti. A társaságnak a magyar közgazdaság érdekében kifejtett müködése a legfelsőbb helyen is elismerésre talál: Ő Felsége legkegyelmesebben megengedi, hogy a társaság cégnevébe a „királyi" cimet felvigye.

Domony Móric a magyar folyamhajózás kiépitésén szünet nélkül tovább dolgozik és törekvéseit ujabb siker koronázta, amennyiben az államkincstár és a társaság között a magyar folyam- és tengerhajózási rt. fejlesztése tárgyában sikerült megállapodást létesitenie, miáltal bizvást remélhetjük, hogy a magyar folyamhajózás uj korszakhoz jutott. 

A legutóbb lejátszódott keleti események különösen igazolják Domony Móric közlekedési politikáját, mely folyamhajózásunkat a magyar közgazdaság szolgálatában minél hatalmasabbra kivánja fejleszteni.

Meg vagyunk róla győződve, hogy Domony Móric kiváló alkotóképessége, nagy tervező és tettereje s bölcs körültekintéssel párosult vezetése a magyar érdekeket az egész Duna mentén nemcsak meg fogja védeni, hanem egyéb törekvésekkel is diadalra fogja juttatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98