Dtum
Login with Facebookk
1913 | December

Sándor Erzsi otthonában

Mikor az Operaház az elmúlt napokban új betanulással színre hozta Verdi egyik legnépszerűbb operáját, a Traviatát - a nagy Guiseppeért lelkesülő közönség visszafojtott lélekzettel, átszellemült arczczal figyelte a legtüneményesebb művészetű, csillogó hangú magyar Violettát. Sándor Erzsinek mindig is a Traviata volt a legtökéletesebb énekprodukcziója, de a repríz bemutató estéjén felejthetetlen művészi gyönyörűségben volt részünk.

Mert Sándor Erzsi kedvencz operájának új betanulására ugyancsak hatalmas ambiczióval, meleg szeretettel készült. Sok értékes tartalmat, finom poézist vitt bele csudálatos egyéniségéből az új Violettába. Ragyogó este volt. Verdi bűbájos muzsikája finoman, selymes lágysággal csillogott fel a magyar csoda nagyszerű koloraturájában s az ünneplő tömeg lelkesedésének zugó tetszésviharától forrongott a nagy Operaház.

A ki ott volt, az felejthetetlen emléket vitt el a lelkében és abban a Verdi áhítata mellé, csodálatot, rajongó szeretetet és örök becsülést szentelt az interpretáló művésznőnek. Az Andrássy-út külső negyedének egyik hatalmas palotájában lakik Sándor Erzsi, a kit az ünneplés után fölkerestünk. Késő délután van s mi a renaissance szobában várakozunk az opera csalogányára.

Itt ebben a csodálatos hangulatú milliueben is felragyog a Sándor Erzsi hatalmas művészetszeretete. Valami megnevezhetetlen különös érzés öleli át a lelkünket. Odalenn a nyirkos levegőjű Andrássy-út fáinak csupasz ágairól zörögve hull alá a levél s úgy tűnik fel egy pillanatra, mintha a rideg sápadt utczának szomorúságától menekültünk volna ide fel, a hol az ajtón kívül hagytunk mindent, a szürke fájdalmas őszi ködöt, a sáros utcza piszkos szomorúságát, a nagyvárosi élet tülekedő rongyos nyomorát .

Puha melegség ömlik át a belső millieuben s még a megfeszült csendben is Sándor Erzsi csillogó hangja muzsikál s lelkünkben az elmúlt ünnepélyes est ragyogó emlékével ott lebeg a glóriás hajú, szenvedő Violetta, a mint mélységes érzéssel kesergi el a nagy áriát: „Sejtelmes bűvös álom...”

Verdi lágy, bársonyos melódiája még mindig benne él a renaissance szoba énekes szavú csendjében és a művészi faragású íróasztalról színesen méláznak a majolika-vázában pihegő boglyas fejű chrisantenumok, a Sándor Erzsi fényképe mellett. Fölötte Dante bronzba öntött karakterisztikus feje néz velünk szembe s jobb oldalról egy bronz oroszlán áll megfeszült büszkeséggel.

Az ajtó mellett egy csodaszép renaissance ládán apró babérkoszorucskák hevernek Titta Ruffo nemzeti színű szalagjaival átkötve. A szoba közepén finom művű, öblös renaissance karszékek kínálgatják a kényelmet, egy pompás keleti szőnyegekkel borított szófa társaságában. A falakon csupa szőnyeg s az ajtó felett Kádár modern művészetű aktkompozicziója kaczérkodik a renaissance milieuvel.


Az ablakok szélét gyönyörű karamanik függönyözik s előttük hatalmas pálmák susognak egymással. Az előkelő, komoly terembe beleszűrődik az ablakon át az utcza őszi fénye s várakozásunk csendes álmodozását hirtelen megzavarja a mellénk szegődő Sándor Erzsi. A puha szőnyegek felfogták lépésének neszét és nem vettük észre jövetelét. Nemsokára követte őt, megértő jóságos hitvese, a férje:Bosnyák Zoltán is.

Csupa harmónia, csupa boldogság sugárzik a nagyszerű pár arczáról, a mint beszélgetnek velünk. Egy egészen külön életet élnek ők ketten. A társaságtól abszolút elvonultságban, csendben, boldogan sütkéreznek az ő exclusiv világukban. Egymásnak és a művészetnek élnek, megértő harmóniával meleg művészi hajlékukban, a hol csak néhány meghitt barát és collega keresi őket fel.

A házaspár a renaissance szobából bevezet a nagy szalonba, a hol csupa gobelin minden, még az aranyozott fehér bútorok szövetje is. A nagy, fekete zongorán Mozart bronz szobra mereng s mellette két gyönyörű sévresi figura. A fal mellett egy artisztikus művű üvegszekrény teli a művésznő dicsőségével: ezüst és bronz plakettekkel, ezüst koszorúkkal.

Az üvegszekrény felett Körmendi Frimm Jenőnek, a kitűnő szobrásznak egy ragyogóan szép szoborműve áll: a fürdőző nő, s jobbról-balról a falon Sándor Erzsi nagy elődjének Hollóssy Kornéliának és Marié Malibrannak rézkarcza függ fehér keretekben. Innen a hálószobába megyünk, a melynek butorai Napóleon egyik tábornoka hálószobájának kitűnő utánzata.

Az eredetije Bonyák Zoltán nagybátyjának Somsich Andornak tulajdonában van. Gyönyörű hatalmas fekete bútor, artisztikus bronzművekkel díszítve; az ágy előtt egy kicsi empire asztalkán fehér olasz rózsák illatoznak, a gyöngéd jóságos férj, mindennapos figyelme gyanánt. Az ablakokról nehéz sárga selyem függönyök takarják el az utcza komor, őszi képét, hogy idebenn ne vesse fel árnyékát a szomorú szürkület, a megtört napsugár fájó haldoklása.

Vissza a nagy szalonon át bejutunk a tágas ebédlőbe; itt erdélyi magyar bútorok vannak elhelyezve művészi rendezetlenséggel s a hosszú asztal terítőjét és az ablakok függönyeit itt is a drága antik karamanik képezik. Imitt-amott felénk mosolyog Sándor Erzsi fényképe a kedvencz operáinak egy-egy jelenetéből. A hosszú asztalnál egy olasz leánytól dolgozik valami csillogó csipkeszöveten és a mint belépünk hozzá, hangosan üdvözöl minket nemzetének csattogó nyelvezetével. A művésznő házikisasszonya ő, a kit direkte Firenzéből hozott magával a ház asszonya, hogy az olaszok bűbájos muzsikájú szavait mindig halhassa.

Lassanként többen leszünk a teremben. Itt van már Sebők Sári is, a jó kollega, a ki mindennap meglátogatja az ő Sándor Erzsijét, a kivel egy házban közvetlen szomszédságban lakik. Elbeszélgetnek színházról, művészetről megvitatnak minden apró-cseprő ügyet s bizony olykor-olykor rátérnek a háztartás súlyos gondjaira is. De ebben ugyan kevés része van az illusztris asszonynak, mert a háztartás ügyes-bajos dolgait csapa gyöngéd szeretetből, figyelmességből a férj intézi, a ki a felesége művészetéért rajongó lelkesedéssel nagy áldozatokra képes.

Boldog gondtalanság, aranyos családi béke, puha melegség, ragyogó művészet a magyar Violetta pompás fészke, a hol zárt ajtók mögött annyiszor csattog fel a csillogó hangu művésznő csodálatos éneke, hogy lágy muzsikájával teli dalolja boldogságának elzárt, külön kis világát az Andrássy-uton levő, művészetének második hajlékában.

Kovács Lydia.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98