Dtum
Login with Facebookk
1913 | December

Megegyezés Szerbia ellen

Most itt járt Ferdinánd bolgár király és ezzel nyiltan is Bécsbe helyeződött a balkáni krizis sulypontja. Itteni diplomáciai körökben egy kicsit furcsán itélik meg ezt az uj Balkán-krizist, amelyet tisztára Ferdinánd királynak tulajdonítanak. Azok a leleplezések, amelyeket a "Matin" a szerb-bolgár szerződésekről közölt s amelyeket a szerb kormány szolgáltatott ki a "Matin"-nak, kétségkivül bizonyítják, hogy Bulgária nem ragaszkodik olyan nagyon a hármasszövetséghez, ahogyan ezt Ferdinánd király Bécsben bizonyítani szerette volna.


"Ez a Koháry főhadnagy", ahogyan öreg bécsi diplomaták a bolgár királyt még most is nevezik, nem akar egyebet, mint támasztékot akármilyen ellenség ellen és egészen mindegy, hogy kinek az árnyéka mögé bujik. Ha nincs Oroszország, jó a monarchia is. És szinte kapóra jön a monarchiának, hogy Bulgária a hármasszövetség barátságát keresi Szerbia ellen.


Az összes balkáni államok között Szerbia a legkonokabb és akárhogyan is iparkodott a monarchia diplomáciája Szerbiát elzárni az Adriai tengertől, Pasics mégis el fogja érni a célját. Ha nem másképen, hát Montenegró becsapásával. A szerb kormány most rá akarja birni Montenegrót egy olyan personál unióra, amelyben Szerbiának és Montenegrónak a külön közjog fentartásával közös külképviselete lenne. S ezzel a szerb-montenegrói egyesüléssel Szerbia a saját földjén kapna egyenes utat az Adriai tengerhez és már meg is kezdené a Belgrádból Antivárba vezető vasutvonal építését.
Ez a szerb trükk fenyegeti a monarchiát és ezért jön kapóra Bulgária felajánlása.

 

A "Koháry főhadnagy" tudja, hogy most, ezen a ponton meg lehet fogni a monarchiát és az egész bécsi látogatásnak az volt a célja, hogy kölcsönösen biztosítsák egymást Szerbia ellen a monarchia és Bulgária. És ha Ferdinánd megnyerte a monarchia jóbarátságát, akkor ismét biztosította trónját is, amely még egyre ingadozik. Az oroszbarát bolgárok áskálódnak a trón ellen, de ez valószinüleg meg fog szünni akkor, ha az Oroszország által felbujtott bolgár frakció szemben találja magát a monarchiával.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98