Dtum
Login with Facebookk
1913 | Január

Budapest 1912-ben

Megvilágítottuk a budapesti szezon 1912. évi történetét, istállótulajdonosaink és lovainkat illetőleg, e második czikkünk keretében pedig kifogjuk tüntetni nyereményeit tenyésztőinknek, apaméneinknek, végül az ügetők elért legjobb idejüket.


Elsőnek a tenyésztőket vesszük sorra. Heroldnak championatusa, de csakis az, a Wolai ménest hozta ezuttal a lista élére, a lengyel ménes neveltjei a szezonban ugyanis összesen 64.400 koronát nyertek, melyhez a bécsi derby-győztes egymaga tudvalevően 30.700 koronával járult hozzá. A fennmaradó összegben további 19 egyed dolgozik.


A tragikus véget ért Potocki gróf tenyésztését egy magyar ménes követi a névsorban, azé a ménesé – Pusztaberény – mely már évek óta az első helyek egyikét követeli magának ugy tenyésztésünkben, mint versenysportunkban. Ezuttal a somogyi hires ménes 17 ivadékkal és 58.450 koronával szerepel, mely összeghez oly kiváló egyedek, mint Luczián, Imitátor, Lógós, Lizzie, Ludas, Lotty, Illusiosn stb. segítették.


Pusztaberényre egy osztrák, a Haidhofi ménes 14 ivadékkal s 55.900 koronával sorakozik, azután azonban két olyan tenyésztő, kiknek sokat, igen sokat köszönhet a nemes ügy.
Az egyik Dessewffy Dénes gróf, kinek tenyésztéséből 18 ló 35 225 koronát nyert, köztük Kontrás S., Brácsos S., Czinczár (12.000 kor.), Betyár, Bolygó, Páva S., Küzdő P., Rabló P. stb.
A másik, Vencsellő ura, Dessewffy Miklós gróf. A mult szezonban az általa tenyésztett lovak közül 14en 22.900 koronát nyertek. Ezek sorában Csóka, Gayton L., Léni, Toncsi, Primás, Pipiske, Nini, Bokréta stb. foglalnak helyet.


A tenyésztők névsora külömben összesen 83 nevet ölel magában, s örömmel kell megállapítanunk, hogy e tekintélyes számban már nem kevesebb, mint 36 magyar tenyésztőre bukkanunk.
Kirnbauer Hugó ur körmendi tenyésztése 15.250 koronát nyert, mihez főleg Kathe és Hedvig segítették, báró Kohner Willy (14 450) tenyésztői sikereit, Mety, Metko, Czigánylegény, Lármás, Becses, Gyüger öregbítették, s emlékezzünk még meg, hogy a névsorban találjuk Frigyes főherczeg féltoronyi ménesét is (12.500), Quick és Prokop révén, a vadász és galoppsport illustris elhalt tagja gróf Nádasy Ferencz nevét Gitana révén, majd oly nobilis ügető sportsmanekét, kiknek szinei a régi világban a legsikeresebbek közzé tartoztak: gróf Károlyi Lajosét (Lord Nutling), gróf Andrássy Gézáét (Pardon) és báró Vojnits Sándorét (Lidércz).


Az apaménekre térve át itt is Herold nyereménye jutott a championatusnál döntő érvényre, a champion ugyanis az ő apja, Caid (46.900) lett. Herold mellett a kiváló stallionnak, Fantazya és Empereur voltak még a legsikeresebb ivadékai. A pusztaberényi Potential ivadékai (Lucian, Lizzie, Imperator, Szigetvár) szorosan követi 45 750 koronával, s még öt apamén van, melynek ivadékai 20 000 koronánál többet kerestek és pedig:Baronaise (Hammurapi, Gehschnell, Gambetta) 36 400, Lord Revelstoke (Heimweh, Irrlicht H., Prince Revelstoke) 35.250, Deck Miller (Czinczár, Kontrás S., Betyár, Szárcsa J. U.) 35050, Freund Fritz (Aschenbrödel, Dorina, Hm Hm) 20.420 és Bellini (Peter Bellini) 20400 koronát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dijlovaglas_Lovag_Mainoni_Ede_dzsidas_hadnagy Dijlovaglas_Lovag_Lerch_Bruna_dzidas_fohadnagy Dijlovaglas_Podmaniczky_Baro Dijlovaglas_Szakonyi_Istvan_huszar_fohadnagy
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Uri czigányok Uri czigányok
Angliában nagyon felkapták azt a jelszót hogy vissza kell térni a...
Hazátlan nép: A moldovai csángók 1. Hazátlan nép: A moldovai csángók 1.
Egyetlen népre sem illik a „hazátlan” jelző annyira, mint...
Meghalt Ugron Gábor Meghalt Ugron Gábor
Ugron Gábor Hosszú nemcsak tagja volt a képviselőháznak, hanem egyik...
A járvány utja A járvány utja
Beszéljünk most a front mögötti harcok egyikéről, a járványokról. A...
A remekül játszó amatőrök legázolták Ausztriát A remekül játszó amatőrök legázolták Ausztriát
Magyarország – Ausztria 8:1 (5:0) Aki nem sajnálta a...
Az új orosz kormány manifesztuma Az új orosz kormány manifesztuma
A forradalmi demokráczia képviselőivel megerősített, reorganizált...
Kialudt a tűz a Hohe Warte poklában Kialudt a tűz a Hohe Warte poklában
Magyarország – Ausztria 5:3 (3:1) Megérkeztünk a Hohe Wartera,...
Hadházy Dezső megsebesült Hadházy Dezső megsebesült
Korábban megírtuk, hogy Hadházy Dezső zászlós, DTE ismert rud- és...
A modern fényképezés A modern fényképezés
A fényképeknek, a melyeket élő emberekről szoktak készíteni, megvan a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98