Dtum
Login with Facebookk
1913 | Július

Akik az uj világba mennek

Minden hónapban kétszer indul el Fiuméből a kivándorlási hajó az uj világ partjai felé. A magyar emberek ezrei mennek a nagy oceánjárón, ahova lelketlen kivándorlási ügynökök csábítják a dolgoskezü munkásokat.

 

Leirhatatlan nyomor, tengernyi szenvedés vár sokszor a sok reménnyel utrakelő falusi emberekre, akik bizony a koplalást már akkor megtanulják, amikor utoljára intenek bucsut a lassankint ködbe vesző magyar partok felé. Bizony sokan gondolnak odakinn, a messze idegenben a fehér falusi házakra, amelyek nincsenek többé, a harangszóra, amelyet odakünn nem hallani a gépek zajától, de akkor már késő, visszajönni sokszor nem lehet és sok magyar ember alussza örök álmát az amerikai temetők jeltelen sirjaiban.

 

Itt ezeken a képeken látszik szomoru arca a kofferét tartó bus magyarnak, a kivándorlási ház kapuján tul látják már a füstöt okádó kéményét a nagy oceánjárónak, amely nemsokára elnyeli az öregeket, a magával viszi talán örökre a gyerekeket, jövő reménységét.

 

Velük csak az anyák meg a nagyapák mennek ki, az apa régen fejti már a kőszenet valahol Ohio sziklái között és ezekkel a kivándorlókkal elvész az egész család ebből a szomoru országból. Utoljára irnak levelet otthon maradt atyafiaiaknak a kivándorlók, holnap már a morajló nagy vizen uszik tovább velük a hajó, bizonytalan, sok szenvedéssel kecsegtető partjai felé az ujvilágnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kivándorlók indulnak a hajóhoz Kivándorlók levelet írnak az othhon maradottaknak Orosz kivándorlók kártyáznak Egy török kivándorló megberetvál egy szerb kivándorlót
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98