Dtum
Login with Facebookk
1909 | Augusztus

A kivándorlási törvény életbeléptetése

A hivatalos lap egyik közelebbi száma közölte a belügyminiszter rendeletét a kivándorlásról szóló 1909. évi II. törvényczikk életbeléptetése és végrehajtása dolgában. A törvény 53. szakasza az életbeléptetés napjának megállapításával a belügyminisztert bízta meg, a ki most, miután a szükségessé vált előkészületek megtörténtek, ma megjelent körrendeletében az életbeléptetés napjául ez év szeptember elsejét határozza meg.

Körrendeletében a miniszter megjegyzi, hogy a Brazíliába és Kanadába való kivándorlás továbbra is tiltva marad s az új törvény életbeléptetése nem érinti a Kunard-társaságnak kivándorlók szállítására adott engedelmet. Majd így folytatja: Ismeretesek azok a nemzeti, gazdasági, jogi és erkölcsi szempontok, a melyek elengedhetetlen kötelességemmé tették, hogy a törvényhozásnál az 1903. évi IV. törvényczikk gyökeres revizióját kezdeményezzem. 

Meg vagyok róla győződve, hogy a végrehajtásban érdekelt minden hatóság és hatósági közeg – a törvényhozás szándékát ismerve – a rokontörekvés készségével fog közreműködni annak a czélnak a megvalósításában, mely a kivándorlásról szóló új törvényt életre keltette. 

A körrendelettel egyidejűleg a belügyminiszter megküldötte a törvényhatóságoknak az új törvény végrehajtási utasítását. Az utasítás első fejezete a törvény egyes rendelkezéseit magyarázza. Igy megállapítja, hogy nem tekinthető kivándorlónak, a ki tanulás, szórakozás vagy egyes üzlet lebonyolítása czéljából utazik külföldre. Az utasítás azután a törvénynek a kivándorlást korlátozó intézkedéseit magyarázza. Ezzel kapcsolatban különösen figyelmébe ajánlja a belügyminiszter a határrendőrségnek és csendőrségnek, hogy azok az utazók, a kik nem kivándorlók, zaklatásnak kitéve ne legyenek. 

Az utasítás második fejezete a szállító-vállalkozókról és azok ellenőrzéséről intézkedik.
Ismerteti a törvény rendelkezéseit, a melyek első sorban a belügyminiszter által adott engedelemhez kötik a kivándorlók szállítását. Azután a szállító-vállalkozók számára a törvényben előírt kötelezettségeket magyarázza az utasítás s részletes intézkedéseket tartalmaz a szállító-vállalat ügykezelésére, valamint az ügykezelésben használt könyvekre és nyilvántartásokra vonatkozólag. 

A harmadik fejezet a törvénynek a szállító-vállalat és a kivándorló jogviszonyára vonatkozó intézkedéseit ismerteti és magyarázza, valamint a kivándorló és a szállító-vállalat között kötendő szerződés formáját és tartalmát írja elő, megfelelő iratmintákkal kapcsolatban. Ugyanez a fejezet intézkedik a kivándorlókat szállító hajók ellenőrzéséről és az esetleges fölmerülő panaszok megvizsgálásának módjáról s elrendeli e panaszok soronkívüli elintézését. 

Az utasítás negyedik fejezete a kivándorlási alapra vonatkozóan intézkedik, míg az ötödik fejezet a törvény által szervezett kivándorlási tanács czélját és föladatait ismerteti. A közigazgatási hatóságok kötelességévé teszi a rendelet, hogy saját területükön a kivándorlást állandóan figyelemmel kisérjék, a kivándorlás okait kipuhatolják és az annak megszüntetésére vagy korlátozására alkalmas eszközöket kiderítsék. Az utasítás hatodik fejezete végül a bűntetőeljárás tekintetében rendelkezik. 

A körrendelethez mellékelt második utasítás a kivándorlási biztosi hivatal teendőit írja elő.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98