Dtum
Login with Facebookk
1913 | Július

Változás a kereskedelmi kormány élén

Már régebben, legutóbb pedig gróf Tisza István miniszterelnökké történt kinevezésekor hire járt, hogy Beöthy László kereskedelmi miniszter belefáradt nehéz hivatalába és felajánlotta tárczáját az új miniszterelnöknek.

Gróf Tisza István miniszterelnök azonban, a kit Beöthy Lászlóhoz régi, intim, szeretetteljes barátság fűz, olyan nyomatékosan kérte a kereskedelmi minisztert arra, hogy maradjon hivatalában, hogy Beöthy László ez óhajtásnak eleget is tett. De hangsulyozta, hogy csakis addig tartja meg tárczáját, a mig a miniszterelnök megfelelő utódot talál. 

A kereskedelmi miniszter távozását azokkal a megrenditő családi fájdalmakkal indokolta, azokkal a lesujtó gyászesetekkel, melyek az utóbbi időben érték. Azontul pedig Beöthy László nemcsak politizáló miniszter volt, hanem a diszes állást, melyet nemcsak párthiveinek, hanem politikai ellenfeleinek is teljes méltánylása mellett töltött be, tulságos odaadással látta el; reggeltől késő estig dolgozott a miniszteriumban és figyelme, érdeklődése kiterjedt a kereskedelmi minisztériumhoz tartózó legaprólékosabb ügyekre is. 

De nagy és nemes munkájában sulyos családi fájdalmak zavarták meg és ezek lehetetlenné tették számára, hogy azzal az odaadással és lelkesedéssel vezesse tovább minisztériumának ügyeit, mint eddigelé tette. És erre való hivatkozással kérte felmentését gróf Tisza István miniszterelnöktől, a ki, méltányolva hűséges munkatársának óhajtását, s kénytelen volt beleegyezni távozásába. 

Beöthy László utódjául gróf Tisza István miniszterelnök báró Harkányi Jánost hozta javallatba Ő Felségének, a ki elfogadva az előterjesztést, az új miniszter kinevezését és a régi fölmentését már julius 15-én közölte a hivatalos lap.

Báró Harkányi János dúsvagyonu főúr, két cziklusban volt országgyűlési képviselő, most a főrendiház tagja. Az üzleti világgal élénk összeköttetést tartott fönn s több nagyvállalat igazgatóságában tevékeny részt vett. Életrajzi adatait a következőkben közöljük: 

Báró Harkányi János 1859. április 6-ikán született; Frigyes báró fia. Középiskolai tanulmányait Budapesten és a külföldön végezte, később a hóhenheimi gazdászati intézetnek, majd a hallei egyetemnek volt a hallgatója.

Eleget téve hadkötelezettségének, mint egyéves önkéntes, 1879-ben az ötödik huszárezred tartalékos hadnagyává nevezték ki, a közös hadseregből pedig szolgálati ideje letelte után áttették a honvédséghez hasonló minőségben, később szolgálaton kivül állapotba helyezték.

1882 óta atyja zemplénmegyei birtokát és ugyane megyei saját gazdaságát is vezeti. Zemplénmegyének bizottsági tagja s több nagyobb vállalat igazgatóságának a tagja. 1896-ban és 1901-ben a facseti kerületben szabadelvüpárti programmal képviselővé választották, de nagy elfoglaltsága miatt mandátumáról 1902-ben lemondott. 1903 óta a főrendiház örökös tagja. A főrendiházban helyet foglalt eddig a naplóbiráló bizottságban, s tagja az országos ipatanácsnak is. 

Báró Harkányi János az uj kereskedelemügyi miniszter ma tetette az esküt a király kezébe s ezzel kapcsolatban Beöthy Lászlót a király állásától fölmentette s távozása alkalmából a vaskoronarend első osztályával tüntette ki. A királyi elismerés méltó jutalma Beöthy László politikai és közéleti működésének s annak a munkálkodásnak, melyet a kereskedelemügyi tárcza ellátásával betöltött. 

Beöthy László működésének ebben a szakában az ország közvéleménye s a kereskedelmi, közlekedési és ipari élet minden tényezője előtt csak gyarapította a rokonérzésnek és nagyrabecsülésnek azt a summáját, mely kinevezésekor miden oldalról feléje fordult. Tárczája ügyeinek ellátásában fáradhatatlan gondosság, munkakedv és tevékenység, a fórumon való szereplésében nagy képességei mellett is szerénység, egyszerűség, a politikai küzdelmekben öntudatos férfiasság jellemezte.

Mindenki előtt emlékezetes marad, hogy viselkedett a parlament egyik viharos ülésén, mikor az ellenzék változatlanul gyalázkodó kifejezései miatt egy egész dühös táborral szemben kész volt magát odaállítani. 

Beöthy Lászlóval együtt távozik a kereskedelmi minisztérium éléről Kálmán Gusztáv államtitkár is, a kinek utódja egyelőre még nem ismeretes.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Beöthy László kereskedelmi miniszter Báró Harkányi János kereskedelmi miniszter Kálmán Gusztáv kereskedelmi államtitkár
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98