Dtum
Login with Facebookk
1913 | Július

Gróf Andrássy pártalkítása

Nagy hiba volt Andrássytól, hogy a múlt választások előtt feloszlatta a pártját – mint a hogy a nagy urak a versenyistállójukat szokták feloszlatni, mikor ráúntak. De még nagyobb hiba volt a tanács, melyet hiveinek adott, azt mondván nekik, hogy lépjenek be a munkapártba. Mert ez kétszinü eljárás volt, a mely pedig politikában mindig megboszúlja magát. Ha Andrássy helyeselte a munkapárt programmját, akkor neki is be kellett volna e pártba lépnie, s nyiltan támogatnia annak törekvéseit. Ha pedig nem helyeselte, akkor nem volt szabad hiveit oda terelni. Kétszinüség ily kérdések meg nem engedhető.


S ha most újra pártot alakít Andrássy, akkor nemcsak a múltban elkövetett hibáira dupláz reá, de fellépése is megint olyan, a melyből teljesen hiányzik az őszinteség. Mert hát mit akar? Tisztán 67-es politikát akar folytatni? Akkor nincs közötte és Tisza között elvi külömbség. Már pedig politikai pártok csakis elvi alapon szervezkedhetnek. Az, hogy valaki az Andrássy szép szemeiért hagyja ott Tiszát, lehet ok egyes kivételes emberekre, de nem lehet elhatározó ok nagy tömegekre.


Vagy talán arra spekulál Andrássy, hogy a függetlenségi párttól fog elhódítani hiveket? Ugylátszik erre számít, és ez az a mi kétszinünek mutatja eljárását. Csakhogy egyes embereket félre lehet vezetni, de egész nemzetet nagyon nehéz. Az mindig megérzi az igazságot még a legbonyolultabb kérdésekben is.


Andrássy igen sokat vétkezett a függetlenségi pártok ellen eddig is. Mikor belügyminiszter volt a koaliczió alatt, felhasználta és elfogadta a függetlenségiek támogatását, de alattomban minden ellenük dolgozott. Az ő bűne volt legfőképen, hogy a nagy 48-as és függetlenségi párt ketté szakadt, mert ő nem engedte a választási törvényjavaslat tárgyalását, hanem keresztül erőszakolta a bank-kérdés szinrehozatalát. Ez az ő múltja eléggé megtaníthatta a függetlenségi választókat, hogy ne bízzanak benne. Ha mégis azokra számít, ez arról tanúskodik, hogy nemcsak hiszékenyeknek, hanem ostobáknak is tartja az embereket. De meg fogja mutatni a jövő, hogy nagyot csalódik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Uj német diszkoszrekord Uj német diszkoszrekord
Uj német diszkoszrekord. Curt Frank, a Sportclub Marcomannia...
Pénz vagy vas, vaj vagy ágyu Pénz vagy vas, vaj vagy ágyu
A newyorki Times harsogóan harci kiáltással szólitja sorompóba a...
Szilassy Nadinka nyerte a bajnokságot Erdős Klári és Botond Évi előtt Szilassy Nadinka nyerte a bajnokságot Erdős Klári és Botond Évi...
Rég volt olyan izgalmas és érdekes küzdelem a városligeti jégpályán...
A franczia köztársaság új elnöke A franczia köztársaság új elnöke
Az új elnök Poincaré Raymond. Poincaré 1860-ban született...
Apróságok
Zoroaszter, az ó-iráni vallás reformátora, azt írja, hogy mikor neki...
A miniszterelnök nyilatkozata A miniszterelnök nyilatkozata
A mikor, ugymond, Lukács, a jelenlegi kormány az ügyek intézését...
Piccard professzor Piccard professzor
Megjött a tanár úr!... Piccard professzor, a vakmerő világűr-repülés...
Az angol rendőrség gépfegyvertüzzel, tankokkal és repülőgépekkel megkezdte Palesztinában a rend helyreállitását Az angol rendőrség gépfegyvertüzzel, tankokkal és repülőgépekkel...
Jeruzsálmi jelentések szerint vasárnapra virradó éjjel egész...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98