Dtum
Login with Facebookk
1913 | Június

Tisza

Mikor Lukácsa a megbélyegző törvényszéki ítélet után beadta lemondását a királynak, ugy tüntette fel magát, mint az igaz ügy áldozatát, aki mindenkoron hűen kitartott a korona mellett és aki szivesen otthagyja állását, hogy utódjára csak olyan embert nevezzen ki, aki hasonlóképen kész szembeszállani a "rebelisekkel", a forradalmárokkal, a monarchia legnagyobb ellenségeivel. Ilyen embert ő csak egyet ismer és ez Tisza István.


De Lukács nem elégedett meg avval, hogy ily módon félrevezette a koronát. Szerda estétől kezdve egészen szombat délutánig, amig Tisza dezignálása megtörtént, Bécsbe maradt és minden nap felkereste a király kabinet-irodáját, tanácskozott Daruváryval, Berthold gróffal és mindazokkal, akiknek szavuk van a magyar kormány-válság elintézésében. Kért, könyörgött, hazudott, presszionált, csak azért, hogy Tisza legyen az utódja és ne olyan, aki az ő egész kormánypolitikáját, ezt a rettenetes, korumpált, csendőrős , és gerővilmosos politikát megtagadná, keresztülvitte azt, hogy a király meg sem hallgatott más politikust, mivel amit ő kivánt, mert tartott attól, hogy valaki mégis leleplezné ezt a sötét aknamunkát és felvilágosítaná az uralkodót.


Igy történt, hogy még azt sem hallgatták meg, aki az uralkodóhoz, Ferenc Ferdinánd trónörököst, akiről köztudomásu, hogy nem szimpatizál Tisza politikájával. Igy történt, hogy Jósika báró néhány perces audienciája után Tisza István lépett a király dolgozószobájába és arra a kérdésre, hogy kit tart alkalmasnak a magyar válság megoldására, gőgös önteltséggel azt felelte:
- Ha ő felséged ugy kivánja, én rendet teremtek Magyarországon....

És eljött rendet teremteni, ugy, akárcsak tíz esztendővel ezelőtt. Hajszálnyit sem változott azóta, legfeljebb csak annyiban, hogy az akasztófát, amit akkor csak emlegetett, most már komolyan is kész felállítani az országház kapuja elé, hogy odafeszítse a mandátumoktól megfosztott, a palotaőröktől megkardlapozott ellenzéki képviselőket.

 

Rettenetes csak elgondolni is, hogy ez az ember sohase tanul, csak mindig erőszakosabb lesz és mindig elszántabban kergeti az országot abba a katasztrófába, amelyeket addig festett a falra, mig végre csakugyan a nemzetre zudított. Egyedüli reménység, melylyel még vigasztalódhatunk, csak az, hogy amint a multba saját vaksága buktatta el, most is hamarosan elpusztult a maga vérlázítóan beteg politikájába.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Menelik négus és családja Menelik négus és családja
Abessziniának hatalmas császárjáról, Menelik négusról, nemrégen az a...
Gumicsónak a háborúban Gumicsónak a háborúban
A most folyó világküzdelemben a hadszínterek mindegyike bővelkedik...
Seyss-Inquart Hollandia birodalmi biztosa Seyss-Inquart Hollandia birodalmi biztosa
A Vezér dr. Seyss-Inquart birodalmi minisztert a megszállott holland...
A horvát bán kellemetlen afférja Budapesten A horvát bán kellemetlen afférja Budapesten
Kellemetlen afférje támadt mult hétfőn a Budapesten időző Tomasics...
A paradicsom tenyésztése A paradicsom tenyésztése
A paradicsom magját legjobb márczius hó második felében vetni. A...
Károlyi Mihály, Szende Pál és Jászi Oszkár részére salvus conductust kér Ábrahám Dezső Károlyi Mihály, Szende Pál és Jászi Oszkár részére salvus conductust...
Herceg Windiscgraetz ismert vádjai ügyében erélyes akcióra...
Harmincezer néző a Ferencváros – Hungária mérkőzésen Harmincezer néző a Ferencváros – Hungária mérkőzésen
Ragyogó napsütés, ideális futballidőre virradt a derby. A két nagy...
Őszinte bírálat az első vígszínházi bemutató színpadi és nézőtéri ruháiról Őszinte bírálat az első vígszínházi bemutató színpadi és nézőtéri...
Nagyon szép fekete kreppszatén estélyiruhája.Ez a ruha összpontosítja...
Egy egri lakatossegédből lett régész világraszóló fölfedezése 3 Egy egri lakatossegédből lett régész világraszóló fölfedezése...
Dancza János alkalmi munkát vállalt, mindent, ami akadt, így tengette...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98