Dtum
Login with Facebookk
1913 | Május

A három éves katonai szolgálat Francziaországban

A franczia törvényhozás nem régiben elhatározta, hogy ily módon pótolja a hadsereg emberhiányát. Most került rá elsőizben a sor, hogy az új védőerőtörvényt alkalmazzák és tegnapelőtt kihirdették, hogy az 1910. évi korosztályt, a melynek most telt le a két éves szolgálata, még egy esztendőre bentartják.

 

Ez az újítás bizonyára keserűen érintette a hadseregnek valamennyi közvetlenül érdekelt katonáját, azonban elkeseredésének csupán a touli helyőrség adott nyiltan kifejezést, a melynek kebelében valósággal lázadásszerű jelenetek játszódtak le. A touli eseményeket alig tekinthetjük leszigetelt jelenségnek: fényt vet az arra a szellemre, a mely aláásta az egész franczia hadsereg fegyelmét. A lázongásról a következő tudósítások érkeztek:
Május 17-én este Toulban mintegy 200-300 katona verődött össze egy utczában, hogy tüntessen az 1910. évi korosztály visszatartása ellen.
Mikor május 18-án a touli helyőrség egyik őrnagya egyedül ment a donmartini gyakorlótérre, a hol katonák tiltakoztak a három éves szolgálati idő ellen és szétoszlásra szólította föl őket, a tüntetők ezt választották:
Inkább háborút! Szivesen verekszünk, de három évig nem akarunk itt élni!


A katonákkal tárgyaló őrnagyot magánemberek mentették meg a katonák dühétől. A mikor az őrnagy kérésére egy század lovasság jelent meg a gyakorlótéren, a tüntetők rendetlenül szétoszlottak. Egy polgári ruhában levő hadnagyot, a ki szintén helyreállítani igyekezett a rendet, 15 tüntető összeverte. Este hét órakor a rend helyreállott. A 20-ik hadtest parancsnoka Toulba érkezett, hogy az eseményekről jelentést tegyen a hadügyminiszternek. A tisztek parancsot kaptak, hogy térjenek vissza a kaszárnyákba és barakkokba.


A 35. gyalogezred is tüntetést rendezett a hároméves katonai szolgálat ellen. Állítólag katonák elénekelték az internaczionálét és megvertek egy őrmestert. Az ezredes azonnal összegyűjtötte a csapatokat és hazafias beszédet intézett hozzájuk. Öt embert lezártak.


A kamara május 19-iki ülésén a hadügyminiszter törvényjavaslatot terjesztett elő, melyben több mint 400 millió hitelt kér az 1910. évi korosztály harmadik évre való visszatartásának költségeire. A kormány e bejelentését a legszélső baloldal zajongással fogadta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98