Dtum
Login with Facebookk
1913 | November

Jelenet a bécsi magyar miniszterium előtt

November 19-én délelőtt, a mikor a magyar delegátusok összegyülekeztek a magyar minisztérium épületében, hogy meghallgassák azt a beszédet, a mellyel báró Láng Lajos elnök a delegátusok nevében a királyt üdvözölte, a magyar miniszterium előtt a botrányairól ismeretes politikus állatorvos, Szerdahelyi Henrik, ismét utczai botrányt rögtönzött, a miért a rendőrök azonnal le is tartóztatták.


Lukács László volt miniszterelnök gróf Serényi Béla társaságában automobilon érkezett a magyar miniszterium elé, a melynek környékéről a rendőrök még a járókelőket is elterelték. A minisztérium épületével szemben a Petrarka-utcza torkolatánál azonban mégis elég nagyszámú sokaság verődött össze a kiváncsi közönségből, a mely a magyar díszruhás urak fölvonulását látni akarta. A mikor Lukács László kiszállott a kocsiból és be akart lépni a magyar miniszterium kapuján, az utcza tulsó oldaláról egy fehér csomag repült feléje. A csomag az épület falát érte, körülbelül két méter magasságban és onnan hullott le az utcza kövezetére. A volt miniszterelnök az ütődés zajára föltekintett és mivel a falon tenyérnyi nagyságú helyen hiányzik a vakolat, azt hitte, hogy a falról most esett le egy darab vakolat és nyugodtan folytatta útját a négyes számu kapun át a miniszterium épületébe. Ugyanekkor az utcza tulsó oldalán Szerdahelyi állatorvos nevetve fölkiáltott:
- Ott van a marhasó, meg a kártya!
Az utczán semmi feltűnést nem keltett a dolog. Egy rendőr, a ki látta az esetet, azonnal karonfogta Szerdahelyit és a legudvariasabban így szólt hozzá:
- Bocsánatot kérek, sziveskedjék engem követni és ezzel el is vezette Szerdahelyit a Petrarka-utczán át. Az állatorvos készséggel követte a rendőrt, útközben azonban nagymennyiségü sót és apróra tépett tarokkártyadarabokat szórt ki az utcza kövezetére. Abban a csomagban, a melyet a falhoz vágott, szintén só és apróra tépett tarokkártya volt. A rendőrség egyelőre fogva tartotta Szerdahelyit, mert Bécsben hasonló utczai botrányok miatt már kétszer is elitélték és büntetésének kitöltése czéljából eddig még egyáltalán nem jelentkezett.


Egy bécsi tudósítás a következőképen állapítja meg hitelesen a Magyar Ház előtt történteket: Még mielőtt Lukács László kocsija a Magyar Ház elé érkezett, Szerdahelyi állatorvos egy papírzacskóból sót szórt a földre. Azután a papirzacskóban még megmaradt sót egy csomag kártyával együtt a falhoz vágta. Véletlenül épen abban a pillanatban érkezett oda Lukács László kocsija, őt azonban a dobás nem találta és nem is találhatta. Lukács László az esetet észre sem vette.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Olaszország – Magyarország 2:1 (1:0) Olaszország – Magyarország 2:1 (1:0)
A pályán végigmasírozik a vasutasok szokatlanul népes zenekara....
A betörő nagyzási hóbortja A betörő nagyzási hóbortja
Téved, a ki azt hiszi, hogy a betörő mind tagbaszakadt ember,...
Uj gyorstüzelő ágyu Uj gyorstüzelő ágyu
A hadi technika, különösen a tüzérség lőfegyverei tekintetében az...
Mátyás király Gömörben - Sajógömör ünnepe Mátyás király Gömörben - Sajógömör ünnepe
Junius elsején nagy ünnep volt Sajógömörön: leleplezték a nagy...
Szendrey Júlia - Herczeg Ferenc színműve a Nemzeti Színházban Szendrey Júlia - Herczeg Ferenc színműve a Nemzeti Színházban
Petőfi költészete és tüneményes halála elviselhetetlen örökséget...
Petőfi ládája Petőfi ládája
Ki ne ismerné Orlai Somának azt a képét, melyen Petőfi egy szegényes,...
Új elmélet a Nap  fizikai alkatáról  2. Új elmélet a Nap fizikai alkatáról 2.
A Nap gáznemű anyaga kissé lapult ellipszoid alakú és 15 1/2 nap...
Petelei István. Petelei István.
Elvonultan él, az év három szakában Marosvásárhelyt, nyáron pedig...
Európa műkorcsolyázó bajnoksága Európa műkorcsolyázó bajnoksága
Az Eispalast-ot zsufolásig megtöltő közönségnek minden tekintetben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98