Dtum
Login with Facebookk
1914 | Április

Európa a vihar előtt

A vihar még nincs itt, de egy-egy szélroham már végig fut a rónán, a fák váratlanul egyszerre meggörbülnek, valami idegen, félelmetes zugás van a levegőben, az ég mind sötétebb lesz, még nincsen semmi, még nem történt semmi, de mindenki érzi a levegőből, hogy valami történni fog: jön a vihar.


Ez Európa képe s ebből a képből most elsősorban az érdekel bennünket, hogy ide, errefelé melyik oldalról fog orvul lecsapni. A multak tapasztalatai igazolják s az európai államok gazdasági érdekeinek elhelyezkedése bizonyítja, hogy a vihar csak Oroszország felől jöhet. A nagy szláv invázió, a szláv lehatalmasodás, amely belülről is marja, fenyegeti a monarchiát, kivülről is elsősorban bennünket fenyeget. Ami Magyarország volt a középkorban a török veszedelem ellen, ugyanaz lett most a monarchia a szláv benyomulással szemben: Európa védébástyája. S ezen a helyen kétszeres ügyességgel kell állani a diplomáciának, hogy a szláv erővel a ravaszsággal szemben síkra szállhasson.


A diplomácia nem olyan mesterség, hogy annak minden csinját-binját a világba lehessen kikiáltani. Ez nem politika. Ez sokkal több annál. És Berchtold grófot akármennyi gáncs és támadás is éri, a külügyminiszter tudja, hogy az eddig folytatott politika az egyetlen, amely a monarchiát megvédelmezi a sulyosabb rázkódtatásoktól. Nem lehet agressziv politikát folytatni, nem lehet erőszakkal beleszaladni a háboruba, csak azért, hogy így meg amugy megmutatjuk annak a muszkának. A balkáni konfliktus ügyes elintézése bizonyítja, hogy a monarchiát minden meghátráló, békés politikája mellett sem érte kudarc s csakis így lehetett elérni a békés megoldását egy fenyegető európai háborunak.


Most Oroszország felől ismét fujdogál a vihar. Az osztrák-magyar diplomácia a maga okos, tartózkodó magatartásával csak azon van, hogy ez az állam, amelyet a belső zavarok s a gazdasági krizis amugy is a végsőkig gyengítenek, ne keveredjen egy nemzetközi konfliktusba. Csak gazdaságilag tökéletesen rendezett államok folytathatnak támadó külpolitikát. A külügyminiszter ezt nagyon is jól tudja. S ezért van minden, ezért kell nekünk tartózkodó, csendes politikát folytatni s erre irányul az osztrák-magyar diplomáciai minden törekvése.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98