Dtum
Login with Facebookk
1914 | Április

Ulster forradalma

Hetek óta nincs rendes élet Ulsterben. A lakosság munkabíró része fegyverben áll. Mindenfelé Carson képviselő önkéntes csapatai gyakorlatoznak és készülődnek az angolokkal való nagy összecsapásra. Ez az összecsapás azonban késik, mert a londoni kormány kerülni akarja a vérontást.

 

A "home-rule"-t azonban – ami körül történt a kavarodás – az angol parlament a mult héten megszavazta s ha megszavazta, akkor életbe is akarja léptetni. Most az egész világ kiváncsian várja, hogy mi fog történni Ulsterben, hogy vajjon sikerül-e az angol kormánynak békésen elintézni ezt a kérdést.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Ulster
Tánczos G. Károly

Ulster zászlója

Ulster majdnem a mai Észak-Írország. Az 1914-es zavargások már előrevetítették az 1922- es döntést: a 32 ír megyében népszavazást rendeztek. A kilenc ulsteri megyéből hat úgy döntött, hogy nem Írországhoz akar tartozni, hanem marad az Egyesült Királyság része. Lakossága a skótok és az angolokhoz hasonlóan protestáns, míg az írek 98 százaléka katolikus.
A harmadik képen látható zászlót évszázadokon át használták.
Érdekes a zászló közepére tett vörös kéz „története”.
Hajdanán a sziget két befolyásos embere elhatározta, hogy sajátos „párbajban” döntik el, kié legyen egy - egy termékeny tengermelléki földdarab. A szabályok mind két család legrátermettebb fia beül egy-egy csónakba, kieveznek a parttól pár mérföldre, majd egy jelre elkezdenek lapátolni, és aki hamarabb teszi rá a kezét egy sziklára, annak a családja birtokolhatja az egész környéket örök időkre.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ulsteri forrongás Forrongások Ulsterben Ulster zászlója
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98