Dtum
Login with Facebookk
1914 | December

A maximális árak

Hosszu vita és vajudás után végre létrejött a kormányok között a megállapodás a gabonafélék és a liszt maximális árainak megállapitására nézve. E megállapodás alapján a magyar kormány november 29-én publikálta az ármegállapitásról szóló rendeletét. Ez az ármegállapitás nem történik bizonyos egyforma fix összegben, hanem járásonkint és községenkint megalakitandó ármegállapitó bizottságok utján fog eszközöltetni.

Az ármegállapitás alapja a buzánál és a rozsnál az október utolsó két hetében jegyzett átlagos ár, árpánál a november hó első két hetében jegyzett átlagos ár, tengerinél pedig ugyancsak a november hó első két hetében jegyzett vételár, még pedig valamennyi gabonanemüre nézve a járásonként és városonként jegyzett árak alapján.

A lisztre nézve a rendelet minden egyes lisztfajta árát bizonyos százalékos pótárban szabja meg, mely az illető gabonanemü maximális árához hozzáadandó.

A maximális ár csak a nagyban való forgalomra nézve irányadó, ugy, hogy a fogyasztóközönség ez áraknál magasabban fog a gabonához és a liszthez jutni. A rendelet a kicsinyben való eladók hasznát ugy korlátozza, hogy a detaileladás árai csak a legmagasabb áraknál nem aránytalanul lehetnek magasabbak.

Ez a rendezés igen éles ellentétek eredménye gyanánt, mint kompromisszum jött létre.
Hatása a mai magas árak mérséklésére nem igen lesz, minthogy az alapul vett átlagos vételárak az illető cikkekre nézve jóformán a legmagasabbak a háboru kitörése óta. A rendelet tehát tulajdonképpen csak azt fogja megakadályozni, hogy ezek az exorbitáns háborus árak még tovább is emeltessenek.

Viszont a fogyasztó közönségre nézve mintegy fixirozzák most már ezt a magas árnivót, amely semmiféle körülmények között sem fog alacsonyabbra sülyedni.

A rendelet további hibája, hogy az őrlési hasznot tulmagasan állapitja meg, ami által a liszt szintén mai magas árán tartatik fenn.

Az ármegállapitásnak szankciója nincsen abban az értelemben, hogy ezen árak mellett kötelezhetné a gabona, vagy liszt tulajdonosát készletének átadására. Hiányzik az eladási kényszer, amelyet a nagy fogyasztóközönségre nézve korántsem pótolhat a katonaság rekvizicionális joga. Sőt azáltal, hogy a rekvizició most már ez általánossá váló maximális árak alapján fog megtörténni, hiányzik a készletek birtokosainál a rekviziciótól való félelem momentuma, amely addig eladásra serkentette őket, nehogy a katonaság olcsó áron elrekvirálhassa a készletüket.

Sajnos, a maximális ármegállapitási rendelet hatásában nem igen fogja a nagy drágaságot enyhiteni és nem eredményez egyebet, minthogy biztositja a gazdáknak a borzasztó drága eddigi árakat. A fogyasztó közönségnek ebből az ármegállapitásból nagyon kevés lesz a haszna.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Cséplőgép a Kühne gépgyár katalógusában Betakarítás a gőz-cséplőgéppel Gőzgéppel hajtott cséplőgép
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98