Dtum
Login with Facebookk
1914 | Február

Wekerle kritikája Tiszáék politikájáról

Nagyjelentőségű politikai esemény színhelye volt vasárnap délután a Nemzeti Kaszinó díszterme. A hagyományos Széchenyi-ünnepre gyültek össze a kaszinó tagjai, ott voltak a legkülönbözőbb politikai pártok vezérférfiai, a kormány képviselői, hogy meghallgassák Wekerle Sándornak, a visszavonult, de mindig nagytekintélyű politikusnak ünnepi beszédét.

 

És ez a beszéd tényleg igazolta a hozzáfűződő nagy várakozást; hatalmas kritika volt ez a mai kormánypolitika felett, ostorozása a mostani korrupt, széthuzó erkölcsöknek, a parlamenti és közéleti terrornak. Tisza az asztalfőn ülve, szemben Wekerlével, némán hallgatta ezt a sulyos birálatot és ugy tett, mintha Wekerle szavai nem is neki szólanának. A beszéd után sietve gratulált Wekerlének, noha érezte, hogy ez a beszéd a koaliciós miniszterelnök első, de nem utolsó támadása volt a bihari erőszak politikája ellen.


Az asztalfőn Wekerle Sándor ült, jobbra tőle Dessewffy Aurél gróf, balról pedig Széchenyi Béla gróf koronaőr ült, míg Wekerlével szemben Széll Kálmán és Tisza István gróf miniszterelnök foglaltak helyet. A kormány tagjai közül megjelentek Ghillány Imre báró földmívelésügyi és Jankovich Béla közoktatásügyi miniszterek és ott voltak azokonkívül Beöthy Pál házelnök, Terstyánszky Károly hadtestparancsnok is.

 

A pecsenyénél felemelkedett Wekerle Sándor és általános figyelem között a következőket mondotta:
- A nagy Széchenyi szerint főleg önmagunkban keressük a hibát és ne hátra, hanem előre tekintsünk. A multból csak azt ujitsuk fel, amit ő ajánl: az összetömörülést, a kérdések alapos előkészítését, az ellenvéleménynek ne legyőzését, de meggyőzését. Főleg elítélte ő a terrort. A közérdek önzetlen szolgálatát állította előtérbe, a közteherviselést és a hagyományok fokozatos fejlesztését állítja oda, mint gazdasági, társadalmi életünk alapkövetelményét.

 

Ma ugy közéletünkben, mint magánéletünkben a terror minden jelenségeivel találkozunk. (Ugy van.) A munkásoktól kezdve a szellemi foglalkozást űzőkig, sőt még a törvényhozás termeiben is a kölcsönös terror jelenségeivel találkozunk. (Zajos taps és helyeslés.) Sötét háttérként kiséri e tragédiát az erkölcsi felfogás lehanyatlása. A megértés utját kell tehát keresnünk. A tiszta morális felfogás a kisebbségnek leghatalmasabb védelme és az fejti ki a legnagyobb morális erőt, aki igyekszik a megértés utjait egyengetni. Megértés nélkül ki fogja gazdasági életünknek fellendülését kimunkálni? Ki fogja irni a növekedő közszolgáltatásokat? és emelkedett érzés nélkül ki fogja az igazság és méltányosság utjait egyengetni? És ki fogja meg nem ingó biztos alapra helyezni a nemzeti védelmet? Mert a végeknek megnyugtatására kivánatos feladat. De félek, hogy koncentráció nélkül palativ kisérlet marad. És végül ki fogja biztos kézzel kiterjeszteni a politikai jogokat, ha nem a megértés utján hozza azokat?


Alaptétele volt Széchenyinek, hogy ellenfelében is mindig tiszta intenciókat tételezett fel. A mai vezetőférfiaknak tiszta intenciója ébreszti fel bennem a hitet. Mert ha néha kihivja is a legszigorubb kritikát, de személyi akadályokat nem érinthet. Ezt a tételt tartsuk mi meg és másokkal is tartassuk meg. Bocsássanak meg uraim, hogy én igen komolyan beszélek. Teszem ezt csak azért, hogy a jövő iránt való bizodalmat felkeltsem.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A khinai hadsereg A khinai hadsereg
A khinai nép legnagyobb részének nevezetesen ,még csak sejtelme sincs...
Orosz-japán béke-alkudozások Portmouthban Orosz-japán béke-alkudozások Portmouthban
A béke-alkudozásokat Portmouthban megkezdik augusztus 5-ikén. A...
Dinamitmerényletek és vérengzések Szalonikiben
A maczedón és albán lázadás. Már hetek óta hiresztelték, hogy a...
Magyarország műkorcsolyázó bajnoksága Magyarország műkorcsolyázó bajnoksága
Szerda délután 3 órakor tartották meg a versenyt Magyarország...
Tizenöt milliárd dollár kölcsönt ad Amerika a világ államainak Tizenöt milliárd dollár kölcsönt ad Amerika a világ államainak
Vinson amerikai kincstári államtitkár a kongresszus előtt a külföldi...
A tavasz bevonulása Európába és Budapest növényzetének tavaszi ébredése 1. A tavasz bevonulása Európába és Budapest növényzetének tavaszi...
Budapesten a tavasz 1927-ben március 21-én 15 óra 59 perckor...
Gabonatőzsde Gabonatőzsde
Az átmenetileg észlelt árhanyatlás néhány napon belül nemcsak...
Öt vers - Sárközi György
Hallottad hangját a fenyőnek. Mikor megrontva az erdei csendet ...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A népkormány legutolsó rendelete: A hivatalos lap 23-iki száma közli...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98