Dtum
Login with Facebookk
1914 | Január

Kis gazda rovat

A konyhakert és a gyümölcsös trágyázása

Az árnyékszéktrágya úgy a konyhakertben, mint a gyümölcsösben egyike a legjobb trágyaanyagoknak. Bár meleg természetű, még sem oly heves, mint a lótrágya s annál és általában mindenféle lótrágyánál gyorsabban bomlik és hatása hasonlít a műtrágyákéhoz, azonban annál tartósabb. Lehet friss állapotban is alkalmazni, de lehet leföldelve érlelni is, a hol csakhamar komposztszerű tömeggé alakul át.

Friss állapotban használva arra kell ügyelni, hogy az közvetlenül a fák gyökeréhez ne kerüljön, mert különféle gyökérbetegségeket idézhet elő. A trágyázás legalkalmasabb ideje a tél, mert a trágya kellemetlen szaga ilyenkor hamar eltűnik, de meg a hatása is tökéletesebb, mert a hó olvadása alkalmával biztosan a rendeltetési helyére, a fa gyökereihez jut.

Ha bőségben van árnyékszéktrágya, télen egyszerűen elöntözhetjük a fa alatt, ha azonban tökéletesebb munkát akarunk végezni s ha a trágyával is takarékoskodni akarunk, a fa koronájának kerülete alatt egymástól 80-100 czm.-nyire 30 czm. átmérőjű 50-60 czm. mély lyukakat ásunk s ezt kétharmad részben árnyékszéktrágyával megtöltve beföldeljük. Ha azonban tavaszszal vagy nyáron trágyázunk, mélyebb gödröket kell ásni s czélszerű a trágya tetejébe bőségesen vizet önteni.

Az árnyékszéktrágyát nem szükséges más anyaggal keverni, s tisztán is alkalmazható. Lehet azonban keverni is hamuval, vagy istállótrágyával, sőt az utóbbival össze is lehet érlelni, mely esetben a kellemetlen szagát teljesen elveszíti. Mivel igen erőteljes trágya, túl sokat ne alkalmazzunk belőle a gyümölcsfák trágyázására, mert különben igen sok vizhajtás fog fakadni a fán. Mérsékelten alkalmazva azonban a legkitűnőbb trágyaanyag. 


Gyümölcsfák a vetemények közt

Tekintve azt, hogy a törpe gyümölcsfák alig vetnek árnyékot, konyhakertünkbe egész bátran ültethetünk ilyeneket. Ez esetben azonban azt a tért, a melyet a fa elfoglal az olyan kiterjedésben, mint a fa koronája, konyhakertészetileg művelni nem szabad. A törpefák gyökérzete ugyanis mindjárt a föld színe alatt terül el. A fa alá ültetett konyhakerti növények elvonják a táplálékot a fa gyökérzetéből s ezt a fa természetesen megsínyli.

Ennél sokkal nagyobb baj azonban, hogy ha a fa alját is kihasználjuk, hogy az ásással a fa gyökérét megsértjük. A törpefa alját fölásni sohasem szabad, hanem csak a föld felszinén kapával kissé föllazítani.

Bár a törpefa nyári szárazság idején megkivánja az öntözést, a konyhakertben szokásos mindennapos öntözést nem tűri, chlorosisba esik, sőt el is pusztulhat.

A veteményes ágyakból kikerült gyomot azonban a törpefák alá hányhatjuk, mert ezáltal a talajt javítjuk, no meg a föld nedvességtartalmát is jobban megköthetjük, ügyelni kell azonban arra, hogy a gyökérnyakat ne temessük be, mert annak levegőre van szüksége. 


A vaj eltartása

Legjobban eláll a vaj sötét szellős, hideg helyiségben, mázos cserépedénybe sajtolt állapotban. Naponta friss, tiszta sósvízzel nedvesített vászon ruhával legyen a vaj letakarva. Magától értetődik, hogy ezen ruháknak nagyon tisztáknak kell lenni s hetenként kétszer ki kell őket főzni. A helyiség levegője is tiszta és főként minden szagtól mentes legyen, mert a vaj magába veszi az illatot legyen az jó vagy rossz.

A vaj tartósságát még inkább emelhetjük, ha az edények vizzel telt tányérokra helyeztetnek, mert a likacsokon át felszivódik a viz a cserépedény falaiba s ezzel a vaj hőmérséklete leszállíttatván, tartósabb lesz az.

Csak olyan vaj tartható el hosszabb ideig, mely kifogástalanul friss tejszinből készült, mert a régiből csinált hamar romlásnak indul. A vajból mindig legrégebben raktározottat kell elfogyasztásra kiadni, esetleg ha kényes ételekhez kell a vaj, vagy mint teavaj nyer alkalmazást, akkor keverjük vagy gyúrjuk össze ugyanannyi friss vajjal a gyuróasztalon.

Nagy mennyiségű vajat horganyzott vaslemezzel bélelt deszkarekeszekben lehet eltartani, hűtőházakban, nagyobb tehenészetek a nyári felesleges vajat így szokták télre eltenni, mikor jobban lehet értékesíteni, mert akkor nagyobb a kereslet, de kisebb a termelés.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sajkészítés a juhásztanyán (Kúnmadaras) Sajtszárító kerék és tejes kunyhó (Nagykunság)
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98