Dtum
Login with Facebookk
1914 | Július

Pasics nyilatkozata

A Neue Frete Presse vasárnapi száma érdekes nyilatkozatot közöl Pasics szerb miniszterelnöktől. A nyilatkozatot Jasics a Newyork Herald munkatársa előtt tette, aki a mult napokban Belgrádban tartózkodott.


- Biztosíthatom önt, - mondotta Pasics, - hogy a sarajevoi merénylet erősebb csapás Szerbiának, mint a monarchiának. Ez a merénylet hirtelen véget vetett annak a munkának, amelyn mi évek óta dolgozunk a pánszláv eszme megvalósítása céljából. Ezt a munkát most erősen megkárosították és annyira visszavetették, hogy évekig fog tartani, amig ennek következményeit helyre pótolhatjuk. Eközben honfitársaink ezreit, akik Bosznia-Hercegovinában élnek, a legszigorubb rendszabályoknak fogják alávetni, sokakat máris tönkretettek, bár semmit se tettek és a merénylettel sem értettek egyet. Közölheti ezt, mint az én véleményemet, ha a szerb kormány a legcsekélyebb tudomással birt volna arról, hogy valami összeesküvés készül Belgrádban a trónörökös ellen, ugy bizonyára értesítette volna erről az osztrák-magyar kormány. Mi semmit se tudunk erről az összeesküvésről.


- A monarchia, - folytatta Pasics – most azt a politikát követi, hogy a mi helyzetünkkel minél kellemesebbé tegye. Ezt mi nagyon sajnáljuk, de nincs szándékunkban megtorlással (!) élni. Ellenkezőleg: mi abszolut korrekt politikát akarunk és követünk és reméljük, hogy a monarchia hasonlóval fog felelni.


Pasics kétszinü nyilatkozatát érdekesen egészíti ki a szerb kormány félhivatalos lapjának, a Samoupravá-nak mai vezércikke, melyet állítólag maga Protics belügyminiszter irt. A cikk azzal vádolja a monarchiát, hogy a sarajevói nyomozást titokban és célzatosan folytatja és semmi garanciát sem nyujt arra, hogy ez a vizsgálat objektív és igazságos lesz. A boszniai rendőrség eddig egyáltalán nem fordult a szerb rendőrséghez, hogy ennek támogatását (!) kérje a nyomozásban.
A szerb félhivatalos ezután Potiorek-et vádolja, majd azt igyekszik bizonyítani, hogy a merényletet csak a monarchia alattvalói tervelték ki és hajtották végre.


Mint Berlinből jelentik, a Nordd. Allg. Ztg. heti szemléjében kifejti, hogy az európai sajtónak a monarchia és Szerbia viszonyának feszültségéről szóló cikkeiben mindinkább kidomborodik annak elismerése, hogy a monarchiának a helyzet tisztántartására vonatkozó követelése teljes mértékben jogosult. Mi a magunk részéről csatlakozunk annak a több ízben kifejezett reményhez, hogy a szerb kormánynak idejekorán bekövetkezendő engedése el fogja kerülni a komolyabb válságot. Európa szoros szolidaritása, amely eddig a hosszú balkáni válság alatt érvényesült a béke fenntartása érdekében, szükségesnek és kivánatosnak mondja, hogy a monarchia és Szerbia ügye lokalizált maradjon.


Belgrádból jelentik, hogy a Politika, a Balkán és a Zvono heves támadó cikkeket közölnek Giessl báró osztrák-magyar követ ellen. A Mall Journal azt írja, hogy Principel a monarchia ágensei bírták rá a merényletre. Bécsben azt mondják, hogy az igazi bünöst csakis a belgrádi osztrák-magyar követségen lehet megtalálni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 Két hangverseny Két hangverseny
Rosé vonósnégyes hangversenye. Mozart, Beethoven egy-egy kvartettjét,...
MTK – FTC 1:0 (0:0) MTK – FTC 1:0 (0:0)
Amikor a „nagy ütközet”-re az 59. FTC – MTK...
Lloyd George nyilatkozata Lloyd George nyilatkozata
Lloyd George nyilatkozatot tesz közzé, melyben kijelenti, hogy a...
Tisza István gyilkosainak kézrekerítése Tisza István gyilkosainak kézrekerítése
Általános feltünést keltő polémia támadt gróf Károly Imre és...
Kereskedelmi Bankot egy negyedmillió koronával megcsalta egy hamburgi kereskedő Kereskedelmi Bankot egy negyedmillió koronával megcsalta egy hamburgi...
A szombatról vasárnapra virradó éjszaka a főkapitányság központi...
Az arc a lélek tükre Az arc a lélek tükre
A belső, lelki tulajdonságok többnyire jellegzetesen tükröződnek az...
Rövidek Rövidek
Laval kormányelnök szombaton este rádióbeszédet intézett a francia...
A Simplon átfurása A Simplon átfurása
A készülő simploni alagút a világ leghosszabb földalatti fúrása....
Sí-nagyüzem a Mátrában Sí-nagyüzem a Mátrában
Mozgalmas sívasárnap volt a Mátrában. Magyarország ugróbajnokságát...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98