Dtum
Login with Facebookk
1914 | Július

Pasics nyilatkozata

A Neue Frete Presse vasárnapi száma érdekes nyilatkozatot közöl Pasics szerb miniszterelnöktől. A nyilatkozatot Jasics a Newyork Herald munkatársa előtt tette, aki a mult napokban Belgrádban tartózkodott.


- Biztosíthatom önt, - mondotta Pasics, - hogy a sarajevoi merénylet erősebb csapás Szerbiának, mint a monarchiának. Ez a merénylet hirtelen véget vetett annak a munkának, amelyn mi évek óta dolgozunk a pánszláv eszme megvalósítása céljából. Ezt a munkát most erősen megkárosították és annyira visszavetették, hogy évekig fog tartani, amig ennek következményeit helyre pótolhatjuk. Eközben honfitársaink ezreit, akik Bosznia-Hercegovinában élnek, a legszigorubb rendszabályoknak fogják alávetni, sokakat máris tönkretettek, bár semmit se tettek és a merénylettel sem értettek egyet. Közölheti ezt, mint az én véleményemet, ha a szerb kormány a legcsekélyebb tudomással birt volna arról, hogy valami összeesküvés készül Belgrádban a trónörökös ellen, ugy bizonyára értesítette volna erről az osztrák-magyar kormány. Mi semmit se tudunk erről az összeesküvésről.


- A monarchia, - folytatta Pasics – most azt a politikát követi, hogy a mi helyzetünkkel minél kellemesebbé tegye. Ezt mi nagyon sajnáljuk, de nincs szándékunkban megtorlással (!) élni. Ellenkezőleg: mi abszolut korrekt politikát akarunk és követünk és reméljük, hogy a monarchia hasonlóval fog felelni.


Pasics kétszinü nyilatkozatát érdekesen egészíti ki a szerb kormány félhivatalos lapjának, a Samoupravá-nak mai vezércikke, melyet állítólag maga Protics belügyminiszter irt. A cikk azzal vádolja a monarchiát, hogy a sarajevói nyomozást titokban és célzatosan folytatja és semmi garanciát sem nyujt arra, hogy ez a vizsgálat objektív és igazságos lesz. A boszniai rendőrség eddig egyáltalán nem fordult a szerb rendőrséghez, hogy ennek támogatását (!) kérje a nyomozásban.
A szerb félhivatalos ezután Potiorek-et vádolja, majd azt igyekszik bizonyítani, hogy a merényletet csak a monarchia alattvalói tervelték ki és hajtották végre.


Mint Berlinből jelentik, a Nordd. Allg. Ztg. heti szemléjében kifejti, hogy az európai sajtónak a monarchia és Szerbia viszonyának feszültségéről szóló cikkeiben mindinkább kidomborodik annak elismerése, hogy a monarchiának a helyzet tisztántartására vonatkozó követelése teljes mértékben jogosult. Mi a magunk részéről csatlakozunk annak a több ízben kifejezett reményhez, hogy a szerb kormánynak idejekorán bekövetkezendő engedése el fogja kerülni a komolyabb válságot. Európa szoros szolidaritása, amely eddig a hosszú balkáni válság alatt érvényesült a béke fenntartása érdekében, szükségesnek és kivánatosnak mondja, hogy a monarchia és Szerbia ügye lokalizált maradjon.


Belgrádból jelentik, hogy a Politika, a Balkán és a Zvono heves támadó cikkeket közölnek Giessl báró osztrák-magyar követ ellen. A Mall Journal azt írja, hogy Principel a monarchia ágensei bírták rá a merényletre. Bécsben azt mondják, hogy az igazi bünöst csakis a belgrádi osztrák-magyar követségen lehet megtalálni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fényesen sikerült a Postások dísztornája Fényesen sikerült a Postások dísztornája
A Magyar Művelődés Házában zsúfolt nézőtér előtt zajlott le a Postás...
A franczia miniszterelnök balesete A franczia miniszterelnök balesete
Waldeck Rousseau franczia miniszterelnököt február 28-ikán este...
Korosec miniszterelnök békekövetet küld Zágrábba Korosec miniszterelnök békekövetet küld Zágrábba
Korosec miniszterelnök vasárnap délelőtt tanácskozást folytatott...
A szicziliai földrengés borzalmai A szicziliai földrengés borzalmai
A délolaszországi földrengés borzalmai szinte meghaladják az emberi...
Spee admirális „világkörüli útja” Spee admirális „világkörüli útja”
A kínai német gyarmat, Kiaocsou kikötőjéből Spee admirális...
Ruha-költemények Ruha-költemények
A jelen divatja eltér minden sablontól, minden mesterileg megalkotott...
Gömbös a fasizmusról Gömbös a fasizmusról
Gömbös honvédelmi miniszter Barcsra utazott, hogy résztvegyen a...
A repülőgép-gyárban A repülőgép-gyárban
Közeledik már az az idő, amikor az emberek majd igy szólnak...
A Hitelbank közgyülése A Hitelbank közgyülése
A Magyar Általános Hitelbanknak Cziráky Antal gróf elnöklete alatt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98