Dtum
Login with Facebookk
1914 | Június

A függetlenségi párt uj programmja

Csendben kevesek tudtával készítették elő ezt a mozgalmat, csak gróf Károlyi egy tegnapi intervjuba árult el annyit, hogy a demokratikus birtokpolitika programmpontját, melyet a függetlenségi pártok egyesülésekor vettek fel a pártprogrammba, most konkretizálni fogják és erre vonatkozólag most folynak az előmunkálatok.


Ez a bejelentés mutatja, hogy nincs szó a pártprogramm megváltozásáról olyan értelemben, hogy abból egyes eddigi pontok kimaradjanak, hanem inkább arról, hogy az eddigi programmot kibővítsék.


Eddig inkább csak megbeszélések, mint formális tárgyalások voltak erről a kérdésről, melynek mai stádiumáról a következő érdekes információt kaptuk:
- A függetlenségi pártok egyesülése alkalmával már revideláták a régi negyvennyolcas pártprogrammot. Kihagyták belőle azokat a kényes közjogi kérdéseket, vagy legalább is letompították kissé, melyek a párt jövő érvényesülése elé leküzdhetetlen akadályokat gördítettek volna. Ellenben a réginél részletesebben precizirozták a párt gazdasági programmját és demokratikus elveit.


- Rövid egy-két év alatt azonban bebizonyult, hogy még az ilyképen kibővített programm sem felel meg a modern idők szociális követelményeinek. Különösen Justh Gyula, majd az ő hűséges tanítványa, a mindinkább radikális és demokratikus irányba forduló Károlyi Mihály hangoztatta már a legutóbbi népgyüléseken és a pártprogramm eme részének fontosságát és hiányait. A nyiregyházai gyülésen Károlyi már kibontotta a lobogót és demokratikus birtokpolitika érdekében, mely az ország legnagyobb baján, a magyar paraszt pusztulásán és a kivándorláson akar segíteni. Alig két héttel ezután, a függetlenségi párt csütörtöki elnökválasztó értekezletén Károlyi ujból célzást tett a demokratikus birtokpolitikára, most pedig kitudódott, hogy már folynak az előkészületek e programm "konkretizálására" is.


Értesülésünk szerint már az idén nyáron nevezetes lépések történnek e kibővített pártprogramm érdekében. Junius 20-ig, a függetlenségi párt amerikai utjáig, több népgyűlés lesz, ahol maga Károlyi fog agitálni e nagyjelentőségű reform mellett. Az amerikai ut is erősen összefügg ezzel, hiszen a kivándorolt magyaroknak a függetlenségi párthoz való kapcsolódására a legalkalmasabb eszköz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Justh Gyula Károlyi Mihály
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98