Dtum
Login with Facebookk
1914 | Március

A pénz-nacionálizmus

A pénz-nacionálizmus még mindig dühöng Franciaországban. De a kijózanodás már kezdetét vette és egyes nagy lapok, mint a „Figaro” és a „Temps” erősen kifakadnak a párisi piac valóságos blokádja miatt. Jól jellemzi a helyzetet a „Financial News” párisi kiadása, mely belga kölcsönnek Londonban való plaszirozása alkalmából ezeket irja:

A párisi piac kapitalistái jelentékeny összegeket jegyeztek.
Eredetileg ez a kölcsön a párisi piacnak volt szánva, de az osztracizmus, amelyet a kormány jelenleg idegen kölcsönök jegyzésével szemben gyakorol, idézte elő, hogy a belga kölcsön Londonba vándorolt. Veszteség ez ugy a francia államkincstárra, mint a francia takarékgyüjtőkre, akik a belga kölcsönben elsőrangú elhelyezést találtak volna.

Megjegyzendő, hogy ezen alkalommal jelentékeny mennyiségű francia arany ment át a La Manche csatornán Londonba, mint hogy francia tőkések is nagy összegeket jegyeztek. Milyen őrültek azok az emberek, akik azt hiszik, hogy a tőkék kivándorlását sorompókkal lehet megakadályozni és akik erre az utópiára támaszkodva tekintélyes jövedelemről mondanak le. Szüntessék meg egyidejüleg mindjárt a postát, telefont, távirdát és a vasutakat. Mindenesetre ezzel kellene kezdeniök.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Londoni kereskedelmi élet. London city
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98