Dtum
Login with Facebookk
1914 | Szeptember

A moratórium szükitése

A kormány szeptember 10-én kibocsájtott ujabb moratórium-rendelete további kivételeket állapitott meg a háborus állapotra való tekintettel dekretált moratórium alul, vagyis a fizetésre és a teljesitésre haladékot élvező tartozások körét ismét megszükitette.

Az uj rendelet szabályozza a nem pénztartozást megállapitó kötelezettségek teljesitését a moratórium tartama alatt és nevezetesen az áruszállitásokra vonatkozó szerződések jogviszonyait rendezi a moratórium idejére. Habár a teljesitést bizonyos korlátok közé szoritja, mégis kétségtelen, hogy ez a rendelet ismét egy nagy lépést jelent a normális jogviszonyok helyreállitása felé. 

Az áruszállitási ügyletek szabályozásán kivül az ujabb moratórium-rendelet még egyéb pénztartozások megfizetésének kötelezettségét, tehát moratórium-mentességét mondja ki, még pedig a bérbe vagy haszonbérbe adott ingatlanra bekebelezett nem záloglevélben folyósitott jelzálogos tartozások kamatának és törlesztési részletének megfizetését irja elő, egyuttal pedig ujabb kivételeket állapit meg a pénzintézeteknek betéteikre nézve engedélyezett moratórium alól. 

A háboru kitörése óta a moratórium dolgában eddig négy rendelet látott napvilágot és minden későbbi rendelet szükitette a moratórium körét. Az első, mely az általános mozgósitás elrendelésével egyidejüleg hirdettetett, még általános moratóriumot állapitott meg, melyben alig egy-két csekély kivétel volt a halasztás alól.

Augusztus hó 12-én jelent meg a részletes moratórium-rendelet, amely már kivett a moratórium alól több rendbeli pénzkövetelést és főképpen a pénzintézeteknek a betétekre nyujtott haladékot számos rendelkezéssel keresztüllyukasztotta.

Augusztus végén azután egy harmadik rendelet a tőzsdeügyletekből a tőzsdetagok között felmerült differenciákra nézve szüntette meg a moratóriumot, amely rendelet lehetővé tette ugy az értéktőzsdei, mint a gabonatőzsdei leszámolást.

Végül pedig a legelöl megbeszélt rendelettel az áruszállitási ügyletek jogrendje tétetett számos vonatkozásban moratórium-mentessé és ujabb pénzintézeti követelések, valamint betétek vétettek ki a haladék jogkedvezménye alól. 

Látható tehát, hogy az alapgondolat, amelyből a kormány moratórium-politikája kiindul, az, hogy a hadügyi mozgósitás és a háborus állapot előrehaladásával kapcsolatosan a gazdasági élet alapjai lassan-lassan ismét visszaállithassanak. 

Ez a szempont és vezérlőelv igen helyes, mert végre is a gazdasági élet pillanatnyi megzavarása után arra kell törekednünk, hogy a forgalom térjen vissza rendes medrébe és a megzavart jogrend álljon helyre. A háboru alatt sem szünetelhet a gazdasági munka és élet, és a jogrendnek hozzá kell simulnia ahhoz a lassu, de állandó visszazökkenéshez, amelyet a közgazdasági tevékenység mutat. 

Mentől inkább térünk vissza a normális közgazdasági állapotokhoz, annál szükségesebb, hogy a jogviszonyok is konszolidálódjanak, a szerződéses kötelezettségek teljesittessenek és az ügyleti hüségbe vetett hit honoráltassék.

A moratóriumnak mind szükebb körre történt szoritása ezt a helyes közgazdasági elvet szolgálja, amennyiben az első pillanatokban megtagadott jogérvényesités eszközeit ismét hathatósabb mértékben rendelkezésére bocsátja a közgazdasági életnek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A londoni olympiai szállás és az angol mindennapok A londoni olympiai szállás és az angol mindennapok
A londoni állomáshoz dr. Nagy Béla és Lauber Dezső jött a magyar...
Vasárnap kitört a német kormányválság Vasárnap kitört a német kormányválság
A német nemzeti néppárt birodalmi gyülési frakciója vasárnap, rövid...
Az 1901/1905 évi országgyűlés és az új választások Az 1901/1905 évi országgyűlés és az új választások
Az 1901/5-iki országgyűlés és az új választások. A most feloszlatott...
Magyar-bolgár kerékpáros mérkőzés a Millenárison Magyar-bolgár kerékpáros mérkőzés a Millenárison
A pünkösdi szófiai vereség után igen nagy érdeklődéssel zajlott le a...
A legmagasabb gyárkémény A legmagasabb gyárkémény
Az Egyesült-Államok Montana államában, Anaconda városban készült el...
A spanyol dolgokról A spanyol dolgokról
Ha igazak a tudósítások, úgy Spanyolországban immár helyreállott a...
Az Ember tragédiája mint színpadi feladat Az Ember tragédiája mint színpadi feladat
Horváth Árpád a Nyugat legutóbbi számában teljesen helytálló dolgokat...
Bevezetés a szerves chemiába Bevezetés a szerves chemiába
A szerves chemia a természettudományok egyik legérdekesebb és...
Köszöntő Rózsahegyi Kálmánhoz Köszöntő Rózsahegyi Kálmánhoz
Tisztelt hölgyeim és uraim! Ha már belesodródtam egy ilyen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98