Dtum
Login with Facebookk
1914 | Szeptember

„A jobbszárnyat erősítsétek!”

A háború lehetőségével számolva valamennyi nagyhatalom készített többé vagy kevésbé konkrét haditervet. Ezek közül a tervek közül tulajdonképp egyik sem valósult meg egy az egyben. A legtöbb figyelmet a német haditerv érdemli meg, mert a háború ez alapján kezdődött; és volt olyan pillanata a harcoknak, amikor a merész és kockázatos terv kis híján megvalósult.

 

Sclieffen a német hadsereg vezérkari főnöke volt. Arra készített tervet, hogyan tudna a német hadsereg rövid idő alatt megsemmisítő vereséget mérni a franciára. A haditerv lényege egy nagyszabású átkaroló, bekerítő hadművelet Belgium és Hollandia függetlenségének megsértésével. A front középső és keleti szakaszán csak védekező németek nyugaton bekerítik, és a Párizsi-medencében megsemmisítik a francia hadsereget.

 

Ez a haditerv sajátos „már és még” állapotban született: már nyilvánvalónak számított, hogy nem egyik vagy másik tartományról, hanem az Európa feletti hegemóniáról lesz szó, és még senki sem gondolkodott világháborúban. A megsemmisítés (és nem csupán a legyőzés) szándéka indokolta az elemi erejű, bekerítő csapást, amely kizárja a harcok elhúzódását és ezzel a kompromisszumos lezárást. Totális uralmi célokhoz totális győzelem kell.

Schlieffen annyira hitt tervének célszerűségében, hogy állítólag halálos ágyán (évekkel a világháború kitörése előtt) az volt utolsó szava: „A jobbszárnyat erősítsétek!”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98