Dtum
Login with Facebookk
1914 | Szeptember

Golyószóró a levegőben

E helyen nem szabad érzelegnünk, s arról regélnünk olvasóinknak, hogy az emberiség legnagyobb ellensége maga az ember, aki szinte kifogyhatatlan leleményességgel találja föl azokat a szerszámokat, amelyekkel nem is egyszerre egy, hanem egy időben egész tömegét irthatja ki embertársainak.

 

A nemzeteknek védekezniök kell az ellenségeik ellen s mindegyik azon igyekszik, hogy hadseregei és harci szerei minél tökéletesebbek legyenek. A mi hadseregünk s német szövetségesünké is fel van szerelve a legmodernebb hadiszerekkel s nemcsak szárazon és vizen, hanem a levegőben is képes megverni ellenfelét. A német léghajók és repülőgépek, mint tudjuk, rettenetes rémületet keltettek az ellenségben, mert pusztitó bombákat szórtak le a levegőből.

 

A harcolásnak ez a módja a modern hadviselés egyik legnagyobb erőssége; a mesébe illő technikai találmányok révén átterelődhetik a harc a levegőbe is. Ime egy példa, amelynek valósága még tiz évvel ezelőtt olyan álma volt a hadi tudósoknak, mint ahogyan ma még azt álmodjuk, hogy valamikor ugy sétálunk - persze röpködve - a levegőben, amint ma az utakon a földön. Ágyu a levegőben, a repülő ágyu.

 

Mielőtt e csudának taglalatába fognánk, állitsuk ide sorjába a kulturtörténelem egyes bizonyitható korszakait, amikor az egymással hadban álló felek harcászata már fegyverek segélyével, már bizonyos tudomány alapján történt. A legelső csaták bizonyára olyanok voltak, hogy a két fél, egyesben, vagy többesben kikeresett egy sikságot; mint valami szinpadot, kő, vagy bronz fegyvereiket jól megmarkolva egymásra rohant, s az erősebb leverte a másikat. E küzdelemben csak egyféle irányban vizsgálódott a szeme. Előre az ellenség felé. Az emberi elme csiszolódásával nemcsak az erősebb lett a támadó, hanem a gyengébb is mert támadni. Ehhez természetesen az erőn kívül a csel is szükséges volt, s ebből önként következik, hogy oldalt és hátrafelé is kellett ügyelni.

 

A figyelem elmulasztása, a tudásban való járatlanság azután a cselek sikerét eredményezte az ókorban, mint az ujabb korban egyaránt. A trójai faló esetét ismerik bizonyára olvasóink, hallottak arról, hogy Archimedes üveglencsék segélyével a napsugár tüzét varázsolta a tengeren támadó ellenség vitorláira, s azokat fölgyujtotta, a mohácsi vész rettenetes pusztitásait is az a csel eredményezte, amely a magyarokat vakon rohantatta a rejtett ágyuk torka elé.

 

Már maga a lőpor föltalálása, s a nagy távolságról, szinte láthatatlan helyről való lövéstudás uj irányt adott a hadviselésnek, kényszeritette a harcolókat minden irányban való figyelemre. A legujabb kor ujabb rejtelmet állitott föl az ellenség elpusztitására: a nem látható ágyukat. Ezeket a gyilkos tüzü fegyvereket tizenöt kilométernyire állitják föl az ellenségtől, tehát semmiféle müszerrel meg nem lelhető helyen, s ha ezek jól vannak beállitva, az ellenség, mintha egyenesen az égből kapná a romboló lövegeket, ugy éri őket az ágyutüz. Bosznia és Hercegovina okkupálása alkalmával jegyzi föl a történelem, hogy a tengerről bombáztak nem egy ellenséges hadállást, anélkül, hogy az ellenség sejtette volna, hogy a tengerfelől, amelyet a hadállásból látni is lehetett volna, veszély fenyegetheti.

 

A legujabb kor még egy irányt jelölt meg, amelyre ügyelnie kell az ellenségnek. Ez a lefelé ható irány. A föld alatt elhelyezett bombák, aknák, gránátok rombolását alig lehet még elővigyázattal is kikerülni. Ma a még lehető utolsó irány is meg van támadva. A levegő. Ugy kell elképzelni a mai katonát, aki hadakozik, hogy szinte lábujjhegyen kell mennie, nehogy a földben elhelyezett bomba, vagy akna szétrobbanjon alatta, feje szüntelenül forog függőleges tengelye körül, hogy előtte, mögötte és két oldala körül lévő terepet vizsgálja, de emellett szakadatlanul kell a levegőbe is nézni, nehogy a feje fölött jelenjék meg a gyorstüzelő golyószóró repülőágyu.

 

Képünk tehát ezt a legeslegujabb fegyvernemet mutatja be. E repülőgépen az utas a pilóta alatt, a gép sulyvonalában helyezkedik el, s ülőhelyzetében egy gyorstüzelő gépfegyvert, vagy gyorstüzelő ágyut kezel. A gép orrán sem magassági kormányfelület, sem légcsavar nincs, ezeket mind hátul helyezik el. A gép felülről golyózáport bocsát az ellenségre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98